Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
01.09 - 30.09.2018
Razstava Cankar v stripu – Moj lajf
25.09 - 25.09.2018
V Evropi sem doma
25.09.2018 ob 19:00 uri
Predstavitev knjige intervjujev Milojke B. Komprej PRELISTANI OBRAZI 1997 - 2015
26.09 - 26.09.2018
Delavnica uporabe pametnih telefonov
26.09.2018 ob 18:00 uri
Klepet pod Pustim gradom ob 230. obletnici ustanovitve Woschnaggove usnjarne

 Športne prireditve
29.09.2018 ob 16:00 uri
[nogomet] Liga Golgeter, Šoštanj : Šentjur
06.10 - 07.10.2018
[planinstvo] HR: Velika Kapela (1534 m) - Kvarner
13.10.2018
[planinstvo] Pohod po Trški poti okoli Šoštanja ob prazniku mesta Šoštanj
20.10.2018
[planinstvo] Zelenica - zahtevno brezpotje
10.11.2018
[planinstvo] Planinski izlet v neznano

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
MKC Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Odziv TEŠ na novinarsko konferenco koalicije ustavimo TEŠ 6
05.07.2012 Janja Štrigl, 849 ogledov, 0 komentarjev 

(Šoštanj, 5. 7. 2012) – Danes je v Ljubljani potekala še ena novinarska konferenca, katere namen je vplivati na odločevalce, da ti ne bi sprejeli odločitve za izdajo poroštva za kredit EIB v višini 440 mio € za projekt TEŠ 6. V TEŠ smo že večkrat pojasnili dejstva, povezana s projektom, ter na spletnih straneh javno objavili vse relevantne dokumente, v katerih lahko vsaka državljanka in državljan dobi natančno pripravljene, analizirane in recenzirane informacije s prve roke. A glede na številne neresnice, izrečene na današnji novinarski konferenci, smo dolžni osnovna dejstva pojasniti še enkrat.

 

Ne drži, kot je v video izjavi povedal evropski poslanec Lojze Peterle, da projekt TEŠ 6 ne upošteva evropskih okoljskih stališč. Nasprotno z okoljskega stališča bo obratovanje blokov 4 in 5 po 1. januarju leta 2016 v neskladju z zahtevami Direktive 2010/75/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 24. novembra 2010 o industrijskih emisijah (celovito preprečevanje in nadzorovanje onesnaževanja), saj se bodo znižale predpisane mejne vrednosti za dušikove in žveplove okside. Zato bi bilo potrebno zagotoviti dodatne čistilne sisteme za blok 4 in 5, ki bi zagotovili zakonsko skladno obratovanje že zastarelih blokov. Ob dejstvu, da bi po investiciji imela obravnavana bloka tudi nižje izkoristke, kot je predviden za blok 6, bi prigradnja DeNOx na blok 4 in 5 pomenila nesmotrno investicijsko vzdrževanje zastarele tehnologije. S tega stališča je blok 6, kot nadomestni proizvodni objekt najboljših tehnologij, tako z okoljskega kot ekonomskega vidika optimalen: emisije CO2 bodo za približno 35 odstotkov nižje kot v primeru obratovanja starih blokov 4 in 5, emisije ostalih pulutantov SO2 in NOx pa se bodo znižale do 40 odstotkov. Blok 6 bo za enako količino proizvedene električne energije porabil okoli 30 odstotkov manj premoga, zato bodo tudi skupne emisije škodljivih snovi v okolje nižje. Izpusti SO2 se bodo tako zmanjšali iz 400 na 100 mg/Nm3, izpusti NOx pa se bodo zmanjšali od 500 na 150 mg/Nm3, znižali se bosta tudi ravni prahu in hrupa.

Izgradnja bloka 6 ne pomeni dodatnega obremenjevanja okolja, saj bo to nadomestni blok, ki bo v celoti nadomestil proizvodnjo iz obstoječih starih premogovnih blokov! 

Pri projektu TEŠ 6 ne gre za davkoplačevalski denar, kot nasprotniki projekta nenehno poudarjajo in zavajajo. Blok 6 je investicija TEŠ in HSE, ki se v celoti financira z lastnimi sredstvi in posojili mednarodnih bank: EIB 550 mio €, EBRD 200 mio €. Kredite bo odplačeval TEŠ. Ne HSE ne TEŠ nista javni družbi in se ne financirata iz proračuna Republike Slovenije, torej za gradnjo bloka 6 ne bo namenjen niti cent davkoplačevalskega denarja. Povedano drugače: davkoplačevalci za TEŠ 6 in poroštvo ne bodo plačali ničesar. Nasprotno, Republika Slovenija bo z izdajo poroštva pridobila v letih, ko se vrača posojilo EIB, poleg neposrednega donosa na vloženi kapital, še davke na predvidene dobičke, plačilo taks za izpuščanje toplogrednih plinov CO2, zagotovljenih pa bo več tisoč delovnih mest. Poleg tega pa bo deležna tudi prihodkov iz naslova stroškov poroštva za kredit EIB, ki v času trajanja kredita dosežejo cca 55 mio EUR.

Finančna konstrukcija nadomestnega bloka 6 z vključenim državnim poroštvom za kredit EIB je bila določena že ob začetku investicije ter večkrat potrjena s strani pristojnih ministrstev. Iskanje alternativnih virov financiranja bi v tem trenutku ustavilo gradnjo za najmanj leto dni, saj bi sprememba finančne konstrukcije projekta pomenila izstop vseh bank, ki so v tem trenutku vključene v financiranje projekta. Stroški financiranja za obstoječe kredite za blok 6 pa so v primerjavi s trenutno tržno ceno posojil popolnoma neprimerljivi. Spreminjanje finančne konstrukcije projekta bi bistveno podražilo in zavleklo izgradnjo bloka 6. Sprememba virov financiranja je v primeru, da želimo projekt izpeljati pravočasno in ekonomično, praktično nemogoča. 

Zavedamo se, da je razvoj obnovljivih virov energije (OVE) nujen in pomemben. A če bi želeli za letno proizvodnjo 3.500 GWh električne energije, kolikor jo bo proizvedel nadomestni blok 6, nadomestiti z alternativnimi viri, bi morali investirati približno 8,6 mrd € v sončne elektrarne na stavbah, 1,9 mrd € v električno energijo iz biomase, 2 mrd € v vetrne elektrarne in 1,7 mrd € v male hidroelektrarne, skupaj približno 15 mrd €. Dalje je treba vedeti, da je elektrika iz solarne elektrarne približno osemkrat dražja od te, ki jo trenutno plačujemo. Če vemo, da je povprečen račun gospodinjstva sedaj približno 40 € na mesec, bi po enostavnem izračunu, račun na osnovi sončne energije znašal približno 320 €. Kljub temu v skupini HSE aktivno podpiramo razvoj OVE. Zaradi gradnje bloka 6 ni ogrožen noben od naših preostalih projektov s področja OVE! Potreben pa je postopen prehod na OVE, saj so obnovljivi viri, razen vodnih, trenutno zelo dragi ter za nacionalno energetsko oskrbo nezadostni in nezanesljivi. To lahko v vsakem trenutku potrdijo strokovnjaki s področja energetike, strojništva in ekonomije. 


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (25.09.)
 
25.09.1973  Zgodilo se je ... 25. kimavca 1973
Konec septembra leta 1973 je Šaleško dolino zajelo hudo neurje.
 
 
25.09.1977  Zgodilo se je ... 25. kimavca 1977
25. septembra leta 1977 so ob 11. uri in 56 minut z omrežjem prvič sinhronizirali četrti blok Termoelektrarne Šoštanj;
 
 
25.09.1999  Zgodilo se je ... 25. kimavca 1999
25. septembra leta 1999 so v Šoštanju pripravili svečanost ob zaključku obnove grajskega stolpa šoštanjskega Pustega gradu;
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -