Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
01.01 - 31.01.2019
Klara Jan: Zgodbe z Loma
24.01.2019 ob 17:00 uri
Pravljična joga
30.01.2019 ob 19:00 uri
Galerijski večer
31.01.2019 ob 17:00 uri
Kamišibaj
31.01.2019 ob 18:00 uri
Klepet pod Pustim gradom

 Športne prireditve
09.02 - 09.02.2019
[planinstvo] Turno smučarski izlet na Boskovec 1587m in Smrekovec 1577m
13.02 - 13.02.2019
[planinstvo] Planinski večer - potopisno predavanje
17.02.2019
[planinstvo] Planinski pohod po Šilijevih vlakah na Smrekovec (1577 m)
24.02.2019
[planinstvo] Planinski pohod po Gaberški poti
01.03.2019 ob 18:00 uri
[planinstvo] Občni zbor PD Šoštanj

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Stojan Špegel
Muzej usnjarstva Šoštanj
PGD Šoštanj - mesto
MKC Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

ZIMSKE VOZNE RAZMERE
12.11.2004, PU Celje Tiskovni predst., 2455 ogledov, 0 komentarjev 

ZIMA IN ZIMSKE VOZNE RAZMERE V CESTNEM PROMETU

 

Jesen se počasi poslavlja, prve snežinke pa že najavljajo, da se približuje zima in z njo težave, ki so v očeh uporabnikov prometnih površin še največkrat  izpostavljene kot zastoji v prometu, slabo plužene in posipane ceste ter pločniki, poledica, neustrezna zimska oprema, upočasnjena vožnja, zaledenele šipe in težave pri zagonu motornih vozil.
Sedanji zakon o varnosti cestnega prometa ( Ur. list št. 30/98 ) določa v 100. členu, da morajo biti  motorna vozila pozimi in v zimskih voznih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo. Zima in zimske vozne razmere so opredeljene v Odredbi o omejitvi prometa na cestah v R Sloveniji (Ur. list RS št. 29/04), ki določa, da morajo biti vozila na cestah v R Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta ( pozimi ) in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema  vozišča ali  je vozišče zasneženo, zaledenelo ( snežna deska ) ali poledenelo ( poledica ), opremljena s predpisano zimsko opremo.
Zimska oprema je predpisana v Pravilniku o napravah in opremi vozil v cestnem prometu (Ur. list RS št. 17/00, z dopolnitvijo 45/04).                                            

V skladu z Odredbo o omejitvi prometa je na cestah v RS, na katerih so zimske vozne razmere, prepovedana vožnja tovornih vozil s priklopnimi vozili, prav tako je prepovedana vožnja  vozil, ki prevažajo nevarno blago, prepovedani pa so tudi izredni prevozi.

 

1. OPREMA VOZIL ZA VOŽNJO POZIMI IN V ZIMSKIH VOZNIH RAZMERAH:

V skladu z že omenjenim Pravilnikom o napravah in opremi vozil v cestnem prometu, se šteje za zimsko  opremo motornih vozil:

1. Za dvosledna  motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kg in za  
     priklopna vozila, ki jih ta vozila vlečejo:
     -  zimske pnevmatike  na vseh kolesih ali
     -  letne pnevmatike in v priboru ustrezno velike (takšne, ki jih je možno namestiti na te 
        pnevmatike ) snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. 

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti  v tem primeru (če imajo nameščene letne pnevmatike) ob stalnem pogonu snežne verige vsaj za zadnjo os, v primeru priklopljivega pogona pa vsaj za stalno  vklopljeno os.
Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride več v stik s površino vozišča (za takšnim vozilom ostaja snežna /bela/sled ).   
2. Pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena teža presega 3500 kg in      priklopnih vozilih, ki jih  vlečejo:
- zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali
- letne pnevmatike  in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali
    verigam podobni pripomočki.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru  stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg predhodno navedene opreme morajo imeti ta vozila v opremi še lopato.

Kanali dezena pnevmatik, ki štejejo za zimsko opremo, morajo biti globoki  najmanj 3 mm (to velja tudi za letne pnevmatike, če jih voznik uporablja v kombinaciji z verigami).
Zimske pnevmatike so tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako "M+S".
Zimske pnevmatike so lahko za največ dva razreda nižjega hitrostnega razreda, kot ga zahteva konstrukcijsko določena hitrost vozila.
Pnevmatike  na vozilih (tako letne ali zimske) z največjo  dovoljeno maso do 3500 kg, ki presegajo hitrost 40 km /h morajo biti enake velikosti, enake vrste (poletne, zimske, terenske) in zgradbe (radialne ali diagonalne). Na isti osi pa morajo biti tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda, istega proizvajalca in enakega dezena (vzorca  tekalne površine).

 

2. UKREPANJE POLICIJE

Voznik, katerega vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ali nima ustrezne zimske opreme, se po 100. členu Zakona o varnosti cestnega prometa kaznuje z denarno kaznijo 20.000 SIT.

Zaradi kršitve Odredbe o omejitvi  prometa na cestah v R Slovenije se kaznuje voznik po 101. členu Zakona o varnosti cestnega prometa z denarno kaznijo 50.000 SIT, pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik z denarno kaznijo 500.000 SIT, odgovorna oseba pa z denarno kaznijo 50.000 SIT.

Od 01.01.2005 policisti uporabljajo določbe novega Zakona o varnosti cestnega prometa  (ZVCP-1) - Ur. list št. 83/04, ki v 114. členu določa, da morajo biti motorna vozila od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta in v zimskih razmerah, ki so opredeljene v 88. točki 23. člena tega zakona (zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena deska) ali poledenelo (poledica)), opremljena s predpisano zimsko opremo.

Voznik, ki te opreme nima se kaznuje v skladu s 114. členom novega Zakona o varnosti cestnega prometa z globo 30.000 SIT, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo 100.000 SIT.
       
Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 300.000 SIT (odgovorna oseba najmanj 30.000 SIT), če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 1.000.000 SIT (odgovorna oseba pa najmanj 100.000 SIT).  

V skladu s četrtim odstavkom 114. člena novega Zakona o varnosti cestnega prometa odredi policist odstranitev vozila, ki obstane na cesti, ker nima predpisane zimske opreme, pa bi jo v cestnem prometu moralo imeti ali je v prometu, ko zaradi zimskih voznih razmer ne bi smelo biti. To stori policist v primeru, ko voznik takšnega vozila ne oz. ne more odstraniti. Odstranitev opravi izvajalec rednega vzdrževanja in sicer na stroške lastnika.
Motorna in priklopna vozila, registrirana v tujini, morajo biti v skladu z 59. členom novega Zakona o varnosti cestnega prometa v zimskih razmerah opremljena z zimsko opremo, predpisano za motorna  in priklopna vozila, ki so registirana v R Sloveniji.
Po 115. členu novega Zakona o varnosti cestnega prometa se kaznuje voznik zaradi kršitve določb Odredbe o omejitvi prometa na cestah v R Sloveniji z globo 50.000 SIT, pravna oseba ali samostojni  podjetnik posameznik pa z globo  najmanj 1.000.000 SIT, odgovorna oseba pa z globo najmanj 100.000 SIT.
V skladu z 239. členom novega Zakona o varnosti cestnega prometa prepove policist nadaljnjo vožnjo in izloči iz prometa motorno ali priklopno vozilo, ki v zimskih razmerah nima predpisane zimske opreme ali je na njem sneg (npr: vozilo ni očiščeno snega ), led (npr: tovorna vozila s ponjavami, kjer na vbočenih delih voda zmrzne ), voda ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali bi se lahko raztresale ali razlivale z njega, ali če stekla vozila ali vzvratna ogledala niso čista. Izločitev vozila traja toliko časa, dokler se ne odpravijo razlogi, zaradi katerih je bila odrejena. Predpisana je tudi globa v višini 30.000 SIT.

 

3. NASVETI VOZNIKOM

Priprava motornega vozila na zimo naj zajema tudi pregled naprav in opreme vozila. Poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma in luči je tu še vrsta drugih naprav, ki jih mora uporabnik vozila občasno, pred zimo pa pravočasno in skrbno preveriti:

· akumulator - pregledati, očistiti in namazati je treba kabelske priključke ter preveriti stanje elektrolita v celicah,
· hladilni sistem - preveriti je potrebno gostoto in raven hladilne tekočine,
· sistem za dovod zraka v vozilo - priporočljivo je preveriti, ali se v sistemu nahajajo tujki (smeti ali posušeno listje),
· olje v motorju - gladina olja mora vedno segati med obe oznaki (max - min) na merilni palici,
· sistem za močenje vetrobranskega stekla - preveriti je treba količino vode v posodi ter ji dodati zadostno količino sredstva proti zmrzovanju,
· metlice brisalcev - preveriti njihovo izrabljenost in jih po potrebi zamenjati,
· klinasti jermen - preveriti je treba stanje in napetost jermena, ki zagotavlja vrtenje alternatorja, črpalke hladilne tekočine in drugih naprav,
· sistem za dovod goriva - pri vozilih z dizel motorjem je priporočljivo pregledati in po potrebi očistiti filter za gorivo,
· tesnila vrat - če jih bomo občasno namazali z glicerinom, v mrzlih dneh kljub mokroti vrata ne bodo primrznila,
· ključavnice na vratih in pokrovu prtljažnika - občasen vbrizg WD 40 ali podobnega penetrirajočega antikorozivnega sredstva bo preprečil pomrznjenje ključavnice.

Priporočila za vožnjo v zimskih razmerah in pozimi:

· hitrost vozila zmanjšajmo in ga prilagodimo razmeram ter stanju vozišča,
· povečajmo varnostno razdaljo med našim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami,
· zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko,
· ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje,
· zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila,
· vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti,
· posebej bodimo pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica,
· računajmo z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravimo prej kot običajno,
· med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah je še posebno pomembna vozniška kultura, etika in solidarnost.
 
Informacijo za javnost v zvezi varne zimske vožnje so pripravili v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave Celje, Oddelku za cestni promet.

S spoštovanjem

Zoran GRADIŠNIK
TISKOVNI PREDSTAVNIK
POLICIJSKE UPRAVE CELJE


 
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (24.01.)
 
24.01.1997  Zgodilo se je ... 24. prosinca 1997
24. januarja leta 1997 je podjetje za usposabljanje in zaposlovanje invalidov Blues, kot prvo tovrstno podjetje v Sloveniji, prejelo certifikat kakovosti ISO 9001,
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -