TURA NA HRVAŠKEM: DINARA OZ. SINJAL (1831 m) IN CRNOPAC (1403 m)

Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

TURA NA HRVAŠKEM: DINARA OZ. SINJAL (1831 m) IN CRNOPAC (1403 m)

23. oktobra, 2021,5:00 - 24. oktobra, 2021,23:59

Datum: 23. in 24. oktober 2021

Datum odhoda: 23.10.2021 ob 05.00, Avtobusna postaja Šoštanj. Povratek 24.10.2021 v poznih večernih urah.

Vodniki: Bojan Rotovnik, Vlado Stropnik in Jure Grudnik

Zahtevnost poti: lahke in zahtevne planinske poti

Čas hoje: 1. dan 3-5h in 2. dan 8h

Oprema: planinska oprema za visokogorje, zaščita za sonce, spalna vreča oz. lastna posteljnina, osebni dokument

Cena: 75€ (vključuje prevoz, spanje na skupnih ležiščih v vasi Kijevo ter organizacijo)

Prijave: Cvetličarna Nahitgal do petka, 15.10.2021 do 12. ure. Ob prijavi je potrebno plačati 30€. Število mest je zelo omejeno, zato ne odlašaj ter se prijavi takoj.

Opis: PD Šoštanj že več let organizira planinske izlete na Hrvaško. Konec junija se bomo podali na goro Dinaro, ki se razteza v dolžini 84 km na meji med Hrvaško in BIH. Za Velebitom je to drugi najdaljši greben v Dinarskem gorstvu. Najvišji vrh Dinare je Troglav (1.913 m), a ta vrh se v celoti nahaja v BIH. Mi se bomo podali na 1.831 m visok vrh Sinjal, ki je tudi najvišji vrh Hrvaške.

Prvi dan (petek) se bomo zgodaj zjutraj iz Šaleške doline z manjšim avtobusom odpeljali proti Zagrebu, kjer se nam bo pridružil vodnik in gorski reševalec Vladimir Novak, ki je dober poznavalec Dinare in okoliških vrhov. Nato se bomo peljali po avtocesti do Ličkega polja, nato pa po magistralni cesti do mesta Gračac oz. do prelaza Prezid (757 m), kjer se bomo razdelili v dve skupini. Prva skupina bo po zahtevni planinski poti v skupno okoli 5 urah osvojila vrh Crnopac (1.403 m), ki je najjužnejši visoki vrh Velebita in izjemna razgledna točka. Druga skupina pa se bo povzpela do zavetišča pod vrhom Crnopac (1.140 m), za kar bo potrebovala skupno dobre 3 ure hoje. Če bo ta dan slabše vreme, se bomo namesto na Crnopac povzpeli na viden osamelec Ličkega polja Zir 850m (cca. 2h hoje).  Zvečer se ustavimo v mestu Kninu, kjer bo možnost večerje, nato pa sledi še prevoz do vasi Kijevo, kjer bo spanje organizirano v objektu s skupnimi ležišči (potrebna spalna vreča oz. lastna posteljnina).

Drugi dan (sobota) se bomo zgodaj zjutraj odpeljali iz vasi Kijevo po lokalni cesti do planinske koče Glavaš 550m, kjer bomo začeli naš vzpon na najvišji hrvaški vrh, pred tem pa imeli zajtrk iz lastnih nahrbtnikov. Vzpenjali se bomo po južni strani grebena mimo planinskega zavetišča Drago Grubač do vrha Sinjal 1.831m, za kar bomo potrebovali okoli 4h hoje. Po krajšem postanku se bomo po severni strani grebena mimo planinskega zaklonišča Martinova košara v okoli 3h vrnili nazaj do planinske koče Glavaš, kjer bomo imeli daljši počitek.  Ogledali si bomo še bližnji izvir reke Cetinje, nato pa se odpeljali mimo Knina in Zagreba proti Šaleški dolini, kamor bomo prispeli v zelo poznih večernih oz. nočnih urah.

Vsak udeleženec je sam odgovoren, da za vstop na Hrvaško in ponovni vstop nazaj v Slovenijo izpolnjuje vse pogoje za prehajanje državne meje, ki so navedeni na spletni strani Vlade RS: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/.

Podrobnosti

Začetek:
23. oktobra, 2021,5:00
Konec:
24. oktobra, 2021,23:59
Kategorija Dogodek:

Organizator

Testna galerija 1

0 komentarjev

Komentirajte

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki