Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamniška Bistrica (600m) - Orglice (870m)
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Pogorevc o tem ali bo Šoštanj dobil policijsko postajo
16.07.2003 Andreja Konovšek, 1695 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Projekt policije na lokalni ravni, ki se je začel izvajati pred desetimi leti, je bil velika napaka, priznava Pogorevc - Letos ima prednost Schengen, a že prihodnje leto naj bi v nekaterih krajih po Sloveniji ponovno ustanovili policijske postaje.
 

VEČER, 15.7.2003

Odzivi Šoštanjčanov priklicali direktorja Generalne policijske uprave Marka Pogorevca
Ne obljubljajo policijske postaje


Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo vrh slovenske policije ob odzivih in zahtevah Šoštanjčanov odzval na očitke v zvezi z delom policije. Zaradi medijsko enega najbolj odmevnih primerov je direktor Generalne policijske uprave Marko Pogorevc včeraj prekinil letni oddih in se odzval povabilu šoštanjskega župana Milana Kopušarja. Lokalna skupnost, tako krajevna skupnost kot občina, se je ob brutalnem umoru brezdomca, v katerega so vpleteni tudi štirje domači mladoletniki, odzvala tudi z obtožbami na račun policije, njihova prva uresničena zahteva za izboljšanje varnostnih razmer v mestu pa je včerajšnji sestanek prvega moža policije z županom in predsedniki krajevnih skupnosti.

Šoštanjski župan Milan Kopušar je priznal, da je razlog za obisk direktorja Generalne policijske uprave Marka Pogorevca predvsem posledica odziva lokalne skupnosti na nedavni umor brezdomca Marjana Jančiča - Majca. Rdeča nit včerajšnjega pogovora s Pogorevcem je bila tako dogovor o nekaterih ukrepih za zagotavljanje varnostnih razmer v mestu in občini, da v bodoče ne bi bilo več podobnih primerov. "V Šoštanju se počutimo malce ponižane, ker nas na podlagi trenutne statistike po številu osumljenih morilcev na število prebivalcev obravnava cela Slovenija. Za nas, ki se v tem nekdaj na propad obsojenem mestu borimo in trudimo stvari izboljšati, to ni prijetno. Šoštanju želimo povrniti sijaj, ki ga je nekoč že imel, ta proces pa je dolgotrajen. Prepričani smo, da smo že bili na najnižji točki in da se stvari počasi, korak za korakom, vendarle izboljšujejo," je v zvezi z razlogi za včerajšnji obisk direktorja generalne policijske uprave Marka Pogorevca v Šoštanju pojasnil župan Milan Kopušar.

Učitelj bolj zaleže kot policist

Konkretne dogovore in predlagane rešitve v zvezi z varnostnimi razmerami v luči zadnjega tragičnega dogodka je predstavil Marko Pogorevc. "Čeprav se je v kraju zgodil hud zločin, je na neki način razveseljivo to, da se je lokalna skupnost prva vprašala, kaj lahko naredi za izboljšanje varnostnih razmer. Šoštanj ne izstopa po kriminaliteti in je primerljiv z drugimi kraji, moram pa reči, da imamo v nekaterih krajih in mestih še več zločinov, pa se lokalne oblasti ne odzivajo tako hitro in odgovorno," je včeraj dejal Pogorevc. S predstavniki lokalne skupnosti, je še dodal, so se pogovorili zelo odkrito in skupaj ugotovili, da bolj zaleže en učitelj v mladosti kot pa deset policistov v starosti. "Predstavniki krajevnih skupnosti so povedali, da v svojih okoljih beležijo več kaznivih dejanj, ki jih zakrivi mladina, zato vidimo problem tudi v šolah. Šoštanjčani opisujejo, kakšne stvari vse se dogajajo na šolah, za kar pa policija ni pristojna. Kaj lahko v takem primeru naredi policija? Policija bo z lokalno skupnostjo delovala partnersko, s preventivnimi akcijami, predvsem pa bo reševala probleme, ki so se nakopičili v občini. Oživeli bomo policijsko pisarno, zagotovili bomo informativne ure in prisotnost vodje policijskega okoliša za posvete in nasvete. Občina bo v sodelovanju s policijsko postajo v Velenju čimprej ustanovila varnostni sosvet, organ, ki po zakonu o policiji lokalni skupnosti omogoča, da neposredno vpliva na delo policije in na varnostno politiko v občini," je še včeraj dejal Pogorevc.


Poleg naštetega so se dogovorili tudi, da bodo pri oblikovanju občinskega odloka o javnem redu in miru sodelovali z nasveti tudi predstavniki policije, lokalni skupnosti pa je Pogorevc svetoval še imenovanje mestnih stražnikov oziroma redarjev, saj so izkušnje iz drugih slovenskih mest pozitivne. Redarji in policisti sodelujejo kot partnerji in sodelavci, je dejal Pogorevc, kar pa se tiče anonimnosti občanov in strahu pred tem, da bi bili poklicani za priče, pa jim bodo podrobneje predstavili sistem anonimne telefonske številke za prijave kaznivih dejanj. Do septembra bodo torej Šoštanjčanom pripravili več preventivnih akcij. "Pogovarjali smo se tudi o zahtevi občanov po policijski postaji. S podporo ministra je tukaj treba priznati, da je bil projekt policije na lokalni ravni, ki se je začel izvajati pred desetimi leti, napaka policije. Črna na Koroškem, Žiri in še mnogi drugi kraji so čez noč ostali brez lastne policijske postaje, s tem nepremišljenim projektom pa so občani marsikje ostali prikrajšani za občutek varnosti. Projekta so se lotevali dokaj nestrokovno, cilji niso bili definirani, pa se tudi ni preverjalo, ali so bili doseženi," je bil Pogorevc včeraj kritičen do enega večjih fiaskov v zgodovini slovenske policije.

Šoštanj ni nevarno mesto

Na policiji so že začeli izdelovati kriterije za ponovno vzpostavitev policijskih postaj, Šoštanj, je dodal Milan Kopušar, pa si bo prizadeval, da bo te kriterije izpolnjeval. Ker so vse policijske prioritete letos v glavnem namenjene zagotavljanju kriterijev schengenskega sporazuma, se v tem letu to še ne bo zgodilo, pravi Pogorevc, prihodnje leto pa verjetno že. Ali bo Šoštanj zraven, je povedal generalni direktor policije, ta trenutek še ne more zagotoviti.

Vsekakor bo pri vzpostavljanju novih policijskih postaj potrebna nova reorganizacija policije na lokalni ravni, Pogorevc pa je ob tem še enkrat zatrdil, da Šoštanj ni nevarno mesto in da je lahko drugim za zgled, čeprav na račun tragičnega primera, kako naj bi se odzivala lokalna skupnost, ko zazna porast kriminalitete. Milan Kopušar je ob koncu včerajšnjega sestanka z Markom Pogorevcem dejal, da so bili zaključki delovnega sestanka skupni in da so se z njimi strinjali tudi predsedniki krajevnih skupnosti. Če se bodo ti zaključki uresničili tudi v praksi, bo zadovoljen, je še dodal. "Eden od sklepov, ki zadeva samo lokalno skupnost, je tudi bil, da v občino povabimo ministra za šolstvo dr. Slavka Gabra in se z njim pogovorimo na temo vzgoje v osnovnih šolah. Kljub počitnicam bomo čimveč aktivnosti poskušali začeti uresničevati čimprej, z generalnim direktorjem policije pa sva se dogovorila, da se jeseni srečava še enkrat in da skupaj pregledamo, kaj od dogovorjenega je uresničeno in na katerih področjih bo treba narediti še več," je včeraj zaključil šoštanjski župan Milan Kopušar.

Aleš Lednik 

 

 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -