Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
01.09 - 30.09.2018
Razstava Cankar v stripu – Moj lajf
26.09 - 26.09.2018
Delavnica uporabe pametnih telefonov
26.09.2018 ob 18:00 uri
Klepet pod Pustim gradom ob 230. obletnici ustanovitve Woschnaggove usnjarne
27.09.2018 ob 18:18 uri
Hrana in možgani
28.09 - 28.09.2018
Pletenje copatkov

 Športne prireditve
29.09.2018 ob 16:00 uri
[nogomet] Liga Golgeter, Šoštanj : Šentjur
01.10.2018 ob 18:00 uri
[bridge] Redni tedenski bridge turnir
06.10 - 07.10.2018
[planinstvo] HR: Velika Kapela (1534 m) - Kvarner
08.10.2018 ob 18:00 uri
[bridge] Redni tedenski bridge turnir
13.10.2018
[planinstvo] Pohod po Trški poti okoli Šoštanja ob prazniku mesta Šoštanj

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
MKC Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Vlada izbrala najustreznejšo različico trase plinovoda za TEŠ
04.11.2005 Franc Kramer, 1625 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
V postopku priprave državnega lokacijskega načrta so preučevali 15 odsekov, od tega 9 variantno - Z dodatno uporabo plina bodo v Termoelektrarni Šoštanj moč s sedanjih 755 megavatov povečali na 839, z uporabo plina pa bo izkoristek bloka 5 večji za štiri
 

VEČER: Petek, 4. November 2005 - Stran: CELJSKO, SAVINJSKA, ŠALEŠKA DOLINA

Vlada izbrala najustreznejšo različico trase plinovoda za Termoelektrarno Šoštanj

Plin tudi za Gorenje - Notranja oprema in široko potrošnjo

V postopku priprave državnega lokacijskega načrta so preučevali 15 odsekov, od tega 9 variantno - Z dodatno uporabo plina bodo v Termoelektrarni Šoštanj moč s sedanjih 755 megavatov povečali na 839, z uporabo plina pa bo izkoristek bloka 5 večji za štiri odstotke

Strah, da bi v Termoelektrarni Šoštanj prej namestili plinske turbine in vse pripravili za zagon, kot pa bo do tja prispel plin, naj bi bil odveč. Vlada se je konec prejšnjega tedna že seznanila z variantnimi rešitvami trase prenosnega plinovoda na odseku od odcepa magistralnega plinovoda pri Šentrupertu do Termoelektrarne Šoštanj. Kot najustreznejšo je izbrala različico, ki je kombinacija več obravnavanih variantnih rešitev po posameznih odsekih. Pri preverjanju variant plinovoda so upoštevali funkcionalni, varstveni in ekonomski vidik ter seveda sprejemljivost v lokalnem okolju.

Trasa bodočega plinovoda poteka po občutljivem območju in že ob ideji o gradnji je bilo slišati več pripomb, zato so na ministrstvu za okolje in prostor pripravili več prostorskih konferenc, nanje pa poleg nosilcev urejanja prostora povabili še predstavnike lokalne skupnosti, gospodarstva, interesnih skupnosti in organizirane javnosti. Gradivo je bilo tudi na voljo na sedežih občin Braslovče, Šmartno ob Paki in Šoštanj, po območjih teh občin bo namreč ta plinovod speljan.

Geoplin plinovodi kot izvajalec gospodarske javne službe prenosa zemeljskega plina mora pravočasno zagotoviti plin predvsem za Termoelektrarno Šoštanj, kjer naj bi že februarja 2007 pognali prvo od dveh plinskih turbin na bloku 5. Na ta energent pa računajo tudi v Gorenjevi tovarni Notranja oprema, plinovod naj bi imel tako zmogljivost, da bi lahko oskrbovali še široko potrošnjo v občinah Braslovče in Šmartno ob Paki, kasneje verjetno tudi v krajih mozirske in nazarske občine. V postopku priprave državnega lokacijskega načrta so preučili 15 odsekov, v devetih je bilo več variant.

Celotna trasa od Šentruperta do Šoštanja je dolga okoli 17 kilometrov in se začne pri odcepu za magistralni plinovod za (nekdanjo) Tekstilno tovarno Prebold v neposredni bližini naselja Zakl. Poteka proti severu proti Letušu in Braslovčam. Plinovod bo prečkal več cest. Pred tovarniškim kompleksom Gorenje (delnice: GRVG) je predviden priključni plinovod; nato preko Velikega Vrha in po prečkanju ceste Pesje-Gorenje-Letuš po pobočju Vrhovnikovega hriba do termoelektrarne.

Hkrati z načrtovanjem plinovoda v Termoelektrarni Šoštanj potekajo priprave za pogon plinskih turbin. Pogodbo za njihovo dobavo so s Siemensom podpisali že lani. Z dodatno uporabo plina bodo v Termoelektrarni Šoštanj moč s sedanjih 755 megavatov povečali na 839, z uporabo plina pa bo izkoristek bloka 5 večji za štiri odstotke. Z uporabo plina, ki je čistejši od lignita, bodo še zmanjšali vpliv na okolje, nižja bo tudi cena pridobljene električne energije. To pa ne pomeni, da bodo v Termoelektrarni Šoštanj nehali uporabljati velenjski lignit. Po desetletni pogodbi bo velenjski premogovnik za potrebe pridobivanja električne energije termoelektrarni dobavljal letno okoli štiri milijone ton lignita. Zato po letu 2009 načrtujejo tudi gradnjo novega bloka.


Foto: Franc Kramer
Z napeljavo plinovoda morajo pohiteti, saj načrtujejo, da bodo v bloku 5 šoštanjske termoelektrarne prvo plinsko turbino pognali že februarja 2007.


 
Omenjene organizacije:
TERMOELEKTRARNA ŠOŠTANJ D.O.O.
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (26.09.)
 
26.09.1997  Zgodilo se je ... 26. kimavca 1997
26. septembra leta 1997 je v okviru praznovanja šoštanjskega občinskega praznika v vili Široko v Šoštanju potekala okrogla miza z naslovom »Beseda o prezrtem mestu«.
 
 
26.09.1998  Zgodilo se je ... 26. kimavca 1998
25. in 26. septembra leta 1998 je v Šaleški dolini potekal 15. Petrolov rally, ki je prvič štel tudi za evropsko prvenstvo;
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -