Rok Poles: »Vasa Savić, veliko dete iz Topolšice in navdušeni delavec«: ob stoti obletnici prihoda dr. Savića v Topolšici, 1922-2022

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Rok Poles: »Vasa Savić, veliko dete iz Topolšice in navdušeni delavec«: ob stoti obletnici prihoda dr. Savića v Topolšici, 1922-2022

18. aprila, 2023 @ 18:30

Pred 100 leti je v Topolšico prišel dr. Vasa Savić: zdravnik, ki je dvignil tukajšnji sanatorij za pljučne bolnike na raven vrhunskih zamejskih ustanov. Kot prvi je prvi v mladi državi uvedel in začel široko uporabljati nove, radikalne kirurške metode zdravljenja tuberkuloze, ki so dopolnile dotedanje konservativno klimatsko-dietetsko zdravljenje. Zadoščalo mu je enosobno stanovanje nad pisarnami uprave sredi zdravilišča, saj se je odpovedal zasebnemu življenju. S svojim 16-letnim neprestanim fanatičnim delom od jutra do večera je s svojimi sredstvi zavoda povsem prenovil stare stavbe, tehnološke naprave in park sanatorija ter postavil in sodobno opremil nove paviljone. Spodbudil je zdravljenje otrok z edinstvenim otroškim oddelkom z gozdno šolo, kar je bil takrat svetovni dosežek. Topolšica – življenjsko delo dr. Savića – je bila pred drugo svetovno vojno s 300 posteljami največji, najbolj moderno organiziran jugoslovanski državni sanatorij za tuberkulozo. Po kariernem napredovanju je dr. zapadel v globoko depresijo, pričel govoriti o samomoru ter ga v približno 20 dneh po odhodu iz Topolšice tudi storil. Njegova prtljaga je bila pripravljena: zjutraj bi se bil moral vrniti v Topolšico.

Podrobnosti

Datum:
18. aprila, 2023
Ura:
18:30
Kategorija Dogodek:

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki