Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
01.06 - 30.06.2019
Izposojna razstava
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
24.06.2019 ob 18:00 uri
Dan državnosti z ansamblom Banovšek in Čaga Boysi
24.06.2019 ob 19:30 uri
Slavnostna prireditev ob dnevu državnosti in krajevnem prazniku
24.06.2019 ob 20:00 uri
Jajčerija pod Jazbeškim kozolcem

 Športne prireditve
22.06 - 23.06.2019
[planinstvo] Planinski izlet v Krške Alpe (Avstrija)
25.06.2019
[planinstvo] Planinski pohod po Ravenski planinski poti (710m)
27.06 - 30.06.2019
[planinstvo] 13. družinski planinski tabor
06.07.2019
[planinstvo] Skupna akcija šaleških PD - Storžič (2132m) - tri ture različnih težavnosti
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinska tura Škednjovec (2309 m), Mali in Veliki Draški vrh (2243 m)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Dan gasilcev Gasilske zveze Šaleške doline
07.05.2010 Tjaša Rehar, 1286 ogledov, 0 komentarjev 

4. maj je svetovni dan gasilcev. Na ta dan praznuje sv. Florjan, ki naj bi po ljudskem izročilu in legendah ljudi varoval pred ognjem.

 

Na ta dan se svet poklanja vsem žrtvam požarov ter izkazuje priznanje in čast vsem gasilcem, ki se v dobro skupnosti borijo z ognjem in nas varujejo pred morebitnimi katastrofami.

Ta dan so tudi člani Gasilske zveze Šaleške doline v lanskem letu izbrali za praznovanje svojega dneva gasilca.

V torek zvečer so se tako v šoštanjskem kulturnem domu (mimogrede - to je bila prva prireditev v prenovljenem domu) zbrali številni gasilci, člani Gasilske zveze Šaleške doline, v katero je vključenih 14 prostovoljnih društev in poklicna gasilska enota Gorenje. Najprej jih je pozdravila Helena Brglez, predsednica Gasilske zveze Šaleške doline, ki je v svojem nagovoru med drugim dejala: »Vaše poslanstvo pomagati ljudem v stiski, pripravljenost priskočiti na pomoč tudi ob vseh vrstah nesreč tam, kjer je ogroženo življenje in premoženje, dokazuje, da je naše humano poslanstvo pomagati v nesrečah neprecenljive vrednosti.« Zaključila pa je z željo, da bi gasilce še naprej vodila stoletna misel: »Naj bo dan ali noč, gasilec hiti na pomoč.«

Samo v občini Šoštanj, ki je bila letos gostitelj praznovanja dneva gasilca Gasilske zveze Šaleške doline, delujejo štiri prostovoljna gasilska društva, ki sodijo med najbolj številčna in tudi najaktivnejša društva v občini. PGD Gaberke, ki v letošnjem letu praznuje 80. obletnico delovanja, ima celo največ članov v celotni šaleški gasilski zvezi.

Zbrane na prireditvi je pozdravil tudi poveljnik Gasilske zveze Slovenije (GZS) Matjaž Klarič. Poudaril je, da so intervencije pri požarih predstavljale le eno tretjino vseh intervencij gasilcev v letu 2009.


Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan Občine Šoštanj in poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije Darko Menih, ki je izrazil skrb nad dejstvom, da še vedno ni urejeno vprašanje statusa gasilcev glede povrnitve stroškov odsotnosti z dela: »Odgovor na vprašanje, kdo bo financiral odsotnost od dela, je trd in še vedno ne razbit oreh. Tu je še vedno vprašanje financiranja društev, ki je zelo različno po občinah, odvisno od posluha županov in občinskih uprav. Kakšni bodo odgovori in rešitve glede prostovoljnega gasilstva v Sloveniji, pa je seveda veliko odvisno tudi od usklajenega dela izvoljenih vodstev, tako na nivoju društev kot države.« Župan je tudi poudaril, da je bilo vodilo Občine Šoštanj v tem mandatu, da je na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami s skupnim načrtovanjem vseh društev in tudi civilno zaščito posodabljala opremo in gasilske domove. »Zavedamo se, da bodo vse hitrejše vremenske spremembe (poplave, plazovi, neurja, potresi) v prihodnje zahtevale od gasilcev še dodatno strokovno usposobljenost in boljšo zaščitno ter reševalno opremljenost,« je dejal župan.

Pohvalil je vzgojo mladih gasilcev in poudaril velik pomen in vlogo, ki bi jo lahko pri tem odigrala uvedba izbirnega predmeta s področja gasilstva v osnovnih šolah. Pri tem bodo izjemno pomembno vlogo imele tudi šole in učitelji.

Obenem je župan čestital vsem prejemnikom državnih priznanj. Na prireditvi sta namreč poveljnik GZS Matjaž Klarič in predsednik regijskega sveta Savinjsko Šaleške regije in poveljnik šaleške gasilske zveze Jože Drobež podelila državna priznanja, in sicer gasilska odlikovanja tretje, druge in prve stopnje, plamenice tretje, druge in prve stopnje ter priznanje za posebne zasluge. Skupno so podelili kar triintrideset priznanj posameznikom za prizadevno delo v društvo in še dvema društvoma, ki v letošnjem letu praznujeta visok jubilej - PGD Paška vas - 90 let in PGD Gaberke - 80 let delovanja.

V avli kulturnega doma je Občina Šoštanj skupaj z Gasilsko zvezo Šaleške doline pripravila priložnostno razstavo, na kateri so se v sliki in besedi predstavila vsa gasilska društva.

Za kulturni program na prireditvi je poskrbel Oktet TEŠ in pevka Aleksandra Cavnik.


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (17.06.)
 
17.06.1978  Zgodilo se je ... 17. rožnika leta 1978
17. junija leta 1978 so v Šoštanju prvič pripravili prireditev, ki so jo poimenovali »Šoštanjska noč«.
 
 
17.06.1965  Zgodilo se je … 17. rožnika leta 1965
Iz Šaleškega rudarja, ki je izšel na današnji dan leta 1965, smo izbrskali novico z naslovom "Dan športa":
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -