Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
01.12 - 31.12.2018
Zgodba 11 12 13
01.12 - 22.12.2018
Miti in legende na znamkah. Priložnostna razstava ob Napotnikovem letu 2018 v občini Šoštanj
20.12.2018 ob 17:00 uri
Pravljična meditacija za otroke z Janjo in medvedkom tapkom
21.12.2018
Solo nastop – Mladen Pepić
21.12.2018 ob 17:00 uri
Medpraznični večer z Animo vitom –Božič je

 Športne prireditve
17.12.2018 ob 08:00 uri
[rekreacija] Sprehod za zdravo telo
26.12 - 26.12.2018
[planinstvo] Planinski pohod Topolšica – Sleme (1096 m) preko Loma

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
MKC Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Biotska pestrost na območju sanacij ugreznin
08.04.2010, Samar Al Sayegh Petkovšek, 2477 ogledov, 0 komentarjev 

Postavitev tematskih tabel predstavlja prispevek obeh podjetij k Mednarodnem letu biotske pestrosti, ki so ga za leto 2010 razglasili Združeni narodi. Hkrati je del načrtovane daljše tematske poti ob šaleških jezerih, na kateri bodo v bližnji prihodnosti predstavljene še številne druge zanimive živalske vrste tega območja.

Na inštitutu ERICo so raziskovalci v zadnjem desetletju spremljali biotsko pestrost izbranih živalskih skupin na območju sanacij ugreznin. To območje je primer drugotnega ekosistema, ki uspešno sanirano ustvarja možnosti za bivanje številnim živalskim vrstam, ki zaradi človekovih posegov izgubljajo svoja primarna okolja. Na območju, ki je nastalo kot posledica ugrezanja zaradi izkopavanja premoga in odlaganja produktov razžveplanja, so se razvili nadomestni habitati (življenjska okolja), ki nudijo zelo pestre in različne življenjske pogoje. Na razmeroma majhnem območju se prepletajo grmišča, ruderalna (t.j. na novo zaraščajoča se) vegetacija, intenzivno obdelovani travniki, glinokop, mokrišča, obvodna vegetacija in manjše zaplate gozda. Poseben pečat dajejo krajini tri velika šaleška jezera, ki imajo predvsem izreden vpliv na vrstno sestavo ptic v obravnavanem območju. Zaradi bogatega spektra habitatnih tipov in relativne izoliranosti je za območje sanacij ugreznin značilna pestrost rastlinskih ter še posebej živalskih vrst.

Na informativnih tablah so predstavljane zanimive vrste izbranih živalskih skupin (ptice, kačji pastirji, dvoživke in metulji), ki se ne odlikujejo le po svoji lepoti, barvitosti in atraktivnosti, ampak kažejo tudi na stanje okolja. Med predstavljenimi vrstami sodijo mnoge med redke in zavarovane vrste. Popisali smo 29 vrst kačjih pastirjev od skupaj 73, ki se pojavljajo v Sloveniji, in 9 vrst dvoživk od skupaj 19 popisanih v Sloveniji. Tudi z ornitološkega vidika je območje zelo zanimivo. Pojavljajo se ptice, ki so življenjsko vezane na mokrišča, ruderalno in grmovno vegetacijo, torej habitate, ki jih v Šaleški dolini najdemo le na tem območju. V zadnjih sedmih letih je bila na območju sanacije ugreznin zabeležena prisotnost 101 vrst ptic, med katerimi so zlasti zanimiva opažanja manj pogostih in celo redkih vrst, kot so npr. polarni slapnik, rjavovratni ponirek, pritlikavi kormoran, duplinska kozarka, polojnik, puklež, črnoglavi muhar in veliki srakoper.

S postavitvijo informativnih tabel ob sprehajalni poti je krajanom Šaleške doline in ostalim obiskovalcem prikazan drobec zanimive pestrosti živalstva, ki je značilnica pojezerske krajine Šaleške doline.

Prijeten sprehod!


 
Povečaj  
   
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -