Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
01.06 - 30.06.2019
Izposojna razstava
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
24.06.2019 ob 18:00 uri
Dan državnosti z ansamblom Banovšek in Čaga Boysi
24.06.2019 ob 19:30 uri
Slavnostna prireditev ob dnevu državnosti in krajevnem prazniku
24.06.2019 ob 20:00 uri
Jajčerija pod Jazbeškim kozolcem

 Športne prireditve
22.06 - 23.06.2019
[planinstvo] Planinski izlet v Krške Alpe (Avstrija)
25.06.2019
[planinstvo] Planinski pohod po Ravenski planinski poti (710m)
27.06 - 30.06.2019
[planinstvo] 13. družinski planinski tabor
06.07.2019
[planinstvo] Skupna akcija šaleških PD - Storžič (2132m) - tri ture različnih težavnosti
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinska tura Škednjovec (2309 m), Mali in Veliki Draški vrh (2243 m)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Mesto na vodi - vodno mesto Šoštanj
08.11.2008, mag. Branko Debeljak, 4739 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)

PRETOK, september 2008:

Energetsko neodvisno mesto
Šoštanj, razvojne vizije in projekt mesta na vodi


O vodnem mestu v Šoštanju na območju Družmirskega jezera se je porodila ideja, ko je bilo ugotovljeno, da se bo na gradbišču izgradnje bloka 6 v konici nahajalo okvirno 1200 ljudi, ki bodo morali nekje prebivati. Sicer pa bo za projekt vodnega mesta potrebno pridobiti še gradbeno dovoljenje, tako potekajo razgovori s pristojnimi organi za pridobitev potrebnih soglasij za gradnjo. Vodno mesto, ki bi naj bilo zgrajeno v letih 2010/11 bi naj zagotovilo možnost bivanja od 700 do 1000 delavcev med gradnjo bloka 6, kasneje pa bi se razvilo v turistično – rekreativni center in prešlo v upravljanje Občine Šoštanj.

Mesto Šoštanj je v zgodovini razvoja Šaleške doline zavzemalo pomembno mesto. Vse od pridobitve trških pravic v 14. stoletju pa do danes je mesto pomembno gospodarsko in kulturno središče. Prvotno naselje je nastalo med reko Pako in grajskim gričem. Kasneje se je naselje širilo tudi na desni breg Pake, danes pa se vse bolj pomika proti zahodu – Pohrastniku in Metlečam.

Prelom v urbanem razvoju se je zgodil z izgradnjo termoelektrarne ter z začetkom izkopavanja premoga. Takrat je mesto dobilo povsem nove prioritete in tudi usmeritve v urbanem razvoju. Zaradi začetka izkopavanja premoga je po II. svetovni vojni Šoštanju grozil dokončen zaton. V ta namen je bilo zgrajeno tudi sosednje mesto Velenje, mesto Šoštanj pa bi dobesedno porušili, del njegovih funkcij pa bi preselili proti zahodu v Pohrastnik. Zaradi takšnega koncepta je bilo vse do danes kakršnokoli razmišljanje o razvoju mesta Šoštanj nemogoče.

V zadnjem desetletju pa je zaradi novih okoljskih paradigem prišlo pod vprašaj nadaljnje izkoriščanje premoga, saj naj bi fosilna goriva zamenjali obnovljivi viri energije. V tej luči je tudi premogovnik zmanjšal svoj pridobivalni prostor in pri tem izvzel mesto Šoštanj. Tako se je zgodil ključni preobrat, ki lahko mestu zada povsem nov moment pri njegovem urbanem razvoju.

RAZVOJNE VIZIJE

Termoelektrarna v mestu Šoštanj predstavlja dominanto tako v urbanem kot tudi v mentalnem smislu, za meščane pa je, skupaj s Premogovnikom Velenje, pomembna predvsem zaradi številnih delovnih mest, ki jih nudi. Sama termoelektrarna s svojimi objekti zavzema velik del mesta Šoštanj in se tudi fizično spaja s stanovanjskim predelom v njem, medtem ko na drugi strani zaradi izkopavanja premoga sedaj nenaseljene površine mesta dobesedno izginjajo pod vodo. Tako nastajajoče jezero se nenehno
širi, in bo po izračunih Premogovnika Velenje do leta 2025 zavzelo že več kot 1.400.000 m2 površine.

Zaradi izjemnega gospodarskega pomena bo Termoelektrarna Šoštanj delovala naprej. Glede na nove okoljske paradigme in predvsem zaradi neposredne bližine stanovanjskega predela mesta Šoštanj, pa že tečejo postopki za izgradnjo novega bloka 6 TEŠ. Ta bo temeljil na sodobnejši tehnologiji in bo s souporabo obnovljivih virov energije pomenil velik korak k zmanjšanju škodljivih imisij v okolje. Vendar pa se bo izkopavanje premoga kljub temu nadaljevalo, vodna površina pa bo rastla naprej.

Če želimo popolnoma ustaviti škodljive vplive, ki jih termoelektrarna ima, moramo dolgoročno razmišljati o prehodu proizvodnje električne energije na izključno obnovljive vire energije. Dolgoročna vizija Termoelektrarne in Občine Šoštanj je premog postopno nadomestiti z uporabo geoplina in biomase, enormne količine vodnih površin pa izkoristiti za postopno izgradnjo okolju še prijaznejše elektrarne, ki bo delovala s pomočjo sonca in vode.

PROJEKT MESTA NA VODI

Zaradi izgradnje 6. bloka TEŠ s spremljajočimi objekti se bo občina morala soočiti s problemom namestitve cca. 1500 delavcev, ki bodo v letih od 2010 do 2014 v Šoštanju gradili nove objekte termoelektrarne.

Pri dosedanjem iskanju lokacije smo bili pozorni predvsem na to, da:

  • z namestitvijo delavcev ne bi poslabševali življenjskih razmer sedanjim meščanom,
  • bi se izognili prometnim zastojem,
  • bi tudi delavcem zagotovili udobno in dostojno 4-letno bivanje v Šoštanju in predvsem,
  • da bi bili v ta namen zgrajeni objekti, ceste in vsa ostala infrastruktura uporabni tudi po izgradnji 6. bloka TEŠ.


Kot ena izmed redkih lokacij, ki izpolnjuje naštete kriterije, se je ponudilo območje Družmirskega jezera.
V ta namen je izdelana že prva idejna zasnova »Mesta na vodi«. Mesto na vodi je zgrajeno na pontonih, saj zaradi nenehnega pogrezanja jezerskega dna, pod katerim se nahajajo opuščeni in aktivni rovi premogovnika, izvedba podpornih stebrov ni mogoča.

Votla platforma je fiksirana preko zožanega dela na jugu Družmirskega jezera, na njej je 8 stanovanjskih objektov z možnostjo sprejema do 800 oseb, poleg tega pa tudi trgovski, rekreacijski in družabni center s kinodvorano. Potrebna infrastruktura bo pripeljana skozi votel plato, peš prehod do TEŠ-a pa bo zagotovljen z nadhodom čez železniško progo. Na strehah objektov so nameščene foto celice za proizvodnjo električne energije.

V neposredni bližini predvidenega Mesta na vodi je že zgrajena pot za kolesarje in pešce, predvideno pa je tudi parkirišče s cca. 200 parkirnimi mesti. Za potrebno zagotovitev števila ležišč osnovni idejni koncept predvideva 8 bivalnih objektov višine P+1 oz. P+2. Opcija izgradnje omenjenih objektov je lahka lesena konstrukcija, znotraj katere so spojene cca.
13m2 velike bivalne celice s po 4 ležišči v nadstropjih. V vsaki etaži so skupne ali ločene sanitarne celice, ter skupni družabni prostor s kuhinjsko nišo.

Glede na namembnost objektov je bivalne enote možno spreminjati ali dopolnjevati. Spreminjala in dopolnjevala pa se bo tudi namembnost t.i. mesta na vodi, po izgradnji objektov termoelektrarne predvsem v športno-rekreativne namene s turizmom za mlade.

SONČNA ELEKTRARNA


Predstavljeno Mesto na vodi je le prvi korak k izgradnji nove, okolju prijazne elektrarne. Na strehah objektov nameščene foto celice namreč pretvarjajo sončno energijo v elektriko, kar predstavlja osnovo nove elektrarne s koriščenjem obnovljivih virov sončne energije.

Z dograjevanjem oz. pomnoževanjem »pilotskih projektov mesta na vodi« bo izkoriščanje sončne energije vse večje, tako pridobljena električna energija pa dovolj velika za oskrbo mesta na vodi in oddajo električne energije v omrežje.
Z dodatnim izkoriščanjem vode, geoplina in biomase se bo proizvodnja električne energije povečevala in nekoč nadomestila funkcijo sedaj obstoječe termoelektrarne.

Takrat bo nemoteno zacvetel urbani razvoj samega mesta, predvsem pa bodo tudi dejavnosti, kot so turizem, šport in rekreacija, postale združljive s proizvodnjo električne energije.

mag. Branko Debeljak


PROJEKTNA NALOGA

ZAGOTOVITEV BIVANJA ZA ca. 700-1000 DELAVCEV MED GRADNJO BLOKA 6 TE ŠOŠTANJ, ZA OBDOBJE 5-ih LET IN MOŽNOST KASNEJŠE ŠIRITVE DEJAVNOSTI ZA TURISTIČNE NAMENE.

Lokacija se nahaja na akumulacijskem Dru!mirskem jezeru. Kot MESTO NA VODI vključuje projekt tako bivanjske kot tudi infrastrukturne elemente, kot so trgovski objekt, rekreacijski objekt, kino, vodne dejavnosti...

saj je namen projekta tudi kasnejše eventuelno preprojektiranje za turistične namene, zato mora biti rešitev celovita. Mesto zajema 8 bivalnih objektov, 1 trgovski objekt in 1 rekreacijski objekt. Mesto naj bi delovalo kot celota, za zadovoljitev vseh nujnih potreb človeka, s čimer bi se tako izognili tudi migraciji delavcev v mesto Šoštanj, in s tem nasičenosti mesta in nepotrebni gneči. Vendar pa moramo biti pri vseh teh aspektih previdni, saj bi lahko prevelika, tako psihološka kot tudi fizična izoliranost delavcev privedla do tega, da bi domačini in dosedanji obiskovalci več ne prihajali k jezeru, s čimer obstaja nevarnost težje ponovne turistične oživitve področja, ko bi delavci to območje zapustili.

Nikakor pa ne gre zanemariti tudi turističnih zanimivosti v bližnji in širši okolici Šoštanja.

Vodilni projektant:

Andrejc d.o.o.


 

 


 
Povečaj  
   
 
Omenjene organizacije:
TERMOELEKTRARNA ŠOŠTANJ D.O.O.
OBČINA ŠOŠTANJ
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (19.06.)
 
19.06.1960  Zgodilo se je … 19. rožnika leta 1960
19. junija leta 1960 je v Šoštanju umrl kipar Ivan Napotnik, doma iz Zavodenj pri Šoštanju. Napotnik, ki še danes velja za enega najboljših slovenskih kiparjev, je oblikoval kamen, bron, mavec in predvsem les. Najštevilnejši Napotnikovi kipi so ženske fig
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -