Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
01.06 - 30.06.2019
Izposojna razstava
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
20.10.2019
[planinstvo] Planinska tura: Pot stoletnice in Trbiška – Krniška špica (2368 m), Italija

 Športne prireditve
27.06 - 30.06.2019
[planinstvo] 13. družinski planinski tabor
06.07.2019
[planinstvo] Skupna akcija šaleških PD - Storžič (2132m) - tri ture različnih težavnosti
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinska tura Škednjovec (2309 m), Mali in Veliki Draški vrh (2243 m)
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinski izlet Planina Krstenica in Viševnik (2050 m)
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Zelena oaza nad dimniki (Vila Široko)
02.02.2005, 3287 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)

VEČER: Sreda, 2. Februar 2005 - Stran: KULINARIKA

Nekdanja Woschnaggova primestna vila nad Šoštanjem je danes dvorna restavracija Široko

Zelena oaza nad dimniki

Nova kuhinja v stari primestni vili, ki se je ohranila s pomočjo Premogovnika Velenje - Koncept sodobne kuhinje, ki spoštuje sestavine in tradicijo - Najbolj slastne so sladice

Nad kaminom je grb s konjem, levo od njega začetnici HM, desno W. Le kaj bi porekla Herbert in Malvina Woschnagg, če bi se te dni - saj je vseeno, kako - vrnila v svojo primestno vilo v Metlečah nad Šoštanjem? Najbrž bi najprej prižgala v kaminu, potem pa se razgledala naokrog. Mislim, da ne bi bila slabe volje. Vila je lepo ohranjena, nobenega pretiranega obnovitvenega greha ji niso storili, celo njenega velikega parka niso uničili. Restavracija je elegantna, namenjena slow foodu, kulinaričnim večerom, poslovnim srečanjem. Ko bi odprla jedilni list, bi se sicer začudila, le zakaj so potrebne slike, če pa so na mizah tako lepi pogrinjki, natakar pa nosi bele rokavice. Potem pa bi sedla na zofo ob velikem oknu in se zazrla skozenj. Jooooj!

Nas velik šoštanjski dimnik, ki zastira nekoč čudovit pogled na Šaleško dolino, sicer ni mogel več prestrašiti, a godilo se nam je podobno. Ko smo se dvignili nad nogometni stadion med zelenje, ki pozimi vabi, da ga je treba v bolj toplem obiskati, nas je vila Široko pozdravila kot prava dvorna restavracija. Prijetna glasba, gosposka arhitektura pozne secesije, rože kot v domači sobi, rose penina za začetek in odlične sladice za posladek. Lešnikov narastek z vanilijevo omako, imeniten francoski kolač, iz katerega se razliva vroča čokolada, panna cotta s karamelno omako, presenetljivo okusna, šarlota v rezinah, z borovničevo omako, vsa lahka in penasta. Potem pa še konjak na zofi. Če le ne bi bilo tistega dima... Oziroma tistega vmes, med aperitivom in sladico...

Jedilnik za sline cedit

Prvi primer: gosja jetra. To, da jih imajo na jedilniku, pove, da hočejo več. Navsezadnje o tem priča ves jedilni list, četudi ima turistične slike: bučkin karpačo na solatni steljici z domačim sirom, goveja juha s štrukeljci, gobova juha s šetrajem, njoki s škampovimi repki in tartufi, tris štajerskih štrukljev, pirini svaljki z dimljeno postrvjo, ocvrt postrvji file z bučnicami in sončnicami na zelenjavni rižoti, krapov file z jurčki na zapečenem krompirju s smetanovo omako, gratiniran junčji ramstek z jurčki in mladim sirom na zapečenem krompirju, jagnječji file z materino dušico, krompirčkom in suhim paradižnikom, jelenji file z lešniki in zdrobovimi cmočki, junčji biftek z gosjimi jetri na ajdovem blinu in zelenjavno garnituro... Za sline cedit. Sodobne jedi, ki ne pozabljajo na tradicijo in regionalno pripadnost. Le kdo jih je sestavil? Diši po Ahačevi dvojici, Miranu Ojsteršku in Branku Podmeniku... Toda zakaj so bila nežna jetra, ki so tako prevzetna, da morajo imeti vedno svoj prav, položena na krepko gobjo omako, povezano celo s smetano? In, še huje, zakaj je bilo čez vse natreseno za cel škrnicelj pražene čebule in pora? Uboga goska, tako debelo je požirala, da so bila njena jetra čim bolj pitana, potem pa jih zasenčijo takšni plebejci.

Drugi primer: tartufi. Da ni bilo pirinih svaljkov (z dimljeno postrvjo) in jagenjčkovih filejev (z materino dušico), nisem bil nič jezen. A da so me skušali navdušiti z rezino vloženega črnega tartufa... Preveč ceneno! Če bi bili le njoki, ki so očitno domači, s škampovimi repki, bi bilo dosti, dosti boljše. Seveda brez, tudi tukaj, čebulnih okraskov!

Tretji primer: meso. Ni kaj, v vili Široko vedo, kaj so najboljši kosi mesa. Da je, skratka, boljše malo, pa zato izbrano. Telečji file, jagenjčkov, junčji, svinjski, puranov. Vsak s svojo omako in svojo prilogo. Tako kot piše v receptu. Kaj pa tisto, kar ne piše? Da šele kuhar vsakemu receptu vdahne življenje. Tukaj ne gre le za to, da je bilo meso prepečeno. Gre predvsem za to, da je jedca pustilo ravnodušnega. Sicer sitega, toda ne navdušenega. Ambient in koncept pa obljubljata prav to.

Tris štajerskih štrukljev

Četrti primer: vina. Vinskega lista nam niso pokazali niti nismo zanj prosili. Saj je bila blizu hladilna omara, dovolj skrita, da je staro pohištvo ne vidi. V njej pa všečni predstavniki prve slovenske lige. K predjedem, ker se je bilo treba s posipnimi okraski spopasti s čim krepkim, smo izbrali malvazijo Capo d˝Istria. A kaj, ko jo je natakar golo grel na pladnju nad radiatorjem... H glavnim jedem smo izbrali modro frankinjo kmečke zadruge Krško, ki bi bila prijetno odkritje, če ne bi bila premrzla...

Peti primer: lokalni junaki. Veliko jedilnico vile Široko sicer delijo harmonikasta vrata, ki pa so (bila) odprta. In tako smo se v našem delu ob nežni glasbi šli elegantno kulinariko, v drugem pa so ob kričanju praznili pivske steklenice. Navsezadnje pa smo imeli še srečo. Le pomislite, kako mora biti po nogometni tekmi, če pa je igrišče tik pod vilo.

A da ne boste mislili, da imajo dobre le sladice. Tudi gratinirani tris (pogretih) štajerskih štrukljev je bil prav všečen, posebno pehtranovi so imeli v sebi ravno tisto življenje, ki je drugod manjkalo. In tudi hrustljava postrv, oblečena v sončnična in bučna semena, na zelenjavni rižoti, ki se, menim, ni le slučajno posrečila, je bila tudi v tej všečni kategoriji. Zato smo se poslovili optimistični. Zato, ker se trudijo. Zato, ker nočejo biti kot preveč drugih. Zato, ker poznajo pot. Brez tistega velikega dimnika pod oknom pa žal ne gre. Navsezadnje, če ne bi bilo njega, tudi primestne vile zagotovo ne bi bilo več. In bi bila Herbert in Malvina Woschnagg še bolj žalostna.

Rad Dobrojem

 Vila Široko

Vila Široko, Metleče 6, Šoštanj, telefon 03 588 1030, zaprto v ponedeljek. Vila je tik nad nogometnim stadionom v Šoštanju.

Lastnik: Gost, d.o.o.

Cene: opisano kosilo z vini je za štiri osebe stalo 33.000 tolarjev (137 €); gosja jetra z jurčki 1900, njoki s škampi in tartufi 2500, tris štrukljev 1400, ocvrta postrv 1500, juničji biftek 2800, lešnikov narastek 700, malvazija capo d"istria 5850.

Plus: skrb, da se je stara vila ohranila; ambient, okolje; jedilni list, ki spoštuje kakovost sestavin; sladice, ki so oceno 3+ dvignile na 4.

Minus: kuhar dobrim sestavinam ne dopušča, da bi se izrazile, okusi so zakriti, vse deluje preveč naučeno, brez čustev; posipi vso stvar samo še poslabšajo. Skratka, manjka življenja!

Dodatno: zelenje, park, kulinarični večeri.

Ponovni obisk: zaradi ambienta ali kot poslovno srečanje.

Hrana: 4

Vina: 4

Postrežba: 3+

Urejenost: 5


 
Povečaj Povečaj
Povečaj Povečaj
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (27.06.)
 
27.06.1965  Zgodilo se je … 27. rožnika leta 1965
27. junija leta 1978 je bila v Lokovici slovesnost ob začetku del pri izgradnji Šaleške magistrale na trasi med Lokovico in Gorenjem.
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -