Planinska tura: Pot stoletnice in Trbiška – Krniška špica (2368 m), Italija

Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Planinska tura: Pot stoletnice in Trbiška – Krniška špica (2368 m), Italija

20. oktobra, 2019

Planinska tura: Pot stoletnice in Trbiška – Krniška špica (2368 m), Italija

Datum: 20. oktober

Vodniki: Primož Grudnik, Janez Kugonič, Anja Lampret

Zahtevnost: Zelo zahtevna označena pot, zahtevno brezpotje

Čas hoje: 8 ur

Opis poti:

Naše tokratno izhodišče bo ob asfaltni cesti med Rabeljskim jezerom in Sella Nevea (Italija). S hojo pričnemo po poti, ki vodi skozi gozd ob potoku Rio Bianco (Bele Vode) in se skozi rahel vzpon vzpnemo do opuščene koče. Nadaljujemo proti bivaku Gorizia.

Gozdnato pokrajino bo kaj hitro zamenjalo ruševje. Naklon poti se začne postopoma večati do prej omenjenega bivaka. Nadaljujemo po strmem gruščnatem pobočju proti škrbini Alta di Rio Bianco (2150 m). Na škrbini zavije pot v desno in se kratek čas še vzpenja po rahlo gruščnatem terenu nato pa nas pripelje do jeklenic ob katerih se precej strmo vzpnemo. Sledi najtežji del poti, kjer se moramo navpično spustiti v ozko škrbino. Iz škrbine se nato povzpnemo po navpični lestvi nato pa nas nekoliko položnejša pobočja pripeljejo do ozkega grebena. Pot po grebenu je zavarovana z jeklenico. Kasneje pot zavije v levo in sledi še kratek spust po gruščnatem terenu in nato ob jeklenici do vhoda v predor. Na poti skozi predor so tudi ovinki ter spusti po lestvi, zato je obvezna uporaba svetilke. Ko pridemo iz predora sledi še kratko prečenje strmega pobočja do Krniške škrbine, kjer se nam z desne strani priključi še lažja pot od bivaka Gorizia.

S škrbine sledi spust v smeri koče Corsi približno 50 metrov, kjer zagledamo na melišču ozko stezico, ki se odcepi desno in je označena z rdečimi pikami. Ta nas v kratkem pripelje do vznožja ozke in strme grape, kjer je se začne tehnično bolj zahteven del poti. Glede na vremenske razmere in počutje udeležencev lahko turo tudi skrajšamo.

Podrobnosti

Datum:
20. oktobra, 2019
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Italija

Organizator

Planinsko društvo Šoštanj
Email:
info@pd-sostanj.si

0 komentarjev

Komentirajte

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve