Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
01.01 - 31.01.2019
Klara Jan: Zgodbe z Loma
24.01.2019 ob 17:00 uri
Pravljična joga
30.01.2019 ob 19:00 uri
Galerijski večer
31.01.2019 ob 17:00 uri
Kamišibaj
31.01.2019 ob 18:00 uri
Klepet pod Pustim gradom

 Športne prireditve
09.02 - 09.02.2019
[planinstvo] Turno smučarski izlet na Boskovec 1587m in Smrekovec 1577m
13.02 - 13.02.2019
[planinstvo] Planinski večer - potopisno predavanje
17.02.2019
[planinstvo] Planinski pohod po Šilijevih vlakah na Smrekovec (1577 m)
24.02.2019
[planinstvo] Planinski pohod po Gaberški poti
01.03.2019 ob 18:00 uri
[planinstvo] Občni zbor PD Šoštanj

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Stojan Špegel
Muzej usnjarstva Šoštanj
PGD Šoštanj - mesto
MKC Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Majic ne da za noben denar
16.06.2006, Vlado Paveo, 3536 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)

Večer, 16. junij 2006

Majic ne da za noben denar

Izidor Pečovnik - Dori, slovenski duhovnik v Berlinu, je velik nogometni navdušenec. Ljubi brazilski nogomet, a zdaj navija za Nemce - O prodaji Pelejeve majice s poslovilne tekme v Riu de Janeiru noče niti slišati, čeprav so mu zanjo ponujali 1,5 milijona evrov

"Berlin (od naših poročevalcev)

""Dobrodošla. Pridita čim prej. Skupaj si bomo ogledali kakšno tekmo," je bil Izidor "Pečovnik" - "Dori," stari znanec iz leta 1987, ko naju je spoznala nogometna žoga, vesel klica. Predvčerajšnjim smo se srečali na "Kolonnen" "Strasse" 38, v zahodnem delu nemške prestolnice, kjer v cerkvi sv. Elizabete gostuje slovenska katoliška misija. Že enajsto leto jo uspešno vodi "Dori," doma z "Vranskega," izjemno cenjen in spoštovan ne le v berlinskih cerkvenih, temveč tudi v posvetnih krogih.œ

Dori ne mašuje le Slovencem, ampak še v dveh nemških cerkvah. Ta čas je ves prevzet od dogajanja na nogometnem svetovnem prvenstvu. "Kaj takšnega še nisem videl," je bil navdušen nad četrtim zadetkom Španca Fernanda Torresa proti Ukrajincem. "Kakšne štiri natančne podaje in kakšen gol!" Čeprav ga navdušuje brazilski slog igre, tokrat daje največ možnosti domačim tekmovalcem.

"Zdaj sem njihov navijač. Prepričan sem, da bodo po šestnajstih letih spet svetovni prvaki. V enem letu so radikalno pomladili moštvo, selektor Jürgen Klinsmann jih je preporodil. To se vidi na treningih in tekmah, igrajo veliko bolj sproščeno, niso več sužnji prej znane nemške železne discipline in toge igre. Končno tudi navzven kažejo domovinska čustva, ki so jih prej preveč skrivali, pri njih vlada moštveni duh. Vse to prinaša rezultate," Dori verjame ne le v organizacijski, ampak tudi v tekmovalni triumf gostiteljev.

Navdušili so ga tudi Hrvati, nogometaši in še bolj navijači. V Slovenskem domu, hostlu za mlade, sestavnem delu župnišča, ki ga vodita Mitja Zakrajšek in Sonja Pukmajster, so imeli veliko mladih hrvaških navijačev. "Bili so enkratni gostje, prijazni in radodarni. Tudi Nemce, ki so se hrvaških navijačev bali, so prijetno presenetili. Joj, koliko karlovačkega piva so nam prinašali iz njihovega bližnjega zbirališča in zabavišča, dvorane Kolumbia."

Izidor Pečovnik - Dori si še vedno rad nadene nogometne čevlje. Pred dvema letoma je na nagovarjanje slovenskih vernikov ustanovil nogometni klub. "Na roko so nam šli v bližnjem Siemensovem športnem parku, zato se imenujemo Slovenski katoliški klub Siemens. V njem ne igramo le Slovenci, temveč ljubitelji rekreativnega nogometa iz vseh bivših jugoslovanskih republik in Poljaki, Nemci, Francozi, Italijani. Vsi, ki se zanimajo za slovenska dekleta, nekateri so se z njimi poročili. Sodelovali smo na svetovnem prvenstvu Slovencev po svetu, smo stalni gostje Kluba 81 iz Šmartnega ob Paki, argentinskih Slovencev v Ljubljani. Ja, ti znajo, se vidi, od kod prihajajo. Dogovarjamo se za tekmo z veterani Gorice, ob koncu naslednje sezone bomo imeli čast nastopiti na celjskem stadionu," se veseli novih nogometnih druženj doma.

Je vnet zbiratelj nogometnih in drugih spominkov. Najdražji sta mu reprezentančna majica Zlatka Zahoviča - darilo Rudija Zavrla - in majica, v kateri se je sloviti Pele na tekmi z Jugoslavijo na Maracani v Riu de Janeiru poslovil od brazilske reprezentance. "Brane Oblak mi je tedaj rekel: "Vem, kako hudo je iti v tujino. To imaš za popotnico." Pred odhodom v Berlin me je osrečil s Pelejevo majico. Po minulem svetovnem prvenstvu so mi fundacije zanjo ponujale 1,5 milijona evrov, toda ni denarja, za katerega bi jo prodal. Obe majici bosta imeli častno mesto v Dorijevi galeriji na Vranskem."

Mimogrede, Dori se ni kar tako odločil, da je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja za tekmeca Paxa, novoustanovljenega malonogometnega moštva slovenskih župnikov (v Prebold je privabilo 3000 ljudi), snubil moštvo Mladine, ki je razbijala jugoslovanske stereotipe. Duhovniki niso želeli biti zunaj burnih družbenih dogajanj, zato so ponujali roko civilni družbi. Pa je moral Dori takoj na zagovor k takratnemu nadškofu dr. Alojziju Šuštarju, ker so v Mladini pisali tudi o začudenju nad modernim voznim parkom župnikov.

Zatem je organiziral turnir 2. junija 1988, prav na dan aretacije Janeza Janše in Ivana Borštnerja. V moštvu Fotogrupe M so se čudili, zakaj ni prišel igrat David Tasić, saj niso vedeli, da so zaprli tudi njega in kasneje še Francija Zavrla. Prav na turnirju v Šoštanju so bili zbrani prvi podpisi v Sloveniji v podporo takrat le Janši in Borštnerju."


 
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (24.01.)
 
24.01.1997  Zgodilo se je ... 24. prosinca 1997
24. januarja leta 1997 je podjetje za usposabljanje in zaposlovanje invalidov Blues, kot prvo tovrstno podjetje v Sloveniji, prejelo certifikat kakovosti ISO 9001,
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -