Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Prireditve:
01.04 - 30.04.2019
Mojca Kumerdej, razstava
01.04 - 30.04.2019
Urška Sotler: Pravljični svet Urškinega raja, razstava
23.04 - 23.04.2019
Urška Sotler: Izdelava ovitka za knjige iz blaga
24.04 - 24.04.2019
Govorim in pišem slovensko, delavnica osnov slovenskega jezika za priseljence
25.04 - 25.04.2019
Govorim in pišem slovensko, delavnica osnov slovenskega jezika za priseljence

 Športne prireditve
29.04 - 29.04.2019
[rekreacija] Pohod za zdravje - generacije v gibanju
01.05.2019
[planinstvo] Planinski izlet na Šteharnikov vrh 1018m
11.05.2019
[planinstvo] Čistilna akcija na Smrekovcu
18.05 - 19.05.2019
[planinstvo] Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT)
18.05.2019 ob 17:00 uri
[nogomet] Tekma 20. kroga MNZ Celje - člani, NK Šoštanj : NK Vojnik

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
MKC Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Planinski izlet z naravovarstveno vsebino: Dovžanova soteska, Udin Boršt
30.03 - 30.03.2019, 335 ogledov 

Pričetek: 30.03.2019 ob 07:00 uri
Konec: 30.03.2019 ob 17:00 uri
Lokacija:
Organizator: PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ

Čas odhoda: 30.03.2019 AP Šoštanj ob 07.00

Vodniki: Suzana Podvinšek, Valentina Uran

Čas hoje: 5 ur

Težavnost: Lahka pot

Cena: 20€

Prijave: Najkasneje do vključno 28. marca 2019 v Cvetličarni Nahtigal in pri vodnikih.

Opis izleta: Spomladi okoli sebe opazujemo kako se prebuja narava, od prvih cvetlic na travniku do prvih smrekovih vršičkov. Da si razširimo obzorja, se bomo skupaj podali na naravovarstveno obarvan izlet, kjer si bomo ogledali kulturne in naravne znamenitosti območja ter se soočili s problematiko varstva narave. Skupaj bomo odkrili enega od biserov naše dežele na planinsko in poučno obarvanem izletu, na katerem bomo obiskali geološko zanimiv, naravni spomenik. Dolžanova soteska s svojo pestrostjo in zanimivo geološko zgradbo privablja številne obiskovalce. Poleg spoznavanja različnih kamnin si bomo ogledali krajinski park Udin boršt, ki je pestra botanična naravna vrednota. Da bodo naše oči v prihodnje na planinskih poteh pozorne tudi na pestro naravo, vabljeni, da se nam pridružite. 
Izlet po Dovžanovi soteski bo voden s strani vodnikov po Dovžanovi soteski. Udin Boršt pa bomo odkrivali sami. Zato dodajamo o Udinemu Borštu malce več informacij.

Udin boršt se predstavi

 

Krajinski oz. spominski park Udin boršt je zaradi naravnih pogojev na ledeniški terasi iz apnenčastega konglomerata eno zadnjih sklenjenih območij nižinskih gozdov v osrednji Sloveniji. `V velikosti 1725 ha se razprostira severno od Kranja, in sicer med Kokrico na jugu, Tenetišami, Goričami in Letenicami na vzhodu, naseljema Križe in Sebenjam na severu ter Žiganjo vasjo, Zadrago, Dupljami, Strahinjem in Naklem na zahodu. ``Preluknjan`` s številnimi vrtačami, kraškimi jamami in vodnimi izviri predstavlja tudi najboljši primer t.i. konglomeratnega krasa v Sloveniji.

Padavine na zakraselem površju Udin boršta skozi propustno konglomeratno kamenino ponikajo v podzemlje. Ta voda prihaja ponovno na dan v obliki kraških izvirov, v vzhodnem delu pa se padavine zbirajo v potoke. Ti izviri so nekoč domačinom predstavljali pomemben vodni vir, na kar nas še danes spominjajo vaška korita. V življenju domačinov so odigrale pomembno vlogo tudi kraške jame, ki so jim večkrat v zgodovini nudile skrivališče in zatočišče. Geološka sestava je omogočila zakraselost Udin boršta v sicer nekraškem svetu in v njem lahko najdemo številne površinske kraške oblike (vrtače, brezna, kraški izviri) ter kraške jame. Med 14-imi poznanimi jamami sta najbolj znani Arneševa luknja v Sp. Dupljah (z dolžino 815 metrov) in jama Dopulnek v Zadragi (dolžina 306 metrov).


Na kameninsko drugačnem in manj obsežnem nepropustnem površju osrednjega dela Udin boršta se je izoblikoval Želinjski potok. Njegov osrednji del so umetno zajezili ter tako dobili dve jezerci, imenovani Račnjak oz. Pri racah. V tem delu se pojavljajo tudi močvirnata tla, kar nakazuje tudi krajevno ime Mlaka.

Tako kot v preteklosti je Udin boršta tudi danes skoraj v celoti pokrit z gozdom. Še v 17. stoletju sta v gozdu rastla predvsem hrast in gaber, danes pa prevladujeta bor in smreka, ponekod pa srečamo še jelko. Pod borovim gozdom najdemo borovničevje, ponekod raste tudi praprot. Močvirni del gozda je porasel z jelševjem, gozdno preslico in pikčastoplodnim šašom, ki ga obdajajo močvirni travniki in zamočvirjeni izviri.

V srednjem veku je bil gozd še dostopen le grajski gospodi, ki ga je uporabljala za lov. Ostali so smeli les voziti le z dovoljenjem gosposke. Prav tako je bilo strogo omejeno drvarjenje, steljarjenje in nabiranje gozdnih sadežev. Sčasoma pa je nadzor popuščal in okoliški kmetje so si v začetku 19. stoletja gozd prisvojili. Od takrat jim pomeni pomemben vir različnih gozdnih produktov.


V neposeljenem in gozdnatem osrčja Udin boršta so si pred 200 leti skrivna zatočišča našli roparski rokovnjači. V njem so prebivali in se klatili od konca 18. do sredine 19. stoletja, še zlasti pa v letih od 1825 do 1853. Znano zbirališče rokovnjačev je bilo pri Krivi jelki, kjer so prirejali finfranje (rokovnjaška veselica) in se tudi poročali.

In kako je območje dobilo svoje ime? Udin boršt (vojvodin boršt oziroma gozd) je svoje ime najverjetneje dobil po nadvojvodi Karlu V. (1564–1590), ki je gozd upravljal in nadzoroval, boršt pa naj bi bil v preteklosti prvenstveno tisti gozd, ki je bil iz obče uporabe izločen ali prepovedan.
In čeprav je Udin boršt zdaj že stoletja odprt za vse obiskovalce, redno pa ga obiskujejo predvsem domačini, se na njegovem razgibanem terenu tudi izkušenejši pohodniki pogosto izgubijo. Prav vsak pa občuti spoštovanje do narave, mir in željo, da ga globlje spozna in doživi …

 

Povzeto po spletni strani: http://udinborst.com/slovensko/o_udin_borstu/

 

Udin boršt in nekaj vasi s svojimi posebnostmi, bomo na naši poti spoznavali tudi mi, tako da bomo delno prehodili 2 tematski poti in sicer pešpot Po deželi konglomeratnega krasa in Podeželsko-naravoslovna učna pot Kriva jelka.  Med potjo bomo tako spoznali kraške pojave (vhod v jamo, zatrepna dolina, grez ali dihalnik, slepa dolina), gozdni rezervat Kriva jelka ter rokovnjaški tabor ob Krivi jelki, Dupljansko graščino in Vogvarjevo hišo, lipo v Žiganji vasi, …


 
 
 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -