Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
20.04 - 31.12.2018
70 let Košarkarskega kluba Elektra
01.05 - 31.05.2018
Razstava Neža Maurer
01.05 - 31.05.2018
Razstava: Pomlad se prebuja
01.05 - 31.05.2018
Razstava: Pomladna pravljica
29.05 - 29.05.2018
Izboljšajmo uporabo mobilnih telefonov

 Športne prireditve
27.05 - 27.05.2018
[planinstvo] Kriška gora in Tolsti vrh (1715 m)
28.05 - 28.05.2018
[rekreacija] Sprehod za zdravje s tablico v roki
28.05.2018 ob 18:00 uri
[bridge] Redni tedenski bridge turnir
10.06.2018
[planinstvo] Kamniški Dedec (1583 m)
25.06.2018
[planinstvo] Pohod po Ravenski planinski poti

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Komunalno podjetje Velenje
Muzej usnjarstva Šoštanj
Toplica - center za zdravljenje živali
CISD

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Otvoritev metuljeve poti v Topolšici
22.04.2011 Tjaša Rehar, 1033 ogledov, 0 komentarjev 

V torek, 19. aprila 2011, je bila v Topolšici otvoritev razstave fotografij metuljev, ki je potekala v okviru projekta Tematska pot »Za metulji na potep«, ki je speljana v Topolšici.

 

Pot je pripravil Inštitut za ekološke raziskave ERICo, d. o. o., Velenje v sodelovanju z Naravnim zdraviliščem Topolšica, Turističnim društvom Topolšica in Turističnim društvom Topolšica - Podeželje ter ob finančni pomoči Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Metuljeva pot je pravzaprav tematska pot z naslovom »Za metulji na potep«, ki je opremljena z informativnimi tablami, smerokazi, dvema svetlobnima vabama in metuljem všečnimi rastlinami. Ob zaključku postavite vseh tabel in svetlobnih vab ter zasaditvi trajnic so člani TD Topolšica organizirali pohod po krajši krožni poti te izdelane tematske poti. Na poti so si udeleženci ogledali informativne table, ob prihodu na Lom pa je že padel mrak in obiskovalci so lahko preverili delovanje svetlobne vabe. Na pohod je bil povabljen tudi entomolog Stanislav Gomboc, ki je s sedmimi svetlobnimi piramidami napravil pravo atrakcijo in prikaz načina evidentiranja nočnih vrst metuljev. Za metulji se lahko podate na potep po treh različno dolgih poteh - najkrajša je dolga 5,6 km, najdaljša pa 12,6 km. Začetek vseh treh poti je pri Naravnem zdravilišču Topolšica.

Na torkovi otvoritvi razstave fotografij metuljev v PV Centru starejših Zimzelen je projekt na kratko predstavila vodja dr. Nataša Kopušar. Zbrane je nagovoril tudi vodja oddelka okoljskih in ekoloških raziskave podjetja ERICo doc. dr. Boštjan Pokorny, pozdravil pa jih je tudi župan Občine Šoštanj in poslanec v Državnem zboru RS Darko Menih, ki je med drugim poudaril, da bodo ljudje ob metuljevi poti lahko poleg metuljev občudovali tudi čudovito naravo v Topolšici in okolici z razgledom na celotno Šaleško dolino. Župan je še poudaril, da v naravi nepravilnosti ni. Tiste, ki nastanejo, jih povzroči človek, zato je toliko bolj pomembno, da znamo ceniti okolje in naravo, v kateri živimo.

Ob otvoritvi razstave fotografij metuljev, ki so jo pripravili v PV Centru Zimzelen, so predstavili tudi čudovite izdelke (vsi povezani z metulji), ki so jih v delavnicah izdelali otroci Podružnične šole v Topolšici v sodelovanju z stanovalci Centra Zimzelen pod animatorstvom raziskovalk ERICa. Ustvarili in izdelali so nekaj zanimivih izdelkov na temo metuljev in s tem poskrbeli za prijetno simbiozo med mladimi in starimi.

Prav o tem je v svojem govoru spregovoril tudi župan in poslanec, ki je dejal, da je metuljeva pot odlična priložnost medgeneracijskega povezovanja, saj se lahko po njej po svežem zraku sprehajajo prav vse generacije. 


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (27.05.)
 
27.05.1988  Zgodilo se je ... 27. velikega travna 1988
27. maja leta 1988 je Bogdana Gregorina na mestu predsednika velenjske podružnice Zveze socialistične mladine Slovenije zamenjal Milan Kopušar, danes župan občine Šoštanj in poslanec Državnega zbora Slovenije, podpredsednik ....
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -