Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
01.03 - 31.03.2019
Ustvarjeno doma 2018: razstava tiskovin
01.03 - 31.03.2019
Pomlad v vrtcu
21.03 - 21.03.2019
Govorim in pišem slovensko, delavnica osnov slovenskega jezika za priseljence
21.03.2019 ob 17:00 uri
Pravljična joga
22.03 - 22.03.2019
Petkova delavnica – središče na obisku

 Športne prireditve
25.03 - 25.03.2019
[rekreacija] Pohod za zdravje - generacije v gibanju
30.03.2019
[planinstvo] Planinski izlet z naravovarstveno vsebino
06.04 - 07.04.2019
[planinstvo] Planinski izlet na Veliko Kapelo (1534m) - Hrvaška
13.04.2019
[planinstvo] Čistilna akcija mesta Šoštanj
01.05.2019
[planinstvo] Planinski izlet na Šteharnikov vrh 1018m

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
MKC Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Velik uspeh šoštanjskega pisatelja Petra Rezmana
17.02.2009, Bojan Rotovnik, 2822 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)

Pop/Kultura - petek, 13.02.2009 21:23 Tekst: dnevnik.si

Dobitnik Dnevnikove fabule 2009 za najboljšo zbirko kratke proze je Peter Rezman


Ljubljana - Danes se je zaključil šesti mednarodni Festival zgodbe – Fabula, ki je slovenski kulturni prostor od 12. januarja 2009 zapolnil s svetovno priznanimi literarnimi gosti in bogatim spremljevalnim programom za ljubitelje kratke proze. Ob tem je bila podeljena nacionalna in tradicionalna nagrada za zbirko najboljše proze v minulih dveh letih Dnevnikova fabula, ki jo je prejel Peter Rezman za zbirko novel Skok iz kože, ki je izšla pri založbi Litera.

Strokovna žirija v sestavi: dr. Alojzija Zupan Sosič (predsednica), Gregor Butala, dr. Ignacija J. Fridl, Tina Kozin in dr. Marko Stabej, je v obrazložitvi zapisala:

Zbirka sedmih novel Skok iz kože avtorja Petra Rezmana pripoveduje o življenju v rudarskem mestu skozi usode brezimnih junakov, vpetih v predvidljivi, enolični okvir knapovskega sveta. Rudnik ni samo tematsko središče Rezmanovih zgodb, ampak tudi njihova posebna perspektiva ter simbol za svetle in temne sile v nas. Natančna, z mojstrskimi detajli izdelana maketa različnih likov in dogodkov prerašča v celostno podobo bivanja, ki se spretno izmakne ravni zgolj etnografskega zapisa. Rezmanova pisava pogumno nadaljuje žlahtno tradicijo slovenskega realističnega pripovedništva in obenem z vsebinsko in stilno večplastnostjo ter z odpiranjem eksistencialnih družbenih vprašanj presega uveljavljene mimetične obrazce. Čeprav avtor zareže globoko v občutljive teme, pri tem ni patetičen in sentimentalen, saj se vedno prefinjeno izmakne pastem moraliziranja. Knjiga Skok iz kože je nekaj posebnega v sodobni slovenski prozi; Peter Rezman uspešno kombinira žargon s poetičnimi figurami in ironijo s posebno razdaljo do pripovedovalca, ko literarno oživlja skoraj izginjajoče družbene svetove.

Poleg zmagovalca so bili Dnevnikovo fabulo 2009 nominirani še pisatelj Tomaž Kosmač - Kosmo (rojen leta 1965) za zbirko kratke proze Punk is dead, pisateljica in literarna kritičarka Lucija Stepančič za knjigo med seboj posredno povezanih kratkih zgodb Prasec pa tak ter pisateljica, prevajalka in publicistka Suzana Tratnik (rojena leta 1963 v Murski Soboti), ki si je svojo drugo nominacijo za nagrado Dnevnikova fabula prislužila z zbirko kratkih zgodb Česa nisem nikoli razumela na vlaku.


Pop/Kultura - sobota, 14.02.2009 Tekst: nr

Dnevnikova fabula Petru Rezmanu


Ljubljana - Pučko so povedali nekaj več o sebi, svojem delu in ustvarjanju. Posebna pozornost pa je bila seveda namenjena nagrajencu Petru Rezmanu. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da "zbirka sedmih novel Skok iz kože avtorja Petra Rezmana pripoveduje o življenju v rudarskem mestu skozi usode brezimnih junakov, vpetih v predvidljivi, enolični okvir knapovskega sveta.

Rudnik ni samo tematsko središče Rezmanovih zgodb, ampak tudi njihova posebna perspektiva ter simbol za svetle in temne sile v nas. Natančna, z mojstrskimi detajli izdelana maketa različnih likov in dogodkov prerašča v celostno podobo bivanja, ki se spretno izmakne ravni zgolj etnografskega zapisa.

Rezmanova pisava pogumno nadaljuje žlahtno tradicijo slovenskega realističnega pripovedništva in obenem z vsebinsko in stilno večplastnostjo ter z odpiranjem eksistencialnih družbenih vprašanj presega uveljavljene mimetične obrazce. Čeprav avtor zareže globoko v občutljive teme, pri tem ni patetičen in sentimentalen, saj se vedno prefinjeno izmakne pastem moraliziranja.

Knjiga Skok iz kože je nekaj posebnega v sodobni slovenski prozi; Peter Rezman uspešno kombinira žargon s poetičnimi figurami in ironijo s posebno razdaljo do pripovedovalca, ko literarno oživlja skoraj izginjajoče družbene svetove."


PREDSTAVITEV KNJIGE SKOK IZ KOŽE

NOVICA O NOMINACIJI PETRA REZMANA ZA FABULO


 
Povečaj  
   
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -