Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) - Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamni�ka Bistrica (600m) - Orglice (870m)
26.08 - 26.08.2019
[košarka] POLETNI KOĹ ARKARSKI TABOR Ĺ OĹ TANJ 2019
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)
22.09.2019
[planinstvo] Planinski pohod na Smrekovec (1577 m) ob občinskem prazniku in 3. Dan Smrekovca

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
PGD Šoštanj - mesto
Stojan Špegel
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Knjiga Otok Walcheren
04.05.2005, 2899 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)

DELO, MAKUC Andrej, Sre 04.05.2005

Spomin ni pes, ki leže, kamor hoče

Janez Žmavc - Otok Walcheren Cerdonis, asistiral Zavod za kulturo Šoštanj, Slovenj Gradec, 2005, 201 str., 3500 SIT.

Menda je Gluho lozo iz bajanja v literaturo prvi prestavil Janez Trdina – na Gorjancih je našel ta prečuden in strašen svet. Potem je ta molku zavezan lozasti svet na sosednjem Koroškem med Slovenci prepoznaval tudi Janko Messner, le da je tu zmolčanost v materinščini še strašnejša od one Trdinove gluhote. Na Koroškem slovenske besede ne le onemijo, pač pa zaledenijo, ker so spočete iz ledenega srca.

Zdi se, da je usojenost na molk v našem koroškem kotu mogoče preseči samo tako, da se gre govorit (in pisat) drugam. Matjaž Pikalo in Barbara Simoniti denimo v Ljubljano, Vinko Ošlak v Celovec, pred njimi pa so z doma odrajžali Voglov Herman, Suhodolčan, Prežih, tudi Ernest Goll itd. itn. Tako bi se vse zgodbe tudi končevale, če … Če si v koroškem kotu ne bi svoje založbe naredili in jo z žlahtnim imenom Cerdonis naslovili. Žlahtnim zato, ker je bil Matevž Cerdonis iz Slovenj Gradca, to je srednjeveški Mathaeus Cerdonis de Windischgretz, prvi dokumentirani tiskar iz slovenskih krajev. Študiral je, le kje drugje kot na Dunaju, postal baccalaureus in magister ter predaval na univerzi. V letih od 1482 do 1487 je imel svojo tiskarno v Padovi kot zadnji samostojni tiskar inkunabul.

Tako zdaj slovenjgraška Cerdonis bije drugo plat zvona o zmolčanosti in razglaša, da ni treba ravno z doma in pot pod noge vzeti, če se želi zapisano med platnice spraviti. Da je res tako, potrjuje zadnji Cerdonisov založniški projekt: izid knjige Janeza Žmavca Otok Walcheren.

Janez Žmavc je po poklicu (upokojeni) dramaturg in v tej vlogi je bil zvest Slovenskemu ljudskemu gledališču iz Celja 30 let. Ob tem se je uveljavil tudi kot dramatik – njegova dramska produkcija je spoštovanja vredna: 12 gledaliških del za odrasle, 3 za otroke in TV-igra. Med najbolj prepoznavne in večkrat odrsko uprizorjene sodijo Rok in Lea, Jubilej, Obisk, Podstrešje, Pindarova Oda … med otroškimi pa Domača naloga na potepu in še katera.

Žmavc v Otoku Walcheren ni zastavil peresa kot dramatik, pač pa pisateljsko. Pri avtorjevih 81 letih je to njegov prozni prvenec. Delo je podnaslovil z Mladost v mojem Šoštanju in tako dal bralcu vedeti, da mu v branje ponuja knjigo spominov. Izkaže pa se, da ta prostorska dogajalna opredelitev velja le do konca prvega leta druge velike vojne, zakaj junija 42. je z vpoklicom v Reichsarb-eitsdienst že tudi na seznamu mobilizirancev v nemško vojsko. Tako je takrat življenje streglo.

Pripovedna perspektiva v Otoku Walcheren je načeloma kronološka, vendar je tu pa tam presekana s kakšnim analitičnim vložkom ali pa z avtorjevim komentarjem s časovne distance, prepoznavna je zgod(b)ovinskost, asociativnost, citatnost iz dnevnikov, skratka – kar nekaj moderne pripovedne strukture jo določa.

Iz spominov se avtorjevo otroštvo lušči kot bela pravljica, polno nežnih doživetij in nabito s fantovskimi vragolijami. Čeprav se pisatelj noče ogniti pomembnim zgodam rodu in brskanju za svojimi genskimi determinantami, se je izognil suhoparni kronikalnosti. Zato je naracija doživljajsko polna in spretno fabulirana – diriga ji pač besede vešča (tudi dramaturška) roka. V ta mladostniški svet sanjarij, številnih ljubezenskih muk (katerih usodnost se zmanjšuje premosorazmerno z njihovo frekventnostjo), zorenja v prijateljevanju s Kajuhom in osebnimi skušnjami s prvimi ustvarjalnimi poskusi (pesnjenje in slikanje) zareže druga vojna. Trešči v šaleško predvojno metropolo in nameni slehernemu izmed Žmavčevih bližnjih prijateljev in znancev še od tako rekoč skupnega sinoči drugačno vojno zgodbo. Žmavca iz Er-a-de mobilizirajo v nemško vojsko, od tam pade v angleško ujetništvo, potem se znajde med prekomorci in šele v začetku januarja 1946 se vrne domov – v njegov Šoštanj.

Osrednja pisateljeva pozornost je zavezana otoku Walcheren, ki ga mora Žmavc skupaj z ostalimi vpoklicanimi po volji vodij arijske rase spreminjati v neosvojljivo otoško trdnjavo, ki pa pozneje pade tudi po pripovedovalčevi zaslugi, saj posreduje Angležem številne strateško pomembne podatke iz prve roke. Življenje v mestu Leigh-on-Sea, kjer je prekomorska baza jugoslovanske vojske, je le še mukotrpno in nestrpno čakanje na dovoljenje za odhod domov.

Šoštanjski del spominjanj je imenitna podoba trškega življenja med obema vojnama, je blizu mladostniškemu vzgojnemu in razvojnemu romanopisju, prežet z igrivo lahkotnostjo, s humornimi vložki in srčno samoironičnostjo. Strah, groza, obup, smrt … postanejo stalnice vojnega dela spominov. Nekateri deli so povsem novo vzpostavljanje razmerja posameznik – vojna mašinerija: preprosto jih doslej še ni bilo mogoče najti v slovenski vojni literaturi, pa čeprav so se še nedolgo tega police šibile od vseh sort drugosvetovnih spominjanj. Vpoklicani Žmavc je vojno preživel še z nadlogo več – dedna hemeralopija (nočna slepota) je fizične in duševne stiske le še stopnjevala. Kljub vsemu pa Žmavc nikoli ne prestopi onstran svoje človeške drže: ostaja človekoljub, tudi do tistih na drugi strani, pravzaprav v njegovem pisanju ni nikjer prepoznati naših in vaših: vsi smo v isti grozi.
Posebno vrednost temu osrednjemu delu dajejo citati iz med vojno nastalih dnevnikov (od leta 40 do 42 in leta 45). Pisatelj citatnost tu in tam komentira s svojega zdajšnjega gledišča, kar pa zapisom ne jemlje avtentičnosti, nasprotno, spomini dobijo s tem novo razsežnost, ki jo omogoča takšno moderno oblikovano pisanje.

Vrnitev v rodni Šoštanj kak dan po novem letu 1946 je bila radost in otožje hkrati. Avtor tri in pol leta dolgo odsotnost doživi kot čas, ko se je svet kljub vojni vihri spreminjal počasneje kot ljudje (Tako majhna je bila mama, tako odrasla moja sestra), še enkrat pa doume vojno kot brez-umje, v katerem življenje nima nobene cene: kako podobni, ker sta nadčasovni in zato splošno veljavni, sta si Žmavčeva in Rožančeva iz Ljubezni žalost – toliko ljudi, ki jih je imel rad, je zdaj že onstran tegob: oče, Karli, Anica … A kljub vsemu je biti onstran najslabša izmed vseh možnih rešitev, ki jih ponuja variete življenje.
Šestdeset let je nosil Janez Žmavc Walcheren v sebi. Do srčike mu je prišel v njegovem 81. letu. Tako živo se je srečal s svojim mladostnim časom, da je bralcu, ko odloži knjigo, žal, da njegov spomin ne premore računalniškega ukaza delete, zakaj potem bi lahko začel z novim prvim branjem.

Andrej Makuc


 
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (25.08.)
 
25.08.1980  Zgodilo se je … 25. velikega srpana 1980
25. avgusta leta 1980 se je pri gradnji novega jaška v Prelogah zgodila huda delovna nesreča, pri kateri je zaradi eksplozije metana življenje izgubil en delavec;
 
 
25.08.1986  Zgodilo se je … 25. velikega srpana 1986
25. avgusta leta 1986 je v Robanovem kotu v Logarski dolini tragično umrl Ferdo Kavčnik iz Zavodenj;
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -