Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
01.06 - 30.06.2019
Izposojna razstava
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
24.06.2019 ob 18:00 uri
Dan državnosti z ansamblom Banovšek in Čaga Boysi
24.06.2019 ob 19:30 uri
Slavnostna prireditev ob dnevu državnosti in krajevnem prazniku
24.06.2019 ob 20:00 uri
Jajčerija pod Jazbeškim kozolcem

 Športne prireditve
22.06 - 23.06.2019
[planinstvo] Planinski izlet v Krške Alpe (Avstrija)
25.06.2019
[planinstvo] Planinski pohod po Ravenski planinski poti (710m)
27.06 - 30.06.2019
[planinstvo] 13. družinski planinski tabor
06.07.2019
[planinstvo] Skupna akcija šaleških PD - Storžič (2132m) - tri ture različnih težavnosti
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinska tura Škednjovec (2309 m), Mali in Veliki Draški vrh (2243 m)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Na mizi - Vila Široko Šoštanj
07.08.2005, 4224 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)

Nedelo - Ned, 07.08.2005 

Na mizi - Vila Široko Šoštanj

Dostop: Peljete se skozi staro mestno jedro Šoštanja in se usmerite proti štadionu. Tam zavijete na levo proti Topolšici in pozorno napnete oči, kajti črni znak za vilo Široko se skriva v zelenju. Zavijete desno in skozi gozd se pripeljete do tega reprezentančnega objekta.

Ovaduhi na terenu so nam že dlje časa šepetali, da je vila Široko vredna obiska. Menda se tam na velenjskem koncu dobro je. In kjer se dobro je, smo tudi mi. Čeprav dostop ni med lažjimi, je več kot očitno, da so domačini dobro obveščeni o lokaciji njihove reprezentančne gostilne. Ob našem obisku (sredi tedna) je bila kar lepo polna. Ker je bilo izjemno vroče, smo seveda zaprosili za mrzle penine (600 tolarjev), vendar so bile vseeno pretople. Zatikati se je začelo pri vinski karti: »Imamo milijon steklenic,« je samozavestno zatrdil natakar in prej omenjeno število takoj popravil na »šestdeset različnih etiket«. To naj bi bil razlog, da niso imeli vinske karte, ki se menda »tiska«. Ker smo vztrajali, nam je prinesel na papirju stiskano različico, ki je samo za interno uporabo. Da vedo sploh, kaj imajo. V času velike računalniške pismenosti, ko ima skoraj vsakdo doma računalnik, je najmanjši problem izdelati jedilni list in vinsko karto. Ampak pri nas se to še vedno tiska. Kot knjige z naklado nekaj tisoč izvodov.

Ker smo se pri izbiri vin in glavnih jedi prepustili natakarju, smo prav zadovoljno cmokali ob Protnerjevem zelenem silvancu iz leta 2003 (2600 tolarjev). Verjetno najboljše vino te sorte pri nas. Odlikuje ga umirjena svežina in intenzivnost sadno-cvetnih vonjev. Vse – od zrelih hrušk in svežih fig do vrtnic – se podi po nosu. V ustih osveži in je lepo skladno. Če se pozimi razburjamo, ko natakarji vtikajo mrzle, še zarošene steklenice vina v posode za hlajenje, bi to lahko pričakovali poleti. Pa smo posodo dobili šele po našem vztrajanju.
Krožnik Vile Široko (1500 tolarjev) je bil sestavljen iz treh rezin dobrega dimljenega šinka, treh rezin solidne industrijske bržole in treh rezin savinjskega želodca, ki je že davno odšel. Solata iz prosene kaše in sezonske zelenjave (1100 tolarjev) je sicer prijetna in osvežilna poletna jed, a je bila preveč okisana in za takšno predstavo predraga. Različne vrste carpacciov so med najbolj priljubljenimi jedmi v Sloveniji. Zato jih imajo tudi v Vili Široko. A bučkin carpaccio na posteljici domače solate z domačim sirom (1200 tolarjev) že imenu ni ustrezal, ker so bile bučke popečene, za carpaccio pa bi morale biti surove. Položene so bile na rukolo in obilno posute z naribanim parmezanom iz vrečke. Ker je bilo sira preveč, se je okus bučk izgubil.

Jedilni list je zasnovan tako, da vse dni v letu, v petek in svetek, strežejo enak program. Koliko jedi je zaradi sezonskosti sestavin res svežih, lahko samo ugibate. Kljub temu kar nekaj zaželenih poslastic ni bilo na sporedu, ker očitno zaradi preseganja ideologije »šnicel in priloga« pač ne gredo v promet. In ker morajo tudi jedilne liste »tiskati«, je odveč pričakovati toliko prožnosti, da bi vsak dan sproti dodajali lističe z dnevno ponudbo. Goveja juha s štrukeljci (500 tolarjev) je bila mali briljant. Res prava in močna juha je vsebovala filigranske in slastno mehke sirove štrukeljce, ki so se kar stopili v ustih. Z vini smo skočili na Dolenjsko, bolj natančno v klet Krško. Modra frankinja 2003 (2600 tolarjev) – rubinasto rdeča barva s svetlimi robovi v nosu odkrije tipiko sorte – črni ribez, borovnice z dodatkom zelišč in še nečesa, kar čez čas postane zelo moteče – visoke hlapne kisline prinesejo oksidativnost, kar nas odvrne od pitja. Čeprav je zanimivo, da je v začetku, ko je bila steklenica še hladna, v ustih zadovoljila.

Da so jurčki ena od udarnih sestavin Vile Široko, smo se prvič prepričali pri zelo dobri jedi z imenom popečena gosja jetra z jurčki (1900 tolarjev). Arome vrhunskih gob so zadovoljile nosove, okusi pa so se lepo prepletli v maslen in mazav užitek. Čeprav je bil riž magično razkuhan, nas je okus sveže in dišeče jedi, ki sliši na ime rižota z zelišči in puranom (1500 tolarjev) lepo zadovoljil, predvsem pa smo prikimavali svežini kombinacije lahkega, a vseeno okusnega mesa in izbora zelenjave.

Pred glavnimi jedmi – glavno vino. Že dolgo ga nismo okušali in spet smo ugotovili, da je mojster pač mojster. Ščurek, rdeča stara brajda 2001 (6200 tolarjev) – rubinasto rdeča barva z granatnimi robovi, zelo gosto. Intenzivni vonji gozdnih sadežev z dodatkom belega popra, poprove mete in vanilije. V ustih je kompleksno in izjemno uravnovešeno, ravno prav sveže in pikantno. Ima dolg sadni pookus.

Svinjska ribica s praženim krompirjem z jurčki (2100 tolarjev) je bila odlična! Meso mehko, ravno prav roza spečeno, da se je kar hrustljavo topilo v ustih. Dodatek jurčkov v krompir je bil duhovita pogruntavščina, saj se je okus vseeno malo odmaknil od klasike, ki pa v tem primeru ne bi motila. Popečen telečji file z njoki v pehtranovi omaki (2500 tolarjev) ni imel takšne sreče kot prejšnja jed. Tele je govedo postalo (močne temne vlaknine mesa nas niso ravno prepričale o teletu), pehtrana pa je bilo toliko, da je prekril prav vse okuse. Krožnik so reševali zelo dobri doma narejeni njoki. Še slabše se je godilo gratiniranemu junčjemu ramsteku (2500 tolarjev). Kuhar je verjetno dobro in mehko meso normalno spekel. Do tu vse lepo in prav. Z gratiniranjem (s sirom ali bešamelom obložena jed, spečena v pečici, da se sir na njej raztopi) so meso izsušili do konca in tudi slastni jurčki (že spet!) pod sirovo odejico niso prav nič blagohotno vplivali na svežino in okus jedi. No, pečen krompir kot priloga je bil izvrsten.

Še skok v sladke vode – Jože Prus iz Bele krajine je eden najbolj znanih in uspešnih vinogradnikov tega območja. Slovi predvsem po predikatih. V Vili Široko smo pili njegov sauvignon, jagodni izbor iz leta 2003 (8800 tolarjev). Zlato rumena oljnata barva zelo gostega vina se nadaljuje v intenziven vonj po karameli, medu, akaciji in meti z dodatkom rahle plemenite plesni (botritisa). V ustih je prijetno sveže, medeno in polno vino. K ponujenim nam sladicam pa je šlo le pogojno. Panna cotta s karamelnim prelivom (600 tolarjev) je bila izjemna. Poln okus smetane se je lepo povezal z ne presladko karamelo in jo dvignil v višave. Tudi lešnikov narastek z vanilijevo omako (700 tolarjev) je briljiral, saj je bil kljub dokaj močnim aromam prijetno lahkoten. Palačinke s šadojem (600 tolarjev) pa so razočarale, saj šado (vinska pena) ni bil niti povprečen.

Moje skromno mnenje: Verjamem, da je Vila Široko prvi gastronomski hram za dobrojedce Šaleške doline in da so njeni gostje s ponujenim bolj ali manj zadovoljni. Če pa ponudbo, izvirnost jedi in okuse primerjam s slovensko realnostjo, je ocena precej manj rožnata. To je primer, kako se ponudba neambiciozno podreja povpraševanju in se dobro prodaja. Tako smo spet pri vprašanju – ali naj se za dober posel gostilne držijo svoje klasike ali pa se malo bolj potrudijo, več zaslužijo in poskušajo vzgajati goste.

Tomaž Sršen in njegovi Jedci


 
Povečaj Povečaj
   
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (19.06.)
 
19.06.1960  Zgodilo se je … 19. rožnika leta 1960
19. junija leta 1960 je v Šoštanju umrl kipar Ivan Napotnik, doma iz Zavodenj pri Šoštanju. Napotnik, ki še danes velja za enega najboljših slovenskih kiparjev, je oblikoval kamen, bron, mavec in predvsem les. Najštevilnejši Napotnikovi kipi so ženske fig
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -