Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
01.01 - 31.01.2019
Klara Jan: Zgodbe z Loma
24.01.2019 ob 17:00 uri
Pravljična joga
30.01.2019 ob 19:00 uri
Galerijski večer
31.01.2019 ob 17:00 uri
Kamišibaj
31.01.2019 ob 18:00 uri
Klepet pod Pustim gradom

 Športne prireditve
09.02 - 09.02.2019
[planinstvo] Turno smučarski izlet na Boskovec 1587m in Smrekovec 1577m
13.02 - 13.02.2019
[planinstvo] Planinski večer - potopisno predavanje
17.02.2019
[planinstvo] Planinski pohod po Šilijevih vlakah na Smrekovec (1577 m)
24.02.2019
[planinstvo] Planinski pohod po Gaberški poti
01.03.2019 ob 18:00 uri
[planinstvo] Občni zbor PD Šoštanj

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Stojan Špegel
Muzej usnjarstva Šoštanj
PGD Šoštanj - mesto
MKC Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Previdno pri posojanju mobilnih telefonov!
30.03.2006, Darinko Kores Jacks, 2467 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)

VEČER: Sreda, 22. Marec 2006 - Stran: SLOVENIJA

Kako lahko v manj kot minuti ostanete brez desetih tisočakov

Previdno pri posojanju mobilnih telefonov!

Z naročniških mobilnih telefonov je mogoče polniti račune predplačniških, varnost pa je pri tem praktično nična - Oškodovanec lahko sam vloži prijavo na policijo

Ponudniki mobilne telefonije omogočajo uporabnikom poleg osnovnih še mnoge nadvse prijazne in praktične storitve. A kar je enostavno in praktično, sploh če gre za plačevanje, je mogoče tako tudi zlorabiti. Zadnja "moda" je očitno ta, da nekdo prosi kakega naivnega mimoidočega, naj mu za hip posodi svoj mobilni telefon, nato pa izkoristi novo storitev in z naročniškega računa nič hudega slutečega neznanca popravi stanje na svojem (ali koga tretjega) predplačniškem računu. Postopek je nadvse preprost, oškodovanemu pa ne preostane nič drugega, kot da se sprijazni z usodo in ob mesečnem plačilu naročnine in ostalih stroškov plača ustrezno višji znesek.

Kako je bil mimogrede olajšan za 10.000 tolarjev (41,73 €), nam je opisal bralec, ki se globoko čudi, da operater mobilne telefonije ob razširjeni ponudbi ne stori več še za to, da bi bila vsaj za silo varna. Da je taka zloraba sploh mogoča, ni niti vedel, dokler se ni zgodila njemu samemu: "Prejšnji teden sem se proti večeru sprehajal po Mariboru in sem med potjo telefoniral. Ko sem končal pogovor, je k meni stopil neznani mladenič in me prosil, ali si lahko sposodi moj mobilni telefon, češ da je svojega pozabil, pa bi moral nujno nekoga poklicati ali mu poslati sporočilo. Posodil sem mu telefon (seveda sem se, medtem ko ga je uporabljal, diskretno odmaknil) in vrnil mi ga je že čez kakšno minuto. Ko sem kasneje preveril svojo porabo za tisti mesec, sem začudeno ugotovil, da je v trenutku narasla za okrog 10.000 tolarjev (41,73 €). Pri operaterju mobilne telefonije so mi pojasnili, da sem s svojega naročniškega računa nekomu napolnil račun za telefon na kartico. Povedali so mi tudi, da storitve za nazaj ni mogoče preklicati oziroma izničiti."

Napolniti račun za predplačniški telefon (na kartice) z naročniškega je zadnje čase mogoče res hitro in enostavno. Naš največji operater Mobitel to od 5. decembra lani omogoča tako, da vtipkaš zvezdico, številko 127, zvezdico, znesek polnitve (1000, 2500, 5000 ali 10.000 tolarjev (41,73 €)), telefonsko številko prejemnika (ta mora biti pri istem operaterju) in "lojtro" ter tipko za klic. Po nekaj sekundah moraš transakcijo še potrditi - to storiš z zvezdico, številko 127, "lojtro" in tipko za klic. Še nekaj sekund kasneje prejmeš kratko sporočilo (SMS), da si prejemnikov račun napolnil z določenim zneskom. Simobil omogoča enako storitev, če na številko 448 pošlješ SMS: Polni, za presledkom vpišeš znesek (ta je mesečno omejen na 10.000 tolarjev (41,73 €)), za naslednjim presledkom prejemnikovo telefonsko številko, dodaš pa lahko še kratko sporočilo. Če takoj nato pobrišeš "zgodovino" zadnjih klicev in sporočil, ni na telefonu nobene sledi nakazovanja več.

Pač pa se za toliko poveča znesek mesečnega računa z obvestilom o uporabi storitve, ne pa (vsaj pri Mobitelu) tudi o telefonskih številkah prejemnikov. Da bi izvedel še te, mora naročnik poslati operaterju poseben zahtevek. A tudi če številke izve, mu to prav nič ne pomaga. Operater prejemnika, tudi če mu je kdo napolnil račun na nepošten način, seveda ne more kar kaznovati na primer z izklopom številke ali celo izprazniti njegovega računa in zneska prenakazati nazaj na račun naročnika. Prejemnika je tudi zelo težko izslediti - lastništvo predplačniških telefonov je namreč praviloma anonimno. Oškodovancu torej preostane le prijava na policijo. A tudi če storilca ulovijo, mu dokažejo dejanje in ga obsodijo, to oškodovancu še ne zagotavlja, da bo svoj denar dobil nazaj (sploh pa ne z ustreznimi obrestmi in morebitno odškodnino za neprijetnosti) - še posebno če je storilec mladoleten ali brez rednih virov dohodka in lastnega premoženja.

Ko smo poklicali center za pomoč uporabnikom pri Mobitelu, so nam pojasnili, da je mobilni telefon uporaben tudi namesto plačilne kartice - torej bi morali naročniki nanj enako pozorno paziti. O tem, da bi bilo treba možnost polnjenja tujih računov tudi podobno zaščititi, na primer vsaj z zahtevkom po vtipkanju le lastniku znane kode ob vsaki uporabi storitve, pa jim očitno še ni padlo na pamet.

Pri Simobilu sicer razmišljajo o možnosti, da bi lahko naročnik uporabo te storitve s svojega telefona preprosto izklopil, a za zdaj to ni mogoče. Sicer oba največja operaterja na svojih spletnih straneh (seveda prav na koncu obsežnega hvaljenja nove ugodnosti) dodajata še kratko opozorilo, da ne odgovarjata za morebitne zlorabe. Za zdaj lahko naročnikom torej le svetujemo, naj ne posojajo svojih mobilnih telefonov neznancem, če že, pa naj bodo skrajno previdni.


Foto: Marko Vanovšek
Pri ravnanju z mobilnimi telefoni je potrebna večja previdnost.


 
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (24.01.)
 
24.01.1997  Zgodilo se je ... 24. prosinca 1997
24. januarja leta 1997 je podjetje za usposabljanje in zaposlovanje invalidov Blues, kot prvo tovrstno podjetje v Sloveniji, prejelo certifikat kakovosti ISO 9001,
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -