IZLET V NEZNANO: HALOZE (5.11.2022)

V začetku novembra že tradicionalno željno pričakujemo naš izlet v neznano. Lokacija izleta vedno ostane skrivnost še v začetku poti. Ugibanj in pogovorov je veliko, kljub temu izvemo za naš cilj šele tik pred prihodom na samo izhodišče poti pod mogočnim gradom Borl. Sedaj je vsem znano, obiskali bomo Haloze in povedo nam, da bomo prehodili del Bračičeve pohodne krožne poti po gričevnatih Halozah povsod posejanih z vinsko trto. Dr. Vladimir Bračič je bil rojen v centru Haloz v sedanji občini Cirkulane, kjer je ob njegovi rojstni hiši tudi začetek in konec njegove poti. Pot je sestavljena iz več delov dolga kar 44 km, kar traja vsaj 12 ur, na njej pa je osem kontrolnih točk, prva in zadnja v njegovih Cirkulanah. Dr. Bračič je bil znan pedagog in geograf, ki je veliko pisal in raziskoval po Halozah, bil med pobudniki univerze v Mariboru in tudi njen prvi rektor. Naša skupina tridesetih udeležencev je s potjo pričela pod gradom Borl in pot nadaljevala po vzhodnem delu Haloz, ki so tudi najbolj vinorodne in res lepo urejene, polne hribčkov in nasadov v lepih jesenskih barvah ter polne prijaznih domačinov ob poti. Ves čas poti smo lahko opazovali Ptujsko jezero ter daljavi tudi Boč in Donačko goro. Oznake krajev ob poti so se hitro izmenjevale. Gradišče, Dravci, Vareja, Dravinjski vrh so le nekatera izmed njih. Ob poti smo žejo pogasili z dobrim domačim vinom, ki nam ga je pripeljal domačin s kombijem, pri katerem smo bili kasneje tudi na martinovanju. Pot je bila zanimiva in nenaporna ter kmalu smo ugledali bel šotor, pred njim pa napis Martinovanje  in Vina Kramer. Z zadovoljstvom smo pojedli golaž s prilogo, pravkar pečeni kostanj, domače Irenino pecivo ter seveda haloško vino. Lastnik pravi, da je v steklenici haloškega vina vsega po nekaj – obilo sonca , vonj haloške prsti, veliko žuljev in znoja ter še marsikaj, ja tudi skrbi zaradi vedno bolj muhastega vremena. Spoznali smo tudi domačo bodočo vinsko kraljico Lucijo in že smo ob čudovitem sončnem zahodu med vinogradi odhiteli proti bližnjemu Podlehniku, kjer nas je čakal prevoz proti domu. Preživeli smo lep dan v naravi, prijetni družbi, ob dobri domači hrani in pijači ter bogatejši za veliko zanimivosti in posebnosti o Halozah.

Zapis: Borut Zajc

Foto: Marko Borovnik

 

 

0 komentarjev

Komentirajte

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki