Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
01.06 - 30.06.2019
Izposojna razstava
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
20.10.2019
[planinstvo] Planinska tura: Pot stoletnice in Trbiška – Krniška špica (2368 m), Italija

 Športne prireditve
27.06 - 30.06.2019
[planinstvo] 13. družinski planinski tabor
06.07.2019
[planinstvo] Skupna akcija šaleških PD - Storžič (2132m) - tri ture različnih težavnosti
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinska tura Škednjovec (2309 m), Mali in Veliki Draški vrh (2243 m)
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinski izlet Planina Krstenica in Viševnik (2050 m)
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Proslava ob dnevu zmage v Topolšici
13.05.2010 Tjaša Rehar, 1095 ogledov, 0 komentarjev 

V nedeljo zvečer je potekala proslava ob dnevu zmage v Topolšici – kraju, kjer se je zgodovinski trenutek konca druge svetovne vojne v Sloveniji tudi dejansko zgodil. Na ta dan v Topolšici praznujejo kar tri praznike – dan zmage, dan Evrope in tudi krajevni praznik.

 

Vsako leto pripravijo slovesno svečanost, na kateri se zbere veliko število krajanov, še posebej radi pridejo starejši, pri katerih so spomini na grozote 2. svetovne vojne še kako živi, čeprav so oddaljeni že 65 let.

Program se je pričel s polaganjem cvetja k spomeniku žrtvam fašizma. Zbrane je najprej pozdravil župan Občine Šoštanj in poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije Darko Menih, ki tudi sam prihaja prav iz Topolšice. Med drugim je povedal: »Po 65 letih smo Slovenci lahko na marsikaj ponosni. Naši poslanci enakopravno odločajo v evropskem parlamentu. Kar so naši predniki nekoč samo sanjali in upali, je danes resničnost. Slovenci, čeprav nas ni niti dva milijona, živimo v samostojni državi. Fašizma v Sloveniji ni več in kot narod smo svobodni. Svoboda pa ni prišla sama od sebe, ampak je za to zaslužnih cel niz dogodkov in med najbolj zaslužnimi ste prav gotovo vi, borke in borci NOB. Seveda pa bi morali mediji in zgodovinarji še bolj poudariti, da se je ta zgodovinski trenutek zgodil prav pri nas v Topolšici, v vasici z dobrih tisoč prebivalci.«  V nadaljevanju je Menih še povedal, da lahko v tem, da na isti dan praznujemo krajevni praznik Topolšice in dan Evrope, vidimo simboliko enakopravnosti, sodelovanja, razumevanja in miru.

Borce in borke je pozdravil še predsednik območnega združenja zveze borcev za vrednote NOB Velenje in tudi poslanec Bojan Kontič, ki je v nagovoru dejal, da bi morala imeti ta proslava status državne proslave.

Slavnostna govornica na prireditvi pa je bila tudi letos dr. Ljubica Jelušič, ministrica za obrambo RS, ki je dejala, da so pomembne predvsem tri vrednote, ki smo se jih lahko naučili od borcev NOB in jih niti danes ne smemo nikakor zanemariti, in sicer: samozavest, solidarnost in strpnost. Poudarila je še, da se moramo vedno in povsod boriti za mir.

Za konec je sokrajane pozdravil še predsednik domače krajevne skupnosti Viki Drev, ki je v svojem govoru poudaril: »Premalo je, da se tega zgodovinskega trenutka spominjamo samo tukaj v Topolšici, premalo je, da je ta dan samo krajevni praznik, ta dan si zasluži bistveno več, to dokazujete tudi vi, spoštovani obiskovalci, spoštovani borci, ki se vsako leto v tako velikem številu udeležite te proslave in s tem dokazujete, da tudi vam ni vseeno, ali gre ta dan v pozabo - hvaležni smo vam!«  Drev je še obljubil, da bodo Topolščani to tradicijo nadaljevali in s tem na mlajše rodove prenašali vrednote NOB.

V programu so sodelovali Pihalni orkester Zarja, Moški pevski zbor KUD Ravne, učenka OŠ Šoštanj in pevski zbor OŠ Gorica. Po uradni slovesnosti, ki se je je udeležil tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, se je druženje nadaljevalo ob golažu in sproščenem klepetu. Prižgali pa so tudi kres - luč miru, luč svobode in luč prihodnost. Obiskovalce pa je navdušil tudi veličasten ognjemet.


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (27.06.)
 
27.06.1965  Zgodilo se je … 27. rožnika leta 1965
27. junija leta 1978 je bila v Lokovici slovesnost ob začetku del pri izgradnji Šaleške magistrale na trasi med Lokovico in Gorenjem.
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -