Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
01.09 - 30.09.2018
Razstava Cankar v stripu – Moj lajf
25.09 - 25.09.2018
V Evropi sem doma
25.09.2018 ob 19:00 uri
Predstavitev knjige intervjujev Milojke B. Komprej PRELISTANI OBRAZI 1997 - 2015
26.09 - 26.09.2018
Delavnica uporabe pametnih telefonov
26.09.2018 ob 18:00 uri
Klepet pod Pustim gradom ob 230. obletnici ustanovitve Woschnaggove usnjarne

 Športne prireditve
24.09.2018 ob 08:30 uri
[rekreacija] Sprehod za zdravo telo
24.09.2018 ob 18:00 uri
[bridge] Redni tedenski bridge turnir
29.09.2018 ob 16:00 uri
[nogomet] Liga Golgeter, Šoštanj : Šentjur
06.10 - 07.10.2018
[planinstvo] HR: Velika Kapela (1534 m) - Kvarner
13.10.2018
[planinstvo] Pohod po Trški poti okoli Šoštanja ob prazniku mesta Šoštanj

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
MKC Šoštanj
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

V Topolšici spomin na čas osamosvajanja
02.12.2008, Zdenko Zajc, 2790 ogledov, 0 komentarjev 
V Topolšici  spomin na čas osamosvajanja


V turistični kmetiji Turizem  Pirnat v Topolšici so zadnji četrtek v novembru  oživeli spomini na čas slovenskega osamosvajanja. To je spomin na čas, ko so iz skladišč teritorialne obrambe, policije in manevrskih struktur odpeljali orožje na tajne lokacije, na domove 12 družin v Šaleški dolini, ki so varovale in skrivale orožje ter strelivo Teritorialne obrambe vse do junija 1991.

Leta 1990 je bilo v Sloveniji samo 16 občinskih štabov Teritorialne obrambe izmed 62-tih, ki niso spoštovali ukaza poveljnika Republiškega štaba za teritorialno obrambo Slovenije generala Hočevarja 15. maja 1990, da morajo oddati orožje pod nadzor JLA. Med   štabi TO, ki niso oddali orožja, je bil tudi občinski štab TO Velenje. Za njih se je osamosvojitvena vojna začela maja 1990 in ne šele junija 1991. Teritorialna obramba  je bila temeljni dejavnik vojaške zmage in osamosvojitve Slovenije, ne oddaja orožja pa odločilni dejavnik v osamosvojitveni vojni leta 1991.

Letos mineva 18 let od odločitve takratnega Občinskega štaba  TO Velenje, da se oborožitev in strelivo, ki je bilo skladiščeno v skladišču takratnega Doma obrambe  v Velenju, zaradi varnosti premesti v tajna skladišča. Za izvedbo naloge je bilo treba najti primerne lokacije ter pridobiti soglasje lastnikov objektov. Na 12 tajnih lokacij takratne občine Velenje so bili prepeljani bojni kompleti streliva in večina pehotnega orožja, kar vse je bilo skrito do junija 1991. Posebej je treba poudariti, da kontraobveščevalna služba JLA v osmih mesecih tega ni odkrila. Družine, ki so prostovoljno  sprejele in varovale to orožje, so bile  vredne zaupanja, kot so  danes  vredne priznanja, izraza hvaležnosti in zahvale, za takratni pogum.  Vsi, ki so pripravljali projekt zbiranja in tajnega skladiščenja orožja so vedeli kakšne so lahko posledice tega dejanja. Ta dogodek je bil sestavni del dejavnosti priprav na prihajajočo vojno, ki se je začela po devetih mesecih 26. 06. 1991.
Ni treba posebej poudarjati, da je bila sprejeta obveznost in skrb za čuvanje tako velikih količin orožja za družine izredno nevarno in tvegano dejanje,  kjer  so pokazali veliko hrabrost in pripadnost osamosvojitvenim težnjam slovenskega naroda,  pri tem dejanju pa  izpostavili  svoja življenja za samostojno Slovenijo.  
Kot so v svojih nagovorih poudarjali župan občine Šoštanj Darko Menih, gostitelj srečanja, Stanko Tepej,  predsednik Območnega združenja  veteranov vojne za Slovenijo Velenje, major  Slovenske vojske Zdenko Terpin in stotnik France Volk, so tisti čas družine opravile zahtevno in herojsko nalogo.

Domačije,  ki so se izpostavile in katerim je bilo zaupano,  da so leta 1990 sprejele orožje TO v svoje tajno domače »skladišče » – hrambo, so bile  družina Črep s Paškega Kozjaka, Zajc, Cevzar, Pantner iz Šembrica, Martinc iz Hrastovca, Marolt iz Plešivca, Vranjek iz Ložnice, Trnek iz Bevč, Likeb iz Velikega Vrha, Mazej iz Belih Vod  in Juvan iz Zavodenj. Za to hrabro dejanje  je Zveza veteranov vojne za Slovenijo ob 10-letnici  slovenske osamosvojitve družinam podelila naziv »Slovenske družine«, od julija do decembra 2006 pa so ob prisotnosti županov Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki,  predstavnikov  Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje,  krajevnih odborov  ter delavcev takratnega Občinskega štaba TO Velenje potekala odkritja spominskih obeležij ZVVS na pročeljih posameznih objektih-tajnih skladišč.  

Na četrtkovem srečanju so podelili tudi  Medalje manevrske strukture narodne zaščite. Posmrtno je  prejel Red MSNZ III. stopnje Jože Ervin Prislan,  posmrtno bronasto Ivan Trnek, Anton Likep  in Anton Cevzar, srebrno medaljo Edvard Mlačnik, Dušan Žerjav in Nadan Janez Gusič ter bronaste  Jože Črep, Ivan Juvan, Jože Marolt, Melhior Mazej, Dragutin Pantner, Franc Sovič, Mirko Vranjek in
Ervin Zajc ml.

Po krajšem kulturnem programu, ki so ga pripravili oktet Flamingo in harmonikar Matej Skornšek,  je bilo družabno srečanje.


 
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (24.09.)
 
24.09.1939  Zgodilo se je ... 24. kimavca 1939
V Šoštanju je bil 19. februarja leta 1939 ustanovljen aero klub Naša krila. Člani kluba so še istega leta izdelali svoje prvo jadralno letalo, ki so ga poimenovali Bolha in z njim v Lajšah pri Šoštanju prvič poleteli 24. septembra leta 1939;
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -