Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
01.01 - 31.01.2018
Pod oblakom dima
01.01 - 31.01.2018
Razstava na otroškem oddelku: Kje je doma Zima
23.01 - 23.01.2018
S pomočjo branja do znanja slovenščine
24.01 - 24.01.2018
Izboljšajmo uporabo pametnih telefonov
24.01 - 24.01.2018
Računalniška pomoč

 Športne prireditve
29.01 - 29.01.2018
[rekreacija] Sprehod za zdravo telo s tablico v roki
29.01.2018 ob 18:00 uri
[bridge] Redni tedenski bridge turnir
18.02 - 18.02.2018
[planinstvo] Po Šilijevih vlakah na Smrekovec (1577 m)
25.02 - 25.02.2018
[planinstvo] Pohod po Gaberški poti
02.03 - 02.03.2018
[planinstvo] Občni zbor PD Šoštanj

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Komunalno podjetje Velenje
Toplica - center za zdravljenje živali
Muzej usnjarstva Šoštanj
CISD

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Tri različice za hitro cestno povezavo
23.12.2005 Jasmina Detela, 1248 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Koroška dobila regionalni tehnološkorazvojni center za pomoč podjetjem - Tri različice za hitro cestno povezavo koroške pokrajine z osrednjo Slovenijo - Most med razvojnoraziskovalnim okoljem in razvojnimi potrebami v regiji - Predvidena je štiripasovna
 

VEČER: Petek, 23. December 2005 - Stran: KOROŠKA, DRAVSKA, MISLINJSKA, MEŽIŠKA DOLINA

Koroška dobila regionalni tehnološkorazvojni center za pomoč podjetjem

Tri različice za hitro cestno povezavo koroške pokrajine z osrednjo Slovenijo

Most med razvojnoraziskovalnim okoljem in razvojnimi potrebami v regiji - Predvidena je štiripasovna cesta, ki bi jo lahko v prvi fazi zgradili samo kot dvopasovno hitro cesto - Čim prej doseči soglasje in določiti traso hitre ceste

Na Koroškem so več let načrtovali oblikovanje raziskovalne enote, ki bi v regij vzpodbujala razvojne aktivnosti in postala most med razvojnoraziskovalnim okoljem in razvojnimi potrebami v regiji. Potem ko so pred slabim letom dni partnerji podpisali ustrezne ustanovitvene akte in tehnološkorazvojni center (TRC) registrirali kot javni zavod, so včeraj v Otiškem Vrhu pri Dravogradu, nekdaj je imela tam sedež uprava invalidskega podjetja Inpod, tudi uradno odprli TRC Koroške. Kot je na včerajšnji seji upravnega odbora Območne gospodarske zbornice za Koroško s sedežem v Dravogradu povedal njegov direktor Davorin Rogina, je cilj zavoda pomagati koroškim podjetjem in posameznim podjetnikom pri povečanju njihove konkurenčnosti in inovativnosti.

Ustanovili so ga podjetja Prevent Global, Nieros Metal, Johnson Controls NTU iz Slovenj Gradca, Petrol (delnice: PETG) Energetika, Sird in Metal Ravne, A.L.P. Peca s sedežem v Črni ter Regionalna razvojna agencija za Koroško in Območna gospodarska zbornica za Koroško. Del denarja za ustanovitev so pridobili iz naslova neposrednih regionalnih vzpodbud. V prvi fazi bo zaposloval dva strokovna sodelavca s sedmo stopnjo strokovne izobrazbe, v naslednjih letih pa naj bi center ustvaril mrežo desetih do petnajstih strokovnih sodelavcev. Podjetnikom bodo zagotavljali ustrezno infrastrukturo in jim pomagali pri razvoju novih programov, iskanju novih tržnih možnosti in tudi pri pridobivanju namenskih sredstev.

Kljub temu da TRC Koroške delo začenja prihodnje leto, so že letos sami oziroma prek partnerjev prijavili kopico projektov v skupni vrednosti 632 milijonov tolarjev (2.638.294 €). V prihodnjih letih, ko naj bi se center preoblikoval v tehnološki park, računajo, da bodo še uspešnejši pri pridobivanju denarja na javnih razpisih.

Prometna študija se ukvarja s tremi variantami

Na včerajšnji seji so govorili tudi o tretji razvojni osi oziroma hitri cesti, ki bo prometno izolirano Koroško povezala z osrednjo Slovenijo oziroma Belo krajino. Gregor Ficko z ministrstva za promet je na seji v Dravogradu razložil, kakšna povezava naj bi to bila, in predstavil dosedanje aktivnosti. Predvidena je štiripasovna hitra cesta brez odstavnih pasov. V prvi fazi bi jo lahko zgradili samo kot dvopasovno hitro cesto. Omogočala bi hitrost do 100 kilometrov na uro. Za del bodoče daljinske povezave med Koroško in Savinjsko-Šaleško regijo ter avtocesto Maribor-Ljubljana oziroma severni del tretje razvojne osi je v pripravi prometna študija, ki se ubada s tremi variantami.

Prva različica bi potekala od mednarodnega mejnega prehoda Holmec prek Prevalj, Raven in Kotelj proti Slovenj Gradcu, druga varianta predvideva povezavo od mednarodnega mejnega prehoda Vič mimo Dravograda do Slovenj Gradca. Obe različici se nadaljujeta proti Velenju in Arji vasi. Tretja možnost povezuje Holmec, Prevalje in Slovenj Gradec in se nato usmeri zahodno od Šoštanja, po dolini reke Pake, in se pri Šentrupertu priključi na avtocesto med Mariborom in Ljubljano.

Hitra cesta med Holmcem in Šentrupertom bi bila dolga 60 kilometrov, med Celjem in Metliko pa 75 kilometrov. Ocena investicijske vrednosti za tako imenovani koroški del je 135 milijard tolarjev. Kot je povedal Ficko, bo natančna ocena vrednosti naložbe znana, ko bo določena trasa in izdelan idejni projekt. Zaenkrat je v državnem proračunu zagotovljenih med 400 do 500 milijonov tolarjev (2.087.258 €) za izdelavo projektov in študij, vsekakor pa bo treba hitro cesto vsaj delno financirati z evropskim denarjem. Južni del te prometne osi bi stal 100 milijard tolarjev.

Kot je novembra med vladnim obiskom obljubil premier Janez Janša , naj bi se gradnja hitre ceste začela že v tem mandatu. Gregor Ficko je dejal, da bo traso treba uskladiti tudi z Avstrijo, ki načrtuje svojo hitro cesto do meje s slovensko Koroško. Ker naj bi se gradnja koroškega odseka začela že leta 2008, je po besedah ravenskega župana in predsedujočega svetu koroške regije Maksimiljana Večka ˝potrebno čim prej določiti potek trase bodoče hitre ceste, doseči soglasje med občinami s tega območja in seveda z lastniki zemljišč, sicer se roki, ki jih je postavil Janša, ne bodo uresničili˝.


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (23.01.)
 
23.01.1934  Planinski dogodki
Šaleška podružnica Slovenskega planinskega društva organizira prvo smučarsko tekmo za člane in mladino. Smučarska proga je potekala ...
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -