Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
01.04 - 30.04.2019
Mojca Kumerdej, razstava
01.04 - 30.04.2019
Urška Sotler: Pravljični svet Urškinega raja, razstava
23.04 - 23.04.2019
Urška Sotler: Izdelava ovitka za knjige iz blaga
24.04 - 24.04.2019
Govorim in pišem slovensko, delavnica osnov slovenskega jezika za priseljence
25.04 - 25.04.2019
Govorim in pišem slovensko, delavnica osnov slovenskega jezika za priseljence

 Športne prireditve
29.04 - 29.04.2019
[rekreacija] Pohod za zdravje - generacije v gibanju
01.05.2019
[planinstvo] Planinski izlet na Šteharnikov vrh 1018m
06.05 - 06.05.2019
[rekreacija] Pohod za zdravje - generacije v gibanju
11.05.2019
[planinstvo] Čistilna akcija na Smrekovcu
13.05 - 13.05.2019
[rekreacija] Pohod za zdravje - generacije v gibanju

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
MKC Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Tresimirjev park odprt za otroke
01.09.2010 Bojan Rotovnik, 8385 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)

Šoštanj, 1.9.2010: V Šoštanju, natančneje v Cankarjevi ulici oz. v neposredni bližini Družmirskega jezera, so se v včeraj odprla vrata Tresimirjevega parka in mesto Šoštanj je s tem pridobilo sodobno osrednje otroško igrišče. Otroško igrišče je poimenovano po šoštanjski zgodovinski znamenitosti, slovanskemu knezu Tresimirju, ki je v  ...

 

TRESIMIRJEV PARK ODPRT ZA OTROKE

Šoštanj, 1.9.2010: V Šoštanju, natančneje v Cankarjevi ulici oz. v neposredni bližini Družmirskega jezera, so se v včeraj odprla vrata Tresimirjevega parka in mesto Šoštanj je s tem pridobilo sodobno osrednje otroško igrišče. Otroško igrišče je poimenovano po šoštanjski zgodovinski znamenitosti, slovanskemu knezu Tresimirju, ki je v davni preteklosti s svojim ljudstvom prišel izda daljnega Urala in poselil območje sedanjega Šoštanja.

V zadnjem letu dni so otroci in tudi odrasli z velikim zanimanjem spremljali gradnjo otroškega igrišča in pogosto postavljali vprašanja, kdaj bo igrišče odprto? Krajevni skupnosti Šoštanj je s podporo Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje uspelo v zelo kratkem času dokončati projekt otroškega igrišča, ki je zajemal postavitev igral, sanitarij, ograje, notranjo ureditev površin ter ureditev neposredne okolice z dodatnimi hodniki za pešce. Čeprav je bilo otroško igrišče v večji meri zaključeno že v mesecu juliju, so ostala vrata igrišča zaklenjena še mesec dni zaradi pridobitev vseh potrebnih soglasij in tudi za to, da se je ustvarila ustrezna travnata podlaga.

Krajevna skupnost Šoštanj bo svečano otvoritev Tresimirjevega parka izvedla v petek, 10. septembra ob 15. uri, ko bo poskrbljeno tudi za obilico dodatnih animacij za otroke in njihove starše. Ker so bili konec avgusta izpolnjeni vsi formalni pogoji za začetek uporabe otroškega igrišča, se je Krajevna skupnost Šoštanj odločila, da igrišče preda v uporabo že pred svečano otvoritvijo.

Že prvi dan je novo osrednje otroško igrišče v Šoštanju obiskala množica otrok in njihovih staršev in v Krajevni skupnosti Šoštanj verjamejo, da bo otroško igrišče tudi v prihodnje deležno množičnega obiska. Vrata igrišča bodo vsak dan odklenjena od 8. do 20. ure, obiskovalcem pa so poleg številnih igral na voljo tudi urejene sanitarije in veliko klopi za počitek.

Ob začetku javne uporabe otroškega igrišča je bil še posebej zadovoljen član sveta krajevne skupnosti Šoštanj in idejni avtor ter vodja projekta izgradnje Tresimirjevega parka, Roman Pibernik, ki je ob tem dejal: »Zelo sem vesel, da nam je v zelo kratkem časovnem obdobju uspelo izvesti projekt otroškega igrišča Tresimirjev park od ideje do izvedbe. Za otroško igrišče, ki se razprostira na 2344m2, smo potrebovali gradbeno in uporabno dovoljenje, ob tem pa naj poudarim, da so vsa igrala skladna z zahtevami standardov SIST EN 1167. Zahvalil bi se vsem članom Krajevne skupnosti Šoštanj, da so od vsega začetka podpirali izvedbo projekta, ki je velika pridobitev predvsem za naše najmlajše prebivalce mesta Šoštanj in okoliških naselij. Še posebej bi se želel zahvaliti za pomoč Termoelektrarni Šoštanj in Premogovniku Velenje, brez katerih novega otroškega igrišča zagotovo ne bi bilo.«

Tresimirjev park obsega bogat izbor igral za različne starostne skupine otrok, kot so 30m žičnica, vrtiljak, račke na vzmet, gugalnice, didaktična igrala, tobogane, peskovnik, grad s štirimi hiškami, tunel, gugalnico z mrežo, igrala za plezanje - pajek mreža in igrala za ravnotežje. Zagotovo bo na novem otroškem igrišču vsak otrok našel igralo zase, starši pa prijeten prostor za oddih in spremljanje otroške igre. Lega otroškega igrišča ni naključna, saj je postavljen med Družmirskim jezerom in začetkom kolesarske poti do Velenja na prostoru z mogočnimi drevesi, ki bodo tudi v vročih dneh zagotavljala prijetno senco. Vabljeni k obisku!

FOTOGALERIJA!

 


OD TRESIMIRJA DO  DRUŽMIRJA IN OTROŠKEGA IGRIŠČA 

Kdo je Tresimir?

Ime Tresimir temelji na razlagi imena Družmirje. Koren besede izhaja iz slovanskega imena Tresimir, ki je v listinah prvič omenjen 22. februarja 1309. Kraj naj bi bil poimenovan po slovanskem velikašu ali županu Tresimirju, ki naj bi na tej rahlo dvignjeni terasi zaščiteni pred poplavami reke izbral kraj svoje poselitve. 

Po legendi naj bi pred stoletji to dolino naselil knez Tresimir, ki je s svojim ljudstvom prišel nekje izza pogorja Urala. Staroselci, ki so pred tem bivali v teh krajih, so se umaknili v okoliške gozdove in jame. Ker pa je bil Tresimir dober vladar, so z njim kmalu zaživeli v sožitju. Po njem se naselje, kjer so prebivali, imenovali Tresimirje, s stoletji pa se je ime počasi spremenilo v Družmirje.

Po legendi je Tresimir v zeleni kotanji, kjer je sedaj ob cesti proti Velenju urejen izvir, srečal brhko domačinko, ki je pila izvirsko vodo. Rekla mu je, da je voda neverjetna in v človeku odpira pozitivno energijo. Knez Tresimir je bil žejen, zato je tudi sam pil. In, začuda, voda je kneza tako spremenila, da je postal miroljuben. Odsihmal je s staroselci živel v velikem sožitju. Pomagal jim je k napredku in zaljubil se je v lepo domačinko, ki ga je zapeljala z vodo. Seveda sta imela veliko zdravih otrok in živela srečno do konca svojih dni ...

Kakšen je bil Tresimir?

Skozi čas se je tudi izoblikovala podoba, kakšen naj bi bil Tresimir: Tresimir je veličasten vojščak, s širokim klobukom, odet v kože, ki v rokah nosi znamenito bojevniško palico in je obut v lesene cokle. 

Viri:

 • Ravnikar, Tone, Kratek pregled preteklosti Šaleške doline.
 • Ibidem
 • Wikipedija

 


   IZVEDBA PROJEKTA TRESIMIRJEV PARK 

 • investitor: Krajevna skupnost Šoštanj, zanjo predsednica Vilma FECE
 • vodja projekta: Roman PIBERNIK
 • arhitekt: Urban NOVAK - STUDIO PETLETKA
 • dobavitelj igral : VEPLAS d.d.
 • odgovorni nadzornik: Janko BUKOVIČ -  PV INVEST d.o.o.
 • odgovorni vodja del: Jurij ATELŠEK
 • izvajalec gradbenih del: Franc FAJDIGA s.p.
 • izvajalec ograje in klopi : KOVINALES d.o.o.
 • dobavitelj košev za smeti: URANJEK s.p.
 • izdelovalci tabel z imeni dreves in igrišča: TABORNIKI ROD PUSTI GRAD
 • dobavitelj sanitarnega kontejnerja : REM d.o.o.
 • ter ELEKTRO VELENJE in KOMUNALNIM PODJETJEM VELENJE.

 
Omenjene organizacije:
KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -