Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
19.02 - 19.02.2018
V Evropi sem doma: slovenščina za priseljenske družine
20.02 - 20.02.2018
S pomočjo branja do znanja slovenščine
20.02.2018 ob 18:30 uri
Šaleški jamarski klub Podlasica – Topolšica: Raziskovanje grških jam
21.02 - 21.02.2018
Izboljšajmo uporabo mobilnih telefonov
22.02 - 22.02.2018
Pravljična joga

 Športne prireditve
19.02 - 19.02.2018
[rekreacija] Sprehod za zdravje s tablico v roki
19.02.2018 ob 18:00 uri
[bridge] Redni tedenski bridge turnir
25.02 - 25.02.2018
[planinstvo] Pohod po Gaberški poti
26.02 - 26.02.2018
[rekreacija] Sprehod za zdravje s tablico v roki
26.02.2018 ob 18:00 uri
[bridge] Redni tedenski bridge turnir

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Komunalno podjetje Velenje
Toplica - center za zdravljenje živali
Muzej usnjarstva Šoštanj
CISD

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Nihče (še) ne ve, kdo kje in kaj počne
07.04.2004 Brane Piano, 1804 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
V obeh največjih občinah Šaleške doline, v Velenju in Šoštanju, smo skušali ugotoviti, kolikšen pregled nad razmerami ima zbornica, kolikšnega pa občini. Zaenkrat nič spodbudnega. Kakor pravi ...
 

DELO: 6.4.2004

Nihče (še) ne ve, kdo kje in kaj počne

Urejanje obrtnih območij zapostavljeno zaradi industrijskih kompleksov Gorenja, premogovnika in termoelektrarne

Velenje, Šoštanj - "Na vaša vprašanja iščemo odgovore tudi mi," pravi Alenka Avberšek s tukajšnje območne gospodarske zbornice, ki združuje gospodarstvo Šaleške in Zgornje Savinjske doline. Avberškova dodaja, da bodo sredi aprila o problematiki prostorske ureditve, namenjene proizvodnji in storitvam v regiji, skušali kaj več ugotoviti na sestanku s predstavniki tukajšnjih občin in podjetij.

V obeh največjih občinah Šaleške doline, v Velenju in Šoštanju, smo skušali ugotoviti, kolikšen pregled nad razmerami ima zbornica, kolikšnega pa občini. Zaenkrat nič spodbudnega. Kakor pravi Alenka Avberšek, zbornica za omenjeni pogovor pripravlja podatke iz ankete o povpraševanju in ponudbi poslovnih in proizvodnih možnostih ter o razpoložljivih zemljiščih zanje na območju vseh devetih občin svoje regije. A ti, če bodo že čemu služili, ne bodo zanesljivi. Zbornici je anketni vprašalnik vrnila samo desetina prejemnikov. To bo prispevek zbornice. Avberškova dodaja: "Podatki in mnenja občin pa bodo zanimivi tudi za nas."

Zaenkrat imajo v Velenju in Šoštanju predvsem pregled, kje so njihova industrijska oziroma obrtna območja, drugih podatkov pa večinoma ne. Na kratko - občini sta pri tistem, kar je njuna naloga, torej pri spodbujanje gospodarskega razvoja z nudenjem ugodnih prostorskih in komunalnih pogojev za prihod kapitala, izjemno pasivni.

Razdrobljene velenjske cone

Marko Vučina, vodja velenjskega mestnega urada za okolje in prostor, je tako lahko navedel le, katera območja so v Velenju v aktih, ki jih občina mora imeti, namenjena proizvodni in obrtni dejavnosti. Med njimi je največ takšnih, ki jih zasedajo večja podjetja. Takšna cona je v Selu (Vegrad), v Stari vasi (Erino in Interevropino skladišče, parkirišče za tovorna vozila, reciklirnica Dinosa in Surovine), območje Gorenja, kjer sta tudi Veplas in Klasje, območja Premogovnika Velenje v Pesju, Novih Prelogah, kjer je tudi Esotech z nekaj manjšimi podjetji in delavnicami ... Obrtna cona Paka ob cesti proti Mislinji je naseljena z obrtnimi delavnicami, prav tako obrtna cona Stara vas. Ta je največje obrtno območje v občini, ki pa v večjem delu še ni pozidano, saj občina še odkupuje zemljišča. Obrtni dejavnosti je namenjen tudi del Pesja, del Starega Velenja, vzhodni del Trebuše ...

Največje tovrstno območje, namenjeno mešani dejavnosti, je območje Starega jaška pri Velenju, veliko 22 hektarov, najbolj zanimivo pa še nekoliko večje območje Trebuše, kjer pa so zemljišča še zasebna, v različnih postopkih ali celo poplavno ogrožena.

A če imajo na občini podroben prostorski pregled, drugega ni. Vučina priznava: "Točnih podatkov o številu podjetij v posameznih conah v uradu za okolje in prostor nimamo ... Prav tako ne moremo posredovati točnega podatka o številu zaposlenih v obravnavanih conah, ker ga nimamo." Vedo pa, da so (zaenkrat) lastniki objektov in zemljišč v proizvodnih in obrtnih conah večinoma domača, slovenska podjetja in posamezniki.

Kakor drugod, še dodajajo v uradu, so cene komunalno opremljenih zemljišč odvisne od lokacije, povpraševanja, kategorije zemljišč, od ravni komunalne opremljenosti. Vlasta Štajner z občinskega urada za gospodarske javne službe dodaja, da se cene gibljejo med 3000 in 8000 tolarji za kvadratni meter, komunalni prispevek pa glede na komunalno opremljenost znaša 5300 do 17000 tolarjev za kvadratni meter.

Šoštanj ima projekt, zemljišč pa ne

V Občini Šoštanj, pojasnjuje Tjaša Rehar, ta hip nimajo v lasti komunalno urejenih parcel, ki bi jih lahko prodajali obrtnikom in podjetjem. Značilno za občino je, da je drobno gospodarstvo prostorsko precej razpršeno, na drugi strani pa velike površine zasedajo Termoelektrarna Šoštanj, Premogovnik Velenje in Gorenje.

Na pobudo ministrstva za gospodarstvo so v Šoštanju izdelali predlog projekta za razvoj poslovne cone Šoštanj. Ta predvideva oblikovanje primerno urejenega poslovnega okolja za spodbujanje novih poslovnih priložnosti za majhne domače podjetnike in tudi za večje kapitalske naložbe. Po projektu naj bi na območju 20 hektarjev odprli 426 novih delovnih mest. Industrijska cona naj bi bila na delu območja bivše Tovarne usnja Šoštanj. "Znotraj Šoštanja je namreč obsežen kompleks opuščene proizvodnje, ki je vse do rušenja objektov in najnujnejše ekološke sanacije zemljišč v letu 2002 predstavljal najkonfliktnejše območje v občini, medtem ko predstavlja sedaj eno najpomembnejših bodočih razvojnih con," pravi Reharjeva.

Območje, ki sega tako rekoč v središče mesta, je pomembno predvsem zaradi svoje velikosti. Večji del območja že ima v lasti Gorenje. Občina bi zdaj morala poskrbeti za ureditev komunalne infrastrukture, podjetniški kapital pa za gradnjo novih proizvodnih oziroma poslovnih stavb. Oboji pri financiranju računajo na namenska evropska sredstva. Zaenkrat veliko pobud in aktivnosti na omenjenem območju še ni. Vsaj tistih, ki bi lahko dale nova delovna mesta in zaslužek, ne. Zasebnik postavlja avtomobilski servis, načrtujejo postavitev in ureditev muzeja usnjarstva in veliko parkirišče ter muzejski park. To pa je tudi vse.

Šaleška dolina kakor da je uspavana zaradi velikih podjetij, ki zaposlujejo veliko ljudi in dajejo največji del zaslužka in davkov. Dejstvo, da ne občini ne gospodarska zbornica nimata podrobnejšega pregleda, priča, da bodo razen načelne težko oblikovali konkretnejšo razvojno strategijo za spodbujanje naložb, za prihod kapitala. Morda napovedan pogovor, ki ga pripravlja gospodarska zbornica, obeta, da se problema začenjajo vsaj zavedati.


 
Omenjene organizacije:
TERMOELEKTRARNA ŠOŠTANJ D.O.O.
OBČINA ŠOŠTANJ
 
Omenjene osebe:
Tjaša Rehar
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (19.02.)
 
19.02.1939  Zgodilo se je ... 19. svečana 1939
V Šoštanju je bil 19. februarja leta 1939 ustanovljen aero klub Naša krila. Člani kluba so še istega leta izdelali svoje prvo jadralno letalo, ki so ga poimenovali Bolha in z njim v Lajšah pri Šoštanju prvič poleteli 24. septembra leta 1939;
 
 
19.02.1939  Zgodilo se je ... 19. svečana 1939
19. februarja leta 1939 je bil v Šoštanju ustanovljen aero klub Naša krila. Člani kluba so še istega leta izdelali svoje prvo jadralno letalo, ki so ga poimenovali Bolha in z ...
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -