Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamniška Bistrica (600m) - Orglice (870m)
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Varnost na smučiščih
05.12.2004, 2838 ogledov, 0 komentarjev 

VARNOST NA SMUČIŠČIH

Večina smučišč napoveduje, da bodo, ob za to potrebnih vremenskih pogojih, v začetku decembra pričela z obratovanjem, s čimer se bo tudi uradno začela zimska turistična sezona.

Pri smučanju gre za obliko človekove dejavnosti, kjer smučar skozi šport in rekreacijo izraža tudi značilnosti svoje osebnosti in druge zavestne in podzavestne psihološke mehanizme in potrebe, ob tem pa, poleg običajnega ravnanja, prihaja tudi do odklonskega ali kriminalnega vedenja, s specifičnimi vzroki in posledicami. 

Pri obravnavanju nesreč na smučiščih v preteklih letih je bilo ugotovljeno, da je največkrat prihajalo do nesreč zaradi smučarjev, ki načina smučanja niso prilagodili svojim smučarskim sposobnostim, lastnostim smučišča in razmeram na smučišču. V nesrečah, ki jih je obravnavala policija, je bilo v preteklosti udeleženih večje število otrok in mladoletnikov, zato je tej populaciji potrebno dati poseben poudarek (v šolah v okviru pouka, športnih dni, šol v naravi, šol smučanja,...).

V lanskem letu se je na smučiščih na območju PU Celje zgodilo 347 nesreč, kar je za 33 % več kot leto pred tem. Zaradi ugodnih vremenskih razmer je bila lanska smučarska sezona dolga, poleg višje ležečih smučišč pa so obratovala tudi smučišča na nižjih nadmorskih višinah. V lanskoletni smučarski sezoni, je po nekajletnem premoru obratovalo tudi smučišče na RTC Golte. Tudi te okoliščine so gotovo vplivale na število nesreč na smučiščih. Glede na število smučarjev, ki so obiskali smučarske centre so tudi nesreče na smučiščih bolj ali manj pogoste. Tako se je večji del nesreč zgodil na območju največjih smučišč na Celjskem, KTC Rogla in RTC Golte, poleg tega pa smo beležili tudi nesreče na manjših smučiščih na območju PU Celje.

V zvezi  nesreč na smučiščih, ki jih je obravnavala policija, je bila v enem primeru zoper povzročitelja podana kazenska ovadba, v petih primerih je so bila podana poročila pristojnemu okrožnemu državnemu tožilstvu, v dveh primerih pa smo podali poročili pristojnemu inšpekcijskemu organu. V vseh ostalih nesrečah na smučiščih so se smučarji poškodovali sami pri padcu in ni bilo znakov prekrškov oziroma kaznivih dejanj.

Poleg nesreč na smučiščih smo obravnavali tudi 3 nesreče z motornimi sanmi (vse so se zgodile na območju Pohorja). Pri tem je v vseh primerih, k sreči nastala le materialna škoda na motornih saneh.
V enem primeru so bili podani elementi prekrška po Uredbi o prepovedi vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju in je bila vozniku motornih sani izrečena denarna kazen.

Pri opravljanju nalog na smučiščih so policisti, poleg ugotavljanja prekrškov in opravljanja ogledov nesreč iz njihove pristojnosti, delovali tudi preventivno, v sodelovanju z nadzorniki na smučiščih ter tudi učitelji šol smučanja.

V pretekli sezoni se je pričel izvajati novi Zakon o varnosti na smučiščih, ki se je pričel uporabljati dne 01.12.2003 sprejet in objavljen pa je bil v letu 2002 (Ur. list RS, štev. 110, dne 18.12.2002).  Zakon med drugim na novo ureja zagotavljanje reda na smučiščih, in sicer so upravljavci smučišč dolžni na smučiščih zagotoviti  tak red, da je omogočeno varno smučanje ob upoštevanju samoodgovornosti smučarjev.  Neposredni nadzor nad varnostjo in spoštovanjem reda na smučišču oziroma nad ravnanjem smučarjev in drugih oseb na smučišču izvajajo kot javno pooblastilo v okviru nadzorne službe nadzorniki smučišč, poleg njih pa izvaja nadzorovanje posameznih določb zakona tudi policija.   

Da bi zima in z njo aktivnosti na snegu, za vse minila kar najbolj veselo in varno, brez neprijetnosti, je potrebno opozoriti na nekatere VARNOSTNE UKREPE, ki nam lahko zimske radosti naredijo še prijetnejše oziroma preprečijo poškodbe, materialno škodo in slabo voljo.

Pri tem bi opozorili zlasti na:
· Stanje opreme, ki jo uporabljajo smučarji. Tisti, ki tega še niso storili, naj poskrbijo, da bo oprema pred začetkom sezone pregledana pri ustreznem serviserju, s čimer bo  zagotovljena njena brezhibnost, ki lahko prepreči marsikatero nevšečnost, nesrečo in poškodbo.
· Ustrezna psihofizična pripravljenost smučarjev je eden od pogojev za varno smuko in lahko prepreči nesreče in telesne posledice. Dobra telesna pripravljenost in trezna glava sta zagotovilo za varno smuko. Novi Zakon o varnosti na smučiščih med drugim določa postopek za preverjanje oziroma ugotavljanje psihofizičnega stanja smučarjev (prisotnost alkohola, prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil), za kar je po zakonu pristojna policija.
· Med smučanjem je pomembna tudi izbira smučišč. Izbirajmo tista smučišča, ki ustrezajo naši pripravljenosti in znanju smučanja saj s precenjevanjem svojega znanja in pripravljenosti povečamo možnost poškodb in nesreč. Prav tako ni dovoljeno smučati po smučišču v času, ko je zaprto. Smučarji, ki se odločajo za smučanje izven urejenih smučišč morajo vedeti, da je le to na določenih območjih zelo nevarno, zlasti to velja za tiste, ki slabše smučajo.
· Upoštevanje znakov na smučiščih. Potrebno je vedeti, da so smučišča opremljena z obvestilnimi in opozorilnimi znaki o težavnostni stopnji smučarske proge in o nevarnostih na posameznih delih smučišč,  katere je potrebno upoštevati.
· Upoštevanje navodil, ki jih dajejo osebe, ki skrbijo za varnost in red na smučiščih. Med te sodijo nadzorniki, reševalci in policisti. Nadzorniki morajo imeti vidne označbe in službeno izkaznico. Nadzorniki imajo poleg preventivnih nalog (izrekati navodila, odredbe in opozorila), na smučiščih tudi pravico ugotoviti identiteto kršitelja ter zoper njega tudi represivno ukrepati (izdati plačilni nalog).
· Upoštevanje deset FIS-ovih vedenjskih pravil. Vsi smučarji bi prav tako morali poznati deset FIS-ovih vedenjskih pravil za smučarje in jih upoštevati v času smučanja oz. zadrževanja na smučiščih. Na določenih smučiščih so ta pravila nameščena na vidnih mestih in priporočamo smučarjem, da se z njimi seznanijo pred začetkom smučanja.
· Ustrezno varovanje opreme v času ko ne smučamo. V preteklosti je policija obravnavala večje število tatvin in drugih kaznivih dejanj, ko so smučarji pustili opremo brez nadzora, ne da bi poskrbeli za primerno hrambo.
· Ustrezno varovanje ostalega premoženja v času smučanja. Ob odhodu na smučišče je potrebno zakleniti vozila, v katerih naj ne bi puščali vrednejših stvari  (v preteklosti se je dogajalo, da so nekateri puščali odklenjena vozila, v vozilih na vidnih mestih vrednejše predmete, denarnice, dokumente in podobno ter s takim ravnanjem nepridipravom olajšali delo oz. dali povod za storitev tatvine ali vloma v vozilo). V prejšnji sezoni smo na območju smučišč obravnavali skupno 52 kaznivih dejanj in sicer 33 tatvin, 4 velikih tatvin, 8 poškodovanja tujih stvari, 5 zatajitev ter po eno kaznivo dejanje huda telesna poškodba in ponarejanje denarja.
· Vožnja z motornimi sanmi.  Po določilih Zakona o varnosti na smučiščih ni dovoljeno voziti motornih sani po smučarski progi oziroma izven za to predvidenih površin. Prav tako je po določilih Uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju (čistopis akta: Uradni list RS, štev. 35/2001) prepovedano voziti, ustavljati,  parkirati in organizirati vožnje v naravnem okolju. 

Zimski čas povzroča težave tudi voznikom na cestah. Ceste, ki vodijo k smučiščem, so v večini strme in bolj zahtevne za vožnjo. Na vozne razmere pa vpliva tudi vreme, ki se  v višjih predelih hitro spreminja. Zaradi tega naj bodo vozila ustrezno opremljena (zaradi nepredvidljivih situacij je priporočljivo, da je v vozilih dovolj goriva, da brezhibno deluje gretje vozila, da imamo v prtljažniku verige, priporočljiva je lopata...), prav tako se je potrebno  pravočasno odpraviti na pot, specifične razmere na cestah do smučišč (stanje cest, vremenske razmere, gostota prometa) pa včasih terjajo od voznikov tudi nekoliko potrpežljivosti.
 
Tako vozniki motornih vozil, kot smučarji pa bi se morali zavedati tudi nevarnosti, ki jo povzroča vožnja  pod vplivom alkohola.

Podobno kot v preteklosti, bodo na območju določenih smučarskih centrov opravljali naloge tudi policisti, kateri bodo smučarjem po potrebi nudili pomoč in informacije. Na KTC Rogla  pa lahko občani dobijo pomoč policistov in informacije tudi v policijski pisarni, ki se tako kot v preteklih letih, nahaja v objektu pri zgornji postaji sedežnice Planja (nad prostorom za prodajo smučarskih kart).

Želimo vam prijetno in predvsem varno smuko, kjerkoli že boste smučali.

S spoštovanjem

Edvard MLAČNIK
DIREKTOR POLICIJSKE UPRAVE
POLICIJSKI SVETNIK


 
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -