Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
01.09 - 30.09.2018
Razstava Cankar v stripu – Moj lajf
26.09 - 26.09.2018
Delavnica uporabe pametnih telefonov
26.09.2018 ob 18:00 uri
Klepet pod Pustim gradom ob 230. obletnici ustanovitve Woschnaggove usnjarne
27.09.2018 ob 18:18 uri
Hrana in možgani
28.09 - 28.09.2018
Pletenje copatkov

 Športne prireditve
29.09.2018 ob 16:00 uri
[nogomet] Liga Golgeter, Šoštanj : Šentjur
01.10.2018 ob 18:00 uri
[bridge] Redni tedenski bridge turnir
06.10 - 07.10.2018
[planinstvo] HR: Velika Kapela (1534 m) - Kvarner
08.10.2018 ob 18:00 uri
[bridge] Redni tedenski bridge turnir
13.10.2018
[planinstvo] Pohod po Trški poti okoli Šoštanja ob prazniku mesta Šoštanj

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
MKC Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Išče se pet milijard za Šoštanj
29.07.2005 Primož Cirman in Matej Košir, 1414 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Nova vlada se odmika od strateških ciljev v energetiki - Išče se pet milijard za Šoštanj - Pet milijard dobička HSE poniknilo v državnem proračunu Bodo zdaj Šoštanj dogradile tuje finančne institucije?
 

Delo - Pet, 29.07.2005 

Nova vlada se odmika od strateških ciljev v energetiki

Išče se pet milijard za Šoštanj

Pet milijard dobička HSE poniknilo v državnem proračunu Bodo zdaj Šoštanj dogradile tuje finančne institucije?

Ljubljana – Država kot večinski lastnik Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je v nasprotju s predlogom nekdanje uprave in nadzornega sveta družbe HSE vzela polovico lanskega dobička in ga razporedila v državni proračun. To bi lahko bil tudi eden od razlogov za predčasen odpoklic Djordja Žebeljana, direktorja direktorata za energetiko, iz nadzornega sveta družbe. Bolj kot to pa bi lahko bilo vendarle alarmantno dejstvo, da se državna politika s tem odmika od prioritet, ki jih je prejšnja vlada začrtala v strategiji zanesljivosti preskrbe Slovenije z električno energijo.

Nekdanja uprava Holdinga na čelu z Dragom Fabijanom je po naših informacijah predlagala, da polovica lanskega dobička družbe ostane nerazporejena kot rezerva za investicije – predvsem gradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi. Na ta del predloga vlada očitno ni imela pripomb. Preostalih pet milijard naj bi prav tako ostalo znotraj skupine za dokapitalizacijo in pokritje nasedlih investicij v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ). S tem denarjem naj bi termoelektrarna povečala izkoristke, izboljšala konkurenčno sposobnost in nekoliko zmanjšala emisije – preprosto povedano, izpeljala bi načrtovano dograditev bloka pet z dvema plinskima turbinama.

Kot zatrjuje Uroš Rotnik, direktor TEŠ, je ta projekt v prvi prioriteti med investicijami v energetiki. Potrdili sta ga skupščina TEŠ in prejšnja vlada, svoje mesto pa ima tudi v vseh strateških dokumentih HSE. »Kaj se bo zdaj zgodilo s projektom, nam ni povsem jasno. Očitno bomo morali sesti za mizo z upravo HSE, ki se bo pač morala odločiti, ali gremo v projekt sami ali skupaj z njimi.« Gre namreč za to, da vlada v primeru Šoštanja želi odpreti vrata tujemu kapitalu – TEŠ bi namreč lahko, tako kot je načrtoval HSE, dokapitalizirali drugi vlagatelji. Na odgovore, kako resne so te namere, pa bo očitno treba počakati do jeseni, ko bo imel HSE tudi svojo drugo strateško konferenco, pravi Rotnik.

Predsednik uprave HSE Jože Zagožen pojasnjuje, da za sklep vlade ni vedel »do njegovega sprejetja«. »Kljub temu se bomo potrudili odgovorno ravnati do lastnikov in poskušali napeti vse notranje rezerve v sistemu. Ko bo načrt za Šoštanj sprejet, se bo lahko dogovoriti tudi o financiranju. Domače in tudi tuje finančne institucije so namreč pripravljene sodelovati pri financiranju,« pojasnjuje Zagožen.

Veliko vprašanje pa je seveda, kdo od tujih investitorjev bi hotel dokapitalizirati družbo z dvajsetimi milijardami nasedlih investicij. Njihova sanacija je bila pravzaprav pogoj za odpiranje trga z električno energijo. Djordje Žebeljan sicer pravi, da je bil načrt prejšnje uprave HSE samo posredno povezan s sanacijo nasedlih investicij v TEŠ. »Mogoči rešitvi, če je ladja nasedla, sta, da jo razbremeniš tovora ali da počakaš na plimo. Glede na trenutne cene električne energije je zdaj plima, zato mislim, da je TEŠ kljub vsemu lahko zanimiv za potencialne vlagatelje.« Žebeljan sicer pravi, da dokapitalizacija v takšni obliki ne bi bila povsem poštena do manjšinskih delničarjev termoelektrarne. »Vendarle pa se mi zdi ključno, da bi morala biti politika dividend predvidljiva. Da uprava ne načrtuje nečesa, česar država ne potrdi, ker denar potrebuje drugje,« pravi Žebeljan. S kakšnim razlogom je vlada pravzaprav povozila načrte tako prejšnje uprave kot nadzornega sveta HSE, Žebeljan sicer ni hotel povedati, po naših informacijah pa je naročilo o razporeditvi polovice dobička HSE v proračun prišlo s finančnega ministrstva z obrazložitvijo, da je za državo trenutno najpomembnejši cilj ERM 2.

V vsakem primeru je vlada s tem oslabila matično družbo in okrepila satelite HSE. Elektrarnam v njegovi skupini je namreč ostalo osem milijard dobička, ki ga lahko skrijejo v zakonske rezerve. Na vprašanje, ali bi sam raje videl, da bi odvzete milijarde ostale v HSE, pa Jože Zagožen, prvi mož skupine, odgovarja: »Osebno bi raje videl, da bi jih HSE namenil za razvoj, vendar je po svoje prav tudi to, da so bile dane lastniku. Ta ima pravico razpolagati z dobičkom, kakor želi. Tudi pri naložbah ravnamo v interesu lastnika.«


 
Omenjene organizacije:
TERMOELEKTRARNA ŠOŠTANJ D.O.O.
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (26.09.)
 
26.09.1997  Zgodilo se je ... 26. kimavca 1997
26. septembra leta 1997 je v okviru praznovanja šoštanjskega občinskega praznika v vili Široko v Šoštanju potekala okrogla miza z naslovom »Beseda o prezrtem mestu«.
 
 
26.09.1998  Zgodilo se je ... 26. kimavca 1998
25. in 26. septembra leta 1998 je v Šaleški dolini potekal 15. Petrolov rally, ki je prvič štel tudi za evropsko prvenstvo;
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -