Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
01.06 - 30.06.2019
Izposojna razstava
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
24.06.2019 ob 18:00 uri
Dan državnosti z ansamblom Banovšek in Čaga Boysi
24.06.2019 ob 19:30 uri
Slavnostna prireditev ob dnevu državnosti in krajevnem prazniku
24.06.2019 ob 20:00 uri
Jajčerija pod Jazbeškim kozolcem

 Športne prireditve
22.06 - 23.06.2019
[planinstvo] Planinski izlet v Krške Alpe (Avstrija)
25.06.2019
[planinstvo] Planinski pohod po Ravenski planinski poti (710m)
27.06 - 30.06.2019
[planinstvo] 13. družinski planinski tabor
06.07.2019
[planinstvo] Skupna akcija šaleških PD - Storžič (2132m) - tri ture različnih težavnosti
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinska tura Škednjovec (2309 m), Mali in Veliki Draški vrh (2243 m)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Prenova vile Mayer
30.10.2009, Občina Šoštanj, 3272 ogledov, 0 komentarjev 

Prenova vile Mayer

Župan Občine Šoštanj in poslanec v DZ Darko Menih je uvodoma na kratko povzel kronološki pregled dogajanja o eni izmed najimenitnejših znamenitosti Šoštanja vile Mayer, ki je skozi stoletja kljubovala svojemu nastanku in prav zaradi tega je poudaril, da smo dolžni, da ji posvetimo še posebno pozornost. Na novinarski konferenci je sodelovala tudi profesorica umetnostne zgodovine in odgovorna konservatorka prenove iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije – območna enota Celje Branka Primc, ki je izpostavila zelo dobro sodelovanje občine z zavodom. Še posebej požrtvovalno delo višje svetovalke za družbene dejavnosti na Občini Šoštanj Alenke Verbič, ki je gonilna sila prenove, saj je uspela na razpisih pridobiti finančna sredstva, brez katerih prenova ne bi bila uresničljiva. Kot konservatorka je Branka Primc prenovo vile ocenila kot izjemno kvalitetno, saj so uspeli uresničiti bistvene konservatorske cilje, ki so si jih zadali, opisali in predpisali v svojem programu. Uspelo jim je povrniti prvotno podobo objekta – blišč in sijaj meščanske vile. Po odkritju stenskih poslikav je bilo jasno, da bodo k obnovi pristopili tudi restavratorji in to je pomenilo tudi povečanje finančnih sredstev iz dobrih 500.000 evrov na 581.000. V upravičenost sredstev ne gre dvomiti, saj gre za izjemne arhitekturne in likovne sestavine, ki potrebujejo sodelovanje usposobljenih izvajalcev. Tako je restavratorska ekipa Triptih iz Ljubljane z vodjo Lukom Bogovčičem rekonstruirala obstoječe poslikave, stropno v velikem salonu pa restavrirala. Branka Primc je izpostavila za tisti čas tudi tipično arhitekturno sestavino altan oz. bogato leseno rezljan balkon, ki je prav tako zahteval posebno obravnavo. Rezultat je po njenem mnenju več kot presenetljiv in v ponos vsem. Prav tako so obnovili spodnji kamniti del altana, ki pa je bil v zelo slabem fizičnem stanju. Namreč pri zadnji obnovi je Premogovnik Velenje v devetdesetih letih pri izvajanju vzdrževalnih del na objektu nepravilno saniral kamniti del ograje. Poseg je bil zelo agresiven, zato se je začel proces propadanja, ki ga ni bilo mogoče več ustaviti in altan obnoviti, zato so se odločili, da ga v največji meri ponovno rekonstruirajo.

Ob opisu vseh del na vili Mayer je Branka Primc pohvalila tudi projektanta iz biroja Area ars iz Velenja Sašo Piano in Gregorja Gojevića, ki sta se izkazala kot zelo konstruktivna sodelavca in poudarila, da sta dojela vse bistvene značilnosti dediščine tega kulturnega spomenika.

Višja svetovalka za družbene dejavnosti na Občini Šoštanj, Alenka Verbič, je seznanila vse prisotne z nekaj osnovnimi izhodišči, ki so prispevali k pristopu h kandidaturi na razpis za pridobitev finančnih sredstev. Zavest, da ima Občina v lasti enega izmed najlepših objektov v dolini in da je hkrati tudi lastnica izjemne kiparske zbirke Ivana Napotnika, ki pa jo zaradi neustreznih prostorov hrani v neprimernih pogojih ter da obstaja dediščina več kot devetdesetih izjemnih likovnih del Napotnikove galerije, so bili več kot zadosten razlog, da je Občina izkoristila priložnost sofinanciranja s strani strukturnih skladov Evropske unije. Poudarila je, da zglednega sodelovanja med Občino Šoštanj in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije – območna enota Celje ne bi bilo brez velike naklonjenosti občinskih svetnikov vključno z županom. Že z januarjem v prihodnjem letu se bodo sprostila nova proračunska sredstva, s katerimi bo Občina obnovila II. fazo prenove, in sicer vrta med vilo Mayer in športno dvorano ter nekdanji park med Cankarjevo ulico in športno dvorano.

Uradna otvoritev vile Mayer bo konec prihodnjega leta. Z odprtjem prenovljene meščanske vile bo občina Šoštanj pridobila objekt, ki bo v ponos ne samo strokovni in lokalni javnosti, temveč tudi celotni vzhodni slovenski regiji, kjer je takšna arhitektura prej izjema kot pravilo. V njej bodo lahko obiskovalci občudovali umetniška dela Ivana Napotnika, domoznansko zbirko Zvoneta Čebula, bogata hortikulturna zbirko vrtnarja Alojza Kojca ter se ob spominu na njene lastnike družino Mayer podali v čas prehoda iz 19. v 20. stoletje.


PRISPEVEK O PRENOVI VILE MAYER NA TV1.SI

 


 
 
Omenjene organizacije:
OBČINA ŠOŠTANJ
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (19.06.)
 
19.06.1960  Zgodilo se je … 19. rožnika leta 1960
19. junija leta 1960 je v Šoštanju umrl kipar Ivan Napotnik, doma iz Zavodenj pri Šoštanju. Napotnik, ki še danes velja za enega najboljših slovenskih kiparjev, je oblikoval kamen, bron, mavec in predvsem les. Najštevilnejši Napotnikovi kipi so ženske fig
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -