OBNOVLJENE PLANINSKE POTI NA ŠIRŠEM OBMOČJU KOROŠICE

Na začasnem Kocbekovem domu na Korošici že drugo leto zapored za pogostitev obiskovalcev v poletni sezoni skrbi naš sokrajan in aktivni član Planinskega društva Šoštanj Filip Vrabič. Zagotovo je tudi to eden izmed razlogov, da v zadnjem času šoštanjski markacisti malo pogosteje zahajamo v ta predel Kamniško-Savinjskih Alp, nad katerim kraljuje planincem dobro znana Ojstrica. Ob planinarjenjih smo opazili, da na kar nekaj planinskih poteh na tem območju markacije niso več v najboljšem stanju. Skrbnik teh poti je Planinsko društvo Celje Matica, ki ima v zadnjih letih ogromno dela z obnovo v požarih uničenih planinskih domov, zato smo jim iz Planinskega društva Šoštanj ponudili pomoč pri vzdrževanju njihovih planinskih poti. Imamo namreč kar 16 usposobljenih markacistov in za kar nekaj izmed njih je vzdrževanje planinskih poti v visokogorju izjemno zanimiva popestritev tovrstnega prostovoljnega dela. Načelnik celjskih markacistov je bil ponujene pomoči vesel in hitro smo se dogovorili za sodelovanje.

Ker je lahko septembra v visokogorju že sneg ali nizke temperature, kar preprečuje obnavljanje markacij, smo pohiteli in vse markaciste PD Šoštanj povabili na dvodnevno delovno akcijo. Z delom smo začeli v torek, 6. septembra 2022, ko smo opoldne v društvenih prostorih v vili Lučka v avtomobile naložili vso potrebno opremo, material in orodje ter ob 14h na višini okoli 1400m začeli z delom v dveh različnih skupinah, ki sta se okoli 17h združili v eno. Tako smo že prvi dan obnovili markacije na dveh zelo obiskanih pristopih na Korošico in sicer iz pl. Podvežak in preko pl. Vodole. Za zaključek prvega dne smo na zunanjo stran začasne planinske koče, ki leži na nadmorski višini 1808m, namestili tudi posebno dvojezično informativno tablo Slovenske planinske poti, ki jo je zagotovila PZS. Še prej pa smo seveda morali to tablo tudi prinesti do Korošice, kar glede na velikost ni bilo ravno enostavno. Na koči sta Filip in Franc poskrbela za zelo okusno prehrano, predsednik Planinskega društva Šoštanj, Jure Grudnik, pa se je s simboličnim darilom v obliki planinske zastave zahvalil oskrbniku za prijazen sprejem.

V sredo, 7. septembra 2022, smo že zgodaj začeli z delom, saj so bile za popoldan napovedane nevihte. Ponovno smo se razdelili v dve skupini in prva se je lotila obnove markacij na planinski poti, ki iz Korošice vodi preko Srebrnega sedla do višine 2232m, kjer je stična točka s potjo kamniškega društva. Ker je bila ta planinska pot tudi precej zaraščena, je zelo prav prišla pomoč pastirja Jožeta, ki je z motorno žago opravil veliko dela, ki ga markacisti, opremljeni samo z ročnim orodjem, zagotovo ne bi zmogli. Druga skupina se je odpravila proti vrhu 2350m visoke Ojstrice, kjer je imela posebno nalogo in sicer betoniranje novega kovinskega žiga, saj prejšnji ni več služil svojemu namenu. Na poti do Ojstrice in še posebej na poti nazaj mimo sedla Škarje je ta skupina na planinskih poteh tudi obnovila markacije.

Do kosila smo se vsi udeleženci delovne akcije še pravočasno pred popoldansko nevihto vrnili nazaj do planinske koče, razen Marko, ki je pomagal pastirju Jožetu pri čiščenju zaraščene planinske poti v bližini Moličke planine. Dež ga je celega premočil, a je imel v koči varno shranjeno rezervo suho obleko. Po kosilu smo počakali toliko časa, da je deževje prenehalo in se je ponovno pokazalo sonce, ki je skale hitro osušilo. To nam je omogočilo, da smo ob pozno popoldanskem povratku nazaj na izhodišče obnovili še markacije na planinski poti od Praga do izjemno lepega visokogorskega jezera Vodotočnik. Za zaključek akcije smo na planini Podvežak opravili še obvezno skupinsko fotografiranje, nato pa se odpeljali nazaj v Šoštanj, kamor smo prispeli v poznih večernih urah.

Na dvodnevni delovni akciji smo obnovili skoraj 12 km planinskih poti, za kar smo potrebovali skupno več kot 160 ur prostovoljnega dela. Udeleženci delovne akcije smo bili: Bojan Rotovnik (vodja akcije), Vlado Stropnik (tehnični vodja), Alojzija Semprimožnik, Milan Grudnik, Franc Urbanc, Filip Vrabič, Marko Milešič Šerdoner, Jure Grudnik, Danilo Čebul in pastir Jože Pančur. Če bodo vremenske razmere dopuščale, bo letos izvedena še ena delovna akcija na Korošici, zagotovo pa pred začetkom naslednje poletne sezone, saj je ostalo še nekaj odsekov planinskih poti, ki so potrebni obnove. 

Bojan Rotovnik

 

 

 

0 komentarjev

Komentirajte

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki