David Vidmar Čeru: Eugenia Schwarzwald in Šaleška dolina

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

David Vidmar Čeru: Eugenia Schwarzwald in Šaleška dolina

8. novembra, 2022 @ 18:30

David Vidmar Čeru: Eugenia Schwarzwald in Šaleška dolina: življenje avstro-ogrske filantropinje, pedagoginje in pisateljice ter okoliščine njenega organiziranja otroške kolonije v Topolšici leta 1918

V poslednjem letu vélike vojne se je v Topolšici pri Šoštanju pod pokroviteljstvom dunajske pedagoginje in filantropinje Eugenie Schwarzwald organizirala otroška kolonija za okoli dvesto petdeset dunajskih otrok. Dandanes skorajda popolnoma pozabljen dogodek je ohranjen le v kratki črtici, ki jo je organizatorica tabora napisala okoli desetletje po razpadu Avstro-Ogrske. V Šaleških razgledih objavljen prispevek predstavlja življenje in delo Eugenie Schwarzwald in njene poskuse reforme avstro-ogrskega šolstva in daje kratek oris poteka poletne otroške kolonije v Topolšici poleti leta 1918. Temu zgodovinopisnemu delu sledi še prevod črtice v slovenščini (Voli iz Topolšice:  Zgodbica iz stare Avstrije), podan pa je tudi originalni tekst v nemškem jeziku (Die Ochsen von Topolschitz: Eine Geschichte aus Alt-Österreich).

Podrobnosti

Datum:
8. novembra, 2022
Ura:
18:30
Kategorija Dogodek:

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki