Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) - Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamni�ka Bistrica (600m) - Orglice (870m)
26.08 - 26.08.2019
[košarka] POLETNI KOĹ ARKARSKI TABOR Ĺ OĹ TANJ 2019
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
PGD Šoštanj - mesto
Stojan Špegel
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Dejte nam plac
21.01.2007, Bojan Rotovnik, 2780 ogledov, 0 komentarjev 

"Dejte nam plac" in dobili so ga!


Mladi Šoštanja so dolgo časa prosili, si želeli in zahtevali svoj "plac", torej prostor, kjer bi se lahko družili. Za ta prostor niso zahtevali velikega udobja ter bajnih investicij, temveč le streho nad glavo, elektriko in nekaj toplote. Zbirali so se in se še vedno na "plati", v začetku ob Paki nasproti vrtca, nato pa v Kajuhovem parku. Lokalna samouprava je bila do mladih vsaj toliko prijazna, da je pri obnovi Kajuhovega parka na njihovo "plato" namestila deske in stopnice, da je bilo sedenje udobnejše.

V tem času se je v Šoštanju zgodilo tudi nekaj, kar je povzročilo kar nekaj pozitivnih premikov za stanje mladine v Šoštanju: takrat še anonimni mladenič je na most med blagovnico in Kajuhovim parkom zapisal: "Dajte nam plac. Mladi Šoštanja". Čeprav je napis sodil med grafite, pa je bil občanom všeč. Celo tako, da se je pričela širša javna debata o tem, kje mladim zagotoviti prostor. Bilo je veliko idej, a na koncu se je le pričel izvajati projekt MC-ja pod šoštanjskim bazenom. Bile so celo delovne akcije, ko se je iz stare Lesne prenašalo material k bazenu za izgradnjo MC-ja. Bila je tudi javna predstavitev bodočega MC-ja v Kulturnem domu Šoštanj ter posledično tudi v lokalnem časopisu. Pozitivna ideja o šoštanjskem MC-ju se je pričela razvijati in je dobila svoj epilog konec lanskega leta z zadnjim potrebnim soglasjem za pridobitev gradbenega dovoljenja.

In ravno v tem času, konec lanskega leta namreč, se je začela odvijati zgodba, ki bi jo lahko poimenovali mladi šoštanja 2. Neodvisno od prej opisanega projekta izgradnje MC-ja pod šoštanjskim bazenom, se je pričela zbirati večinoma srednješolska generacija šoštanjske mladine, ki s prejšnjimi aktivnostmi mladih zaradi svoje mladosti in časovne odmaknjenosti od preteklih dogodkov ni imela prav veliko skupnega. V temnih kotičkih našega mesta, predvsem okoli zdravstvenega in kulturnega doma ter seveda na "plati", se je tudi s prihodom hladnejšega vremena vedno bolj pojavljala želja mladih po svojem prostoru. Tisti del mladih, ki jim ni vseeno, je pričel z rednimi srečanji v znanem mestnem lokalu, kjer so v času veselega decembra pripravljali seznam tega, kaj si želijo v lastnem mestu. Ker so razumeli, da za uresničitev svojih idej potrebujejo lastno vodstvo in streho (beri organizacijo) pod katero bodo delovali, so se s prejšnjo generacijo vodstva društva Mladinski kulturni center Šoštanj dogovorili za prevzem društva. Mimogrede, to društvo je najbolj znano po organizaciji vsakoletnega koncerta "Šoštanj rola" ter po izvedbi več manjših prireditev, kot so kitarijade, improliga, recitali v parku in podobno. Ker je prejšnja generacija že večinoma odrasla, je nameravala društvo ukiniti, a se je zadnji hip pojavila nova generacija mladih, ki je bila pripravljena prevzeti to društvo in nadaljevati delo.

Rezultat decembrskih posvetovanj mladih je bil sklic skupščine društva Mladinski kulturni center Šoštanj za petek, 5. januarja 2007. Mladi so sami prevzeli organizacijo skupščine ali bolje predstavitve programa mladih, kot so jo poimenovali. Resno so se lotili priprav in veliko časa vložili v propagando. Rezultat je bil dih jemajoč: preko 50 mladih se je zbralo v skoraj premajhni dvorani gasilskega doma. Takšen odziv je bil glede na vse pretekle dogodke, povezane z mladimi, vse prej kot pričakovan. S pridobitvami sodobnega časa so organizatorji s svojo mladostno zagnanostjo predstavili zbrani množici mladih in nekaterim manj mladim poslušalcem, kaj si želijo v svojem mestu. Nato so izvedli tudi volitve svojega vodstva in hkrati jasno povedali, da želijo prevzeti društvo MKC. V razpravi, ki se je razvila, so tudi vodilni lokalni politiki zagotovili, da podpirajo mlade in da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da mladi čim prej dobijo začasen prostor, kar se le da kmalu pa tudi stalni mladinski center (MC). Razpravljali so tudi mladi med seboj in zelo opazna je bila razlika med organizatorji (večinoma srednješolci) in generacijo mladih, ki je večinoma že končala študij. Prva skupina je kar izžarevala zagnanost, medtem ko je druga skupina mladih,kot posledica dolgega čakanja na svoj prostor, izražala veliko mero pesimizma. Kakorkoli že, na tem velikem srečanju mladih je bilo dogovorjeno, da bo novo vodstvo MKC-ja skupaj z vodilnimi lokalnimi politiki in funkcionarji v roku enega tedna opravilo ogled možnih lokacij v Šoštanju za začasne prostore MC-ja.

Prišel je četrtek, 11 . december 2007, ko se je ogled možnih lokacij dejansko zgodil! V ožji izbor so prišle štiri lokacije, mlade pa je daleč najbolj navdušil kletni prostor v Majerjevi vili v Šoštanju, že iz preteklosti znan kot PODMORNICA. Zelo hitro je bil dosežen dogovor, da mladi šoštanja, združeni v MKC, dobijo v začasno upravljanje Podmornico. Veselje tako mladih kot tistih malo manj mladih je bilo pristno.

A preden bi lahko mladi dejansko prevzeli v upravljanje Podmornico, so morali opraviti še nekaj formalnosti. Tako se je v nedeljo, 14. januarja 2007, v večernih urah zbrala skupina mladih, ki je formalno pristopila v članstvo društva MKC in po formalni poti izvedla skupščino društva. Potrjeni so bili vsi zaključki iz predstavitve mladih z dne 5.1.2007, dodatno pa je bilo sprejetih še nekaj sklepov in začetih nekaj aktivnosti, da bi lahko mladi čim prej prevzeli v upravljanje Podmornico.

Po kar nekaj usklajevanjih in telefonskih klicih je bila Podmornica pripravljena. Na prihod mladih, seveda! Vodstvo MKC-ja je prevzelo ključe od svojih novih prostorov in se hkrati zavezalo, da bodo v najkrajšem času uredili prostor za javno odprtje. Takoj po predaji se je med mladimi že začel "brainstorming" o tem, kako urediti prostor in dogovorjeni so bili že datumi delovnih akcij mladih.

S prevzemom Podmornice so mladi Šoštanja končno le pridobili svoj prostor, ki skoraj v vseh pogledih pokriva njihove želje in potrebe. Sedaj so na vrsti mladi, da pokažejo vsem ostalim svojo zagnanost in resen pristop. Če jim bo to uspelo so na zelo dobri poti, da kmalu pridobijo stalni MC in sistemsko ureditev prostočasnega delovanja mladih v našem kraju, imenovanem tudi Lepi kamen!

Za zaključek pa si preberimo misel enega izmed malo manj mladih krivcev, da imamo začasni MC: "Če bodo vse te številne aktivnosti za pridobitev prostora za mlade v Šoštanju povzročile, da bo v prihodnjih petih letih vsaj en mlad šoštanjčan šel po pravi poti namesto po poti teme, bo ves trud več kot poplačan!"Pogled v prihodnost oz. projekcija prihodnjih dogajanj:

  • začetek februarja 2007: člani MKC-ja skupaj z lokalno samoupravo pripravijo uradno otvoritev prostorov začasnega MC-ja v PODMORNICI Majerjeve vile in s tem pričnejo s svojim organiziranim delovanjem.
  • konec februarja 2007: župan ustanovi Komisijo za mladinska vprašanja, ki pripravi temeljna izhodišča za lokacijo stalnega MC-ja in za ustanovitev Zavoda za mlade.
  • april 2007: svet občine Šoštanj ustanovi Zavod za mlade, ki prevzame aktivnosti pri ustanavljanju stalnega MC-ja v Šoštanju,
  • jesen 2007: lokalni politiki z rebalansom občinskega proračuna zagotovijo dovolj sredstev, da se v letu 2008 prične z izgranjo stalnega MC-ja,
  • pomlad 2008: prične se gradnja MC-ja,
  • jesen 2008: uradna otvoritev novega in stalnega Mladinskega centra Šoštanj.

Sedaj pa nagradno vprašanje: kje v Šoštanju bo stalni MC?

 


 

Sodelujte v FORUMU na temo MLADI V ŠOŠTANJU!


 

Sorodni zapisi na Portalu Šoštanj.info:


 
Povečaj Povečaj
   
 
Omenjene organizacije:
MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (23.08.)
 
23.08.1997  Zgodilo se je … 23. velikega srpana 1997
23. avgusta leta 1997 so člani lovske družine Velunja iz Šoštanja pri Andrejevem domu na Slemenu praznovali petdeseto obletnico družine;
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -