Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
01.04 - 30.04.2019
Mojca Kumerdej, razstava
01.04 - 30.04.2019
Urška Sotler: Pravljični svet Urškinega raja, razstava
18.04 - 18.04.2019
Govorim in pišem slovensko, delavnica osnov slovenskega jezika za priseljence
18.04.2019 ob 10:00 uri
Kako izdelati knjigo?
18.04.2019 ob 17:00 uri
Pravljična joga

 Športne prireditve
29.04 - 29.04.2019
[rekreacija] Pohod za zdravje - generacije v gibanju
01.05.2019
[planinstvo] Planinski izlet na Šteharnikov vrh 1018m
11.05.2019
[planinstvo] Čistilna akcija na Smrekovcu
18.05 - 19.05.2019
[planinstvo] Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT)
25.05.2019
[planinstvo] Planinski izlet na Kriško goro (1471m) in Tolsti vrh (1715m)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
MKC Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

V SAŠA nočejo priključka v Arji vasi
05.04.2005 1786 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Trasa hitre ceste med Holmcem in avtocesto Maribor-Ljubljana še ni znana - V SAŠA nočejo priključka v Arji vasi - V Šaleški in Zgornji Savinjski dolini bi radi, da bi se nova hitra cesta na avtocesto priključila čim bolj na zahodu, okoli Šentruperta
 

VEČER: Torek, 5. April 2005 - Stran: CELJSKO, SAVINJSKA, ŠALEŠKA DOLINA

Trasa hitre ceste med Holmcem in avtocesto Maribor-Ljubljana še ni znana

V SAŠA nočejo priključka v Arji vasi

V Šaleški in Zgornji Savinjski dolini bi radi, da bi se nova hitra cesta na avtocesto priključila čim bolj na zahodu, okoli Šentruperta - 250 milijonov pomoči za okoljske projekte je le drobiž

˝Na radiu sem zdajle spet slišal, da naj bi se nova hitra cesta s Koroškega na avtocesto priključila v Arji vasi. To se stalno ponavlja, mi pa želimo priključek čim bliže Mozirja. To je rešitev tudi za Zgornjo Savinjsko dolino,˝ je v petek zvečer na pogovoru z ministroma za promet ter okolje in prostor Janezom Božičem in Janezom Podobnikom dejal nazarski župan Ivan Purnat. Ta sta v Mozirje prišla prav s Koroškega, kjer so tudi govorili o tretji razvojni osi oziroma hitri cesti, ki bo Koroško (Avstrijo) povezovala s Šaleško in Savinjsko dolino ter naprej s Celjem, Dolenjsko in Hrvaško.

Minister Janez Božič je dejal, da gre le za ˝delovni naslov˝ načrtovanega odseka hitre ceste med Holmcem in hitro cesto Maribor-Ljubljana. Kje natančno bo potekala trasa in kje se bo nova cesta priključila na avtocesto, bo znano šele po primerjalni študiji, ki naj bi jo naredili naslednje leto. Na drugo najpomembnejše vprašanje, kdaj naj bi to cesto začeli graditi, pa je odgovoril, da pred letom 2010 skorajda zagotovo ne.

Prav potek te hitre ceste je po lanski vključitvi v nacionalni program izgradnje eno osnovnih vprašanj. Na koroškem delu naj še ne bi bilo dokončno odločeno, ali bo hitra cesta od Holmca do Slovenj Gradca potekala prek Dravograda ali Kotelj, v Šaleški in Savinjski dolini (SAŠA - savinjsko-šaleška regija) pa je trasa še bolj negotova. Na tem območju želijo, da bi potekala čim bolj zahodno: zahodno od Velenja, mimo Šoštanja (sem se širi Gorenje), tudi priključek naj bi bil čim bolj zahodno, omenjajo predvsem Šentrupert, da bi tako s preostalim delom Slovenije povezali tudi Zgornjo Savinjsko dolino.

˝Vsak želi, da bi ta nova hitra cesta potekala čim bliže njim, poiskati pa moramo čim bolj optimalno rešitev. Upoštevati moramo stroške, vpliv na okolje, tako imenovano družbeno sprejemljivost in še druge kriterije,˝ pravi minister Božič. Prav zaradi takih želja upa, da večjih težav pri določitvi trase ne bo. Seveda pa pri umeščanju nove trase v okolje čaka zahtevno delo tudi ministrskega kolega Janeza Podobnika.

Junija bodo vedeli, kje vzeti denar

Ob določitvi trase ostaja še najpomembnejše - zagotovitev denarja. Ta je dejansko povezan z gradnjo in obnovo državnih cest v Sloveniji. Minister Božič pravi, da bodo do junija preučili možne vire financiranja, ob tem računajo tudi na denar iz evropskih skladov. Zagotovil pa je še, da bo ta cesta res imela vse elemente hitre ceste in ne bo ˝osiromašena˝, kot opozarjajo z nekaterih območij. Tudi zato ne, kot pravi Božič, ker je na nekaterih odsekih te trase promet že zdaj tako gost, da dosega kriterije, ki terjajo gradnjo avtoceste. Srečko Meh, velenjski župan, pa je ministra opozoril, da sedanja cesta VelenjeArja vas ne bo vzdržala do tedaj, ko bodo zgradili novo hitro cesto. Na izredno stanje te ceste opozarja predvsem gospodarstvo tega območja. Zato je treba misliti tudi na obnovo ceste.

Drugo področje, ki so mu na pogovoru z ministroma v Mozirju posvetili še posebno pozornost, je bila izdelava prostorskih aktov. Te morajo občine izdelati do leta 2007, zlasti za manjše občine pa je to veliko breme. Predvsem župana Luč Ciril Rosc in Solčave Vojteh Klemenšek sta dejala, da je 250 milijonov tolarjev (1.042.774 €), kolikor naj bi jih po besedah ministra Janeza Podobnika namenili za pomoč občinam, drobiž. Samo občina Luče potrebuje za ta dela v dveh letih 50 milijonov, kar je ves denar, ki ga namenjajo za naložbe, v občini Solčava pa so razmere še slabše, saj je župan dejal, da ˝tega denarja še v desetih letih ne spravijo skupaj˝.

Župani so opozorili še na kadrovske težave, minister pa je obljubil izobraževanje občinskih urbanistov in druge oblike pomoči. Velenjski župan Srečko Meh je ob tem opozoril na zapleteno zakonodajo (tudi pri opremljanju občinskih zemljišč), posledica česar so lahko tudi težave pri zagotavljanju primernih lokacij.


Foto: Franc Kramer
˝Pišete preveč komplicirano!˝ je ob razpravi o prostorskem načrtovanju ministru Janezu Podobniku (levo) očital velenjski župan Srečko Meh.


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -