Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
01.03 - 31.03.2019
Ustvarjeno doma 2018: razstava tiskovin
01.03 - 31.03.2019
Pomlad v vrtcu
22.03 - 22.03.2019
Petkova delavnica – središče na obisku
22.03.2019 ob 18:00 uri
Spomladanski koncert ob Materinskem dnevu
25.03.2019 ob 18:00 uri
Kavarna ob materinskem dnevu

 Športne prireditve
25.03 - 25.03.2019
[rekreacija] Pohod za zdravje - generacije v gibanju
30.03.2019
[planinstvo] Planinski izlet z naravovarstveno vsebino
06.04 - 07.04.2019
[planinstvo] Planinski izlet na Veliko Kapelo (1534m) - Hrvaška
13.04.2019
[planinstvo] Čistilna akcija mesta Šoštanj
01.05.2019
[planinstvo] Planinski izlet na Šteharnikov vrh 1018m

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
MKC Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Razmišljanja o prihodnosti akcije
07.01.2004 2334 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Alenka Slatnar iz Topolšice denimo poudarja, da bodo vsi partnerji v kraju v prihodnje še bolj dihali s turizmom. "Sedem turističnih društev se združuje v zvezo; kraji, ki so sosedi ...
 

VEČER: Sreda, 7. Januar 2004 - Stran: POTOVANJA

Moja dežela - lepa in gostoljubna: ocene in predlogi

Razmišljanja o prihodnosti akcije

Majda Dekleva poudarja, da pri nas ni celostno urejenih krajev, tudi po krivdi raznih strokovnjakov

Akcija Turistične zveze Slovenije Moja dežela - lepa in gostoljubna je sklenjena, nagrajenci so dobili priznanja. Ni mogoče prezreti dejstva, da je akcija že pomemben člen v slovenski turistični ponudbi. Nič čudnega ni, da ima podporo v občinah in tudi v gospodarstvu. Zlasti jo podpirajo v slovenskih zdraviliščih, kjer se zavedajo, da čisto okolje, urejeni parki, cvetlice na oknih hiš in balkonih turistom zbujajo posebno zadovoljstvo.

"V naši državi ljudje, zlasti številni prostovoljci, člani turističnih društev, vedno bolj odgovorno skrbijo za urejeno okolje, gostoljubno ozračje v turističnih krajih in regijah; gre za turistični napredek. Akcija snuje bogatejše vsebine in nove temelje kakovosti življenja, je solidna osnova za hitrejši turistični razvoj. Kar je predvsem zelo pomembno, ko Slovenija vstopa v Evropsko unijo," poudarja dr. Marjan Rožič, predsednik Turistične zveze Slovenije. Hkrati pravi, da niso odveč kritični pogledi. "Čim več naj jih bo, saj je marsikaj še treba postoriti," dodaja. Majda Dekleva, predsednica ocenjevalne komisije, je bila na posvetu v Mariboru konkretna. Dejala je, da so letos prvič ocenili tudi stara mestna jedra, ki so prava zakladnica arhitekture in gradbenih idej. "Žal pa pri nas ni celostno urejenih krajev, tudi po krivdi strokovnih in svetovalnih služb, ki celo vsiljujejo za vso državo enake tipske projekte," je omenila. Gre predvsem za arhitekturne rešitve v manjših krajih; vsiljuje se sodobnost na račun tradicije, ob neupoštevanju okolja in elementov narave. V planinski kraj denimo ne sodijo velike steklene fasade, ki nastajajo na tako imenovanih zimskih vrtovih. Odlično oceno pa je Majda Dekleva dala sekciji cvetličarjev in vrtnarjev, njihove zamisli so po njenem mnenju imenitne.

Na nekaterih območjih je akcija TZS že spodbudila pravo tekmovanje med kraji. Denimo pri slovenskih udeležencih v mednarodnem tekmovanju Entente Florale. Župan Slovenskih Konjic Janez Jazbec pravi: "Motiv za sodelovanje v mednarodnem tekmovanju je, da vsi želijo biti še boljši." Marija Rotovnik iz Slovenj Gradca pa je dejala: "Ocenjevalna komisija akcije Entente Florale nam je odprla oči in srce. Nove zamisli so obrodile sadove in so se že uveljavile pri ljudeh."

Dobro sodelovanje z gospodarstvom

Prostovoljce iz turističnih društev so menedžerji pogosto odrinili na rob dogajanja pri oblikovanju celovite turistične ponudbe v posameznih krajih. Dolgo sta bila v sporu družba Terme Čatež (delnice: TCRG) in čateško turistično društvo. Kmalu pa so tukaj in tudi drugje le spoznali, da so akcije turističnih prostovoljcev koristne; zmanjšujejo celo stroške podjetij. Alenka Slatnar iz Topolšice denimo poudarja, da bodo vsi partnerji v kraju v prihodnje še bolj dihali s turizmom. "Sedem turističnih društev se združuje v zvezo; kraji, ki so sosedi zdravilišča, želijo narediti kaj več. Na občini pa smo se sporazumeli, da ves znesek turistične takse vrnemo v kraje, kjer ga zaslužijo," je povedala in ocenila, da je zasebna ponudba še vedno na trhlih nogah in da na trgu zlasti primanjkuje promocijskega gradiva; predvsem o lokalni ponudbi, ki je za mnoge turiste pogosto neznanka, pa čeprav je dragocena.

Alojzija Šprajc iz TD Zreče je povedala, da se je že spremenila miselnost prebivalcev, rezultat tega pa je, da je kraj prijaznejši. "Pohorci so sicer trmasti, toda odprli smo vrata," poudarja. Člani društva so uredili pešpot, ki je postala sestavni del term, domačini pa posredujejo turistom različne informacije. "Dobro sodelujemo s termami in Uniorjem, organiziramo prireditve, turistom skuhamo tudi gobovo juho," pravi Alojzija Šprajc. Tudi v Dolenjskih Toplicah je sodelovanje med turističnim društvom in zdraviliščem dobro in uspešno, je dejala Jožica Kotar, vodja hotelov v Dolenjskih Toplicah. "Zdaj je razpoloženje drugačno; premostili smo ledeno dobo v odnosih," je poudarila in dodala, da člani društva sodelujejo pri označevanju pohodniških in kolesarskih poti. "In zaposleni v zdravilišču so gonilna sila v turističnem društvu," je še povedala hotelirka.

Manfred Meršnik


 
Omenjene organizacije:
TERME TOPOLŠICA, D.D.
TURISTIČNA ZVEZA OBČINE ŠOŠTANJ
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (22.03.)
 
22.03.1970  Zgodilo se je ... 22. sušca 1970
22. marca leta 1970 je bil v velenjski občini referendum za prvi samoprispevek »Za napredek vasi in mesta«. Za uvedbo ...
 
 
22.03.2001  Zgodilo se je ... 22. sušca 2001
22. marca leta 2001 je članica občinskega štaba civilne zaščite Velenje Vilma Fece ...
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -