Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
01.06 - 30.06.2019
Izposojna razstava
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
20.10.2019
[planinstvo] Planinska tura: Pot stoletnice in Trbiška – Krniška špica (2368 m), Italija

 Športne prireditve
27.06 - 30.06.2019
[planinstvo] 13. družinski planinski tabor
06.07.2019
[planinstvo] Skupna akcija šaleških PD - Storžič (2132m) - tri ture različnih težavnosti
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinska tura Škednjovec (2309 m), Mali in Veliki Draški vrh (2243 m)
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinski izlet Planina Krstenica in Viševnik (2050 m)
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Sosežig odpadkov ne sme obremenjevati okolja in ogrožati zdravja ljudi
07.04.2005 1735 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je po dveh mesecih le odgovoril Petru Rezmanu iz Šoštanja, ki mu je v začetku februarja zastavil nekaj vprašanj v zvezi s sežigom kostne moke v Tešu in z izplačevanjem ...
 

VEČER: Četrtek, 7. April 2005 - Stran: CELJSKO, SAVINJSKA, ŠALEŠKA DOLINA

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je po dveh mesecih le odgovoril Petru Rezmanu

Sosežig odpadkov ne sme obremenjevati okolja in ogrožati zdravja ljudi

Nadzor nad izvajanjem sosežiga kostne moke in ravnanjem s temi odpadki znotraj Teša opravlja okoljska inšpekcija, za preventivo pred infekcijo delavcev je zadolžena inšpekcija za varstvo pri delu - Teš mora voditi številne evidence, ki so podatki javnega značaja

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je po dveh mesecih le odgovoril Petru Rezmanu iz Šoštanja, ki mu je v začetku februarja zastavil nekaj vprašanj v zvezi s sežigom kostne moke v Tešu in z izplačevanjem nadomestila. O tem smo dokaj obsežno poročali tudi v Večeru, ko nas je Rezman na to opozoril, potem ko je že dober mesec čakal na odgovor. Ker odgovora tudi po skoraj dveh mesecih ni bilo, je zaprosil poslanca iz Šaleške doline Bojana Kontiča in Draga Korena, da bi mu pomagala pridobiti potrebne podatke.

Včeraj smo z ministrstva le dobili odgovor, ki ga je minister Janez Podobnik v torek poslal Petru Rezmanu, dobil ga je tudi Rezman. ˝Na žalost nisem zvedel nič novega, saj so v bistvu le prepisali, kar je zapisano v odločbi. Razočaran sem na tem ˝ping-pongom˝, nam je dejal Peter Rezman.

Peter Rezman je od ministrstva želel predvsem odgovore oziroma pojasnila glede kurjenja nevarnih odpadkov, saj naj bi Teš dobil dovoljenje (tudi) za sežiganje takih odpadkov, ki nastanejo pri raziskavah, diagnostiki, zdravljenju in preventivi v veterinarski dejavnosti, takih, ki z vidika preventive pred infekcijo zahtevajo posebno ravnanje pri zbiranju in odstranjevanju. Zato ga je seveda tudi zanimalo, kako je v Tešu poskrbljeno za preprečitev infekcij delavcev, ki so v neposrednem stiku s ˝kostno moko˝, in kako za preprečitev infekcije v okolju. Minister v odgovoru navaja, da je Agencija RS za okolje pri Ministrstvu za okolje in prostor na podlagi vloge 30. decembra lani izdala Tešu delno okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje naprave za predelavo (sosežig) odpadkov, in sicer za določen čas do 1. januarja 2008. To dovoljenje pa dovoljuje predelavo (sosežig) odpadkov (pod klasifikacijsko številko 01 02 03) mesno-perne moke iz ptujske Perutnine in perno-kostne moke iz Pivke Perutninarstvo (20 tisoč ton letno) ter odpadkov (klasifikacijske številka 2 18 02 02), ki z vidika preventive pred infekcijo zahtevajo posebno ravnanje pri zbiranju in odstranjevanju, to je mesno-kostna moka iz podjetja Koto (tudi 20 tisoč ton letno). Agencija je to delno dovoljenje izdala pod pogojem, da bo predelava brez uporabe postopkov in metod, ki bi čezmerno obremenjevali okolje, in tako, da pri tem ni ogroženo človekovo zdravje.

V odgovoru navajajo še druge omejitve, ki se jih morajo držati pri sosežigu, tako glede hrupa, emisijskih snovi, ki gredo v zrak, skladiščenja, ustreznega odstranjevanja odpadkov, ki nastajajo pri sosežigu. Teš mora tudi zagotoviti obratovalni nadzor emisije snovi v zrak iz naprave v času sosežiga odpadkov. Prav tako mora termoelektrarna pred sosežigom odpadkov zagotoviti njihovo preverjanje, kar vključuje pregled predpisane spremljajoče dokumentacije o odpadkih in ugotavljanje istovetnosti odpadkov s tehtanjem in z vizualnim pregledom glede na vrsto, količino in lastnosti. ˝Teš mora preverjati rezultate ocene nevarnih odpadkov ter skladno s predpisi o ravnanju z odpadki voditi številne evidence, ki so podatki javnega značaja, kar pomeni, da njihovo dostopnost regulira Zakon o dostopu do informacij javnega značaja,˝ je v odgovoru Petru Rezmanu še zapisal minister za okolje in prostor Janez Podobnik. In še, da nadzor nad izvajanjem sosežiga kostne moke in ravnanja s temi odpadki znotraj Teša opravlja okoljska inšpekcija, z vidika preventive pred infekcijo delavcev pa je pristojna inšpekcija za varstvo pri delu.

Glede nadomestila za sežiganje kostne moke oziroma prihodka, ki ga občina na ta račun dobiva, pa Podobnik Rezmanu svetuje, da to vprašanje naslovi na občino Šoštanj in Teš, ˝saj je nadomestilo posledica njunega medsebojnega dogovora˝. ˝Na podlagi izjav, ki smo jih pridobili na občini Šoštanj, ni zadržkov za pridobitev vseh želenih podatkov,˝ zaključuje svoj odgovor okoljski minister. ˝Kako naj jih dobim, če me pa že od lanskega avgusta ignorirajo!˝ je to kratko komentiral Peter Rezman.


Foto: Franc Kramer
Petra Rezmana zanima, kaj vse sežigajo v Tešu.


 
Omenjene organizacije:
TERMOELEKTRARNA ŠOŠTANJ D.O.O.
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (27.06.)
 
27.06.1965  Zgodilo se je … 27. rožnika leta 1965
27. junija leta 1978 je bila v Lokovici slovesnost ob začetku del pri izgradnji Šaleške magistrale na trasi med Lokovico in Gorenjem.
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -