Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
19.02 - 19.02.2018
V Evropi sem doma: slovenščina za priseljenske družine
20.02 - 20.02.2018
S pomočjo branja do znanja slovenščine
20.02.2018 ob 18:30 uri
Šaleški jamarski klub Podlasica – Topolšica: Raziskovanje grških jam
21.02 - 21.02.2018
Izboljšajmo uporabo mobilnih telefonov
22.02 - 22.02.2018
Pravljična joga

 Športne prireditve
19.02 - 19.02.2018
[rekreacija] Sprehod za zdravje s tablico v roki
19.02.2018 ob 18:00 uri
[bridge] Redni tedenski bridge turnir
25.02 - 25.02.2018
[planinstvo] Pohod po Gaberški poti
26.02 - 26.02.2018
[rekreacija] Sprehod za zdravje s tablico v roki
26.02.2018 ob 18:00 uri
[bridge] Redni tedenski bridge turnir

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Komunalno podjetje Velenje
Toplica - center za zdravljenje živali
Muzej usnjarstva Šoštanj
CISD

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Odziv TEŠ in HSE na sporočilo za javnost ministrstva za infrastrukturo in prostor
06.06.2012 Janja Štrigl, 1150 ogledov, 0 komentarjev 

(Ljubljana, 5.6.2012) - Odzivamo se na današnje sporočilo za javnost Ministrstva za infrastrukturo in prostor Republike Slovenije. Ne moremo namreč razumeti, da se lahko postopki, povezani z izdajo poroštva TEŠ za kredit EIB v višini 440 mio €, vlečejo že več kot dve leti in da se kljub dokumentaciji, ki smo jo poslali pristojnim organom, ter kljub pisnim zagotovilom investitorja, še vedno pojavljajo dvomi o pomembnosti kvalitetnega zaključka projekta izgradnje nadomestnega bloka 6.

 

Že v mnenju ministrstva za gospodarstvo iz decembra 2009 je bilo zapisano, da se za zavarovanje posojila pri EIB priporoča poroštvo države. Na podlagi tega mnenja je Ministrstvo za finance Republike Slovenije 8.1.2010 izdalo soglasje za zadolžitev pri Evropski investicijski banki (EIB), v katerega je izrecno zapisalo, da mora zakon o poroštvu v proceduro v državni zbor vložiti Vlada Republike Slovenije. Kljub temu, da je imel projekt vsa dovoljenja in soglasja, niti prejšnja niti sedanja vlada zakona nista vložili v proceduro. Ko je to storil poslanec Srečko Meh, se je vlada odzvala s sklepom, s katerim je zakon podprla, hkrati pa zahtevala, da mora TEŠ kot investitor pred izdajo poroštva izpolniti pet pogojev.

Postopek izdaje poroštva je relativno zapleten in vključuje: sprejem Zakona o poroštvu, podpis pogodbo med Ministrstvom za finance Republike Slovenije in EIB ter podpis pogodbe med Ministrstvom za finance RS in TEŠ ter na koncu še Zakon o ratifikaciji mednarodne pogodbe. To pomeni, da je neprimerno že v tej fazi, ko se zakon sprejema, zahtevati popolno izpolnjevanje pogojev, kajti če bi bili pogoji izpolnjeni, kot interpretira ministrstvo za infrastrukturo in prostor, bi bil amandma vlade brezpredmeten. Iz TEŠ in HSE pa so vsi pristojni državni organi že večkrat prejeli zagotovila, da bodo pogoji realizirani.  

Na podlagi izjave ministrstva za infrastrukturo je jasno, da je od petih pogojev še v fazi realizacije samo sklep o višini investicijske vrednosti. Sedanji vodstvi TEŠ in HSE sta v težkih in dolgotrajnih pogajanjih uspeli pogodbo iz leta 2008 spremeniti v taki smeri, da so vse vrednosti do konca pogodbenega roka določljive. Tudi predvidevan strošek montaže, o katerem se še pogajamo, je že v celoti vključen v končno ceno. Poslovodstvo TEŠ je pristojnim organom poslalo tudi izjavo, da končna vrednost investicije v nadomestni blok 6 ne bo presegla vrednosti 1.302.747.100  € (ta vrednost vključuje tudi stroške financiranja v času izvajanja investicije), ki je navedena tudi v NIP 4 (to pa bo možno izpolniti le v primeru, da bo država pravočasno (junij 2012) odobrila poroštvo za 440 mio EUR posojila EIB). To je bila tudi zgornja meja, ki jo je vlada postavila za vrednost investicije na svoji tretji seji dne 23.2.2012.  

Glede na vso pripravljeno in poslano dokumentacijo nas preseneča izjava za javnost ministrstva za infrastrukturo, ki izraža začudenje, da so lahko nekatera podjetja delo opravljala samo preko podjetja Alstom, ki za to zahteva provizijo, ne pa neposredno. Ob skrbnem pregledu pogodb na ministrstvu bi lahko ugotovili, da je pogodba za dobavo glavne tehnološke opreme (GTO) podpisana po načelu »turn-key«, kar pomeni, da izvajalec oz. pogodbenik za glavno tehnološko opremo jamči za nemoteno, pravilno obratovanje v skladu s pogodbeno podpisanimi karakteristikami. Da izvajalec lahko izpolni te pogodbene zaveze, pa je razumljivo, da mora imeti sam nadzor nad vsemi ključnimi izvajalci in podizvajalci. TEŠ torej na osnovi sklenjene pogodbe (op. sklenjene 2008) za GTO ne more neposredno sklepati pogodb za ključna montažna dela.  

Odločanje o poroštvenem zakonu je res v pristojnosti Državnega zbora RS, je pa istočasno tudi odgovornost vseh, ki so danes na oblasti, kako se ravna z državnim premoženjem.  


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (19.02.)
 
19.02.1939  Zgodilo se je ... 19. svečana 1939
V Šoštanju je bil 19. februarja leta 1939 ustanovljen aero klub Naša krila. Člani kluba so še istega leta izdelali svoje prvo jadralno letalo, ki so ga poimenovali Bolha in z njim v Lajšah pri Šoštanju prvič poleteli 24. septembra leta 1939;
 
 
19.02.1939  Zgodilo se je ... 19. svečana 1939
19. februarja leta 1939 je bil v Šoštanju ustanovljen aero klub Naša krila. Člani kluba so še istega leta izdelali svoje prvo jadralno letalo, ki so ga poimenovali Bolha in z ...
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -